Från 20 veckor och 0 dagar till 20 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 325 g
CRL: 16 cm
Full längd: 25 cm

Se hur vi räknar vi ut vikt, längd och ålder här.

 

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 18 veckor gammalt. Hittills har fostrets aktivitetsnivå varierat mycket, och först nu får det sömnfaser. Det växlar mellan aktiva perioder och sömnperioder, men har inget bestämt sömnmönster än. Det sover gärna när du är i rörelse och vaknar när du ska gå och lägga dig. Vissa foster hittar nu en favoritsovställning. Det fina lanugohåret täcker nu hela huvudet, och ögonbrynen börjar formas.

Hos flickor kommer livmodern att bli färdigutvecklad under den här veckan, och slidan tar form.

Det bruna fettlager som hjälper fostret att hålla värmen täcker nu hals, bröst och ljumskar. Vaxlagret som kallas vernix börjar täcka huden. Det består av döda hudceller, celler från lanugohåret och olja från hudkörtlarna, och skyddar fostrets hud. En del av det är kvar vid födseln och gör barnet halt, vilket underlättar passagen genom förlossningskanalen. Nyfödda har ofta kvar lite vax i hudvecken.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Halvvägs! Det är en bra anledning att fira. Kanske med en god middag för två (tre)?

Magen växer hela tiden, och kläderna stramar mer och mer. Vissa känner de första sparkarna den här veckan, andra måste vänta ytterligare en vecka eller två. Men snart kommer den lilla pojken eller flickan i magen ge dig dagliga påminnelser om sin existens med sparkar och andra rörelser. Din partner kommer också kunna känna dem så småningom, men sannolikt inte på några veckor än, så till dess får ni dela din glädje.

Ditt barn är väl skyddat i livmodern. När du utsätts för smitta bildar ditt immunförsvar antikroppar som bekämpar sjukdomar. Du blir immun mot sjukdomar du har haft, som till exempel vattkoppor, förkylningar och influensor, eftersom du har producerat antikroppar mot dem. Sådana antikroppar förs även över till barnet genom moderkakan och i fostervattnet som barnet dricker. Det här skyddet kommer bara vara i ett halvår, men modersmjölken innehåller också antikroppar som skyddar barnet medan det bygger upp sitt eget immunförsvar.

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 22
Nästa artikelVecka 20
DELA