Från 23 veckor och 0 dagar till 23 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 500 g
CRL: 20 cm
Full längd: 28 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

OM BARNET:

Man vet att fostret kan höra nu, för det reagerar olika på olika ljud. Höga ljud kan till exempel få det att hoppa till!

Nu blir fosterrörelserna allt mer kontrollerade efterhand som nya nervtrådar kopplas samman i nervsystemet.

Det viktiga ämnet surfaktant bildas nu i lungorna. Det är detta ämne som gör att lungorna inte kollapsar när barnet andas ut, utan ser till att det alltid blir lite luft kvar. Bristen på surfaktant är bland de största utmaningarna när barn är för tidigt födda. Vid för tidig födsel kan mamman få en spruta med steroider för att barnets lungor ska utvecklas lite snabbare.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Klåda kan förekomma, speciellt på magen där huden sträcks ut. Massera gärna in en fet kräm i huden. Det stimulerar blodtillförseln och lindrar besvären. På apoteket finns produkter du kan smörja in dig med som lindrar klådan. Välj kläder som inte förvärrar klådan, och använd allergitestat tvättmedel och sköljmedel. Kraftig klåda, särskilt i handflatorna och under fötterna kan tyda på att levern inte fungerar som den ska och bör undersökas av läkare eller barnmorska.

Varför är min mage större/mindre/annorlunda än hennes när vi ska föda ungefär samtidigt? Det är lätt hänt att man jämför sig med andra, men det ska man inte göra. Alla är olika, och varje kropp har sin egen form och storlek. Var stolt över din kropp, och se positivt på förändringarna. Går du upp i vikt för mycket eller för fort, tycker du? Prata med din barnmorska eller läkare om det.

Att sjunga, spela musik eller prata med barnet i magen kan vara ett bra sätt att varva ner, samla tankarna och verkligen känna efter. Och nu kan ju det lilla livet höra er också! Barnet känner av din puls och ditt lugn, så njut av avslappningsstunden – den gör er båda gott. Barnet kan redan nu känna igen röster och ljud. Kanske kan ni redan nu skapa en tradition genom att sjunga samma vaggvisa för barnet?

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 25
Nästa artikelVecka 23
DELA