Från 1 vecka och 0 dagar till 1 vecka och 6 dagar av graviditeten.

 

 

Se hur vi räknar ut längd, vikt och ålder här.

OM BARNET:

Kvinnokroppens ägg har också ett skal. Det är vackert genomskinligt och har det tjusiga namnet zona pellucida. Skalet är segt och elastiskt och ligger som ett skydd kring äggcellen. Det förhindrar också att fler än en spermie (sädescell) befruktar ägget. Även om ägget inte kan röra sig är det absolut inte passivt. Det deltar själv aktivt i befruktningen. Ägget har nämligen stark dragningskraft och suger till sig alla spermier som befinner sig i närheten. Nu kommer en av dem strax att bli infångad av ägget!

Den här veckan börjar den fruktsamma perioden. Alltså kan samlag nu leda till graviditet. Spermierna kan överleva i flera dagar inuti din kropp och vänta på ägget i äggledaren. Det är 18 cm dit upp, och bara de starkaste spermierna överlever. Ägget lever bara i upp till ett dygn om det inte befruktas.

Ta reda på när chansen att lyckas är som störst: Ägglossningskalkylator

TILL FÖRÄLDRARNA:

I livmodern byggs det upp en tjock, blodrik slemhinna för att ge ägget bästa möjliga förutsättningar att växa i om det skulle bli befruktat. Under tiden mognar ägget i äggstocken. Det mognar flera ägg, men snart står det klart vilket som är vinnaren, det som släpps vid ägglossningen.

Det är fortfarande några dagar till ägglossning, men samlag nu kan leda till graviditet. Sädescellerna kan nämligen överleva i flera dagar inne i mammans kropp. Det är cirka 18 centimeter upp till äggledaren, och många sädesceller faller ifrån på vägen. Sekretet i livmoderhalsen blir mer tunnflytande nu, så att det blir lättare för sädescellerna att simma genom. De starkaste sädescellerna kan vänta på ägget inne i äggledaren.

Om ni planerar att bli med barn och mamman tar mediciner regelbundet bör hon fråga sin läkare om hon kan ta dem under i graviditeten, och om det eventuellt behövs en bedömning av en specialistläkare.

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 3
Nästa artikelVecka 1
DELA