Från 18 veckor och 0 dagar till 18 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 220 g
CRL: 13,5 cm
Full längd: 18 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 16 veckor gammalt. Öronen sticker redan ut lite och ögonen är nu på rätt plats. I tarmen samlas slaggprodukter, döda celler och matsmältningsvätskor. Det här kallas mekonium (barnbeck), och kommer att bli barnets första avföring.

Fingertoppar och tår utvecklar unika fingeravtryck. Blodet cirkulerar för fullt, och navelsträngen växer och blir tjockare. Immunförsvaret sätter i gång den här veckan och bildar antikroppar.

Nu börjar fostret bli tillräckligt stort och starkt för att sparka så hårt att många kan känna det. I regel känner flergångsgravida sparkarna tidigare än förstagångsgravida, för de vet vad de ska hålla utkik efter.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Vad behövs för att du ska må bra? Var inte rädd för att be din partner om lite extra närhet och mys – och kanske en härlig massage.

Avslappning är också viktigt i en period då du kanske märker av att ditt sömnmönster håller på att förändras. Börjar det bli svårare att hitta en bra sovställning? Samtidigt som det är omöjligt att ligga på den växande magen upplever många att det är obehagligt att ligga på rygg. De kan känna sig sjuka, illamående och yra. Orsaken är att den växande livmodern trycker på de stora blodådrorna längst bak i buken. Då blir blodets flöde tillbaka från benen till hjärtat delvis blockerat och man får blodtrycksfall. Det här kallas ”vena cava-syndromet”. Det är inte farligt, men kan vara mycket obehagligt. Många säger att det hjälper att ligga i fosterställning med en massa kuddar. Prova dig fram!

Många gravida upplever en oro för allt som ska hända. Även partnern kan känna av det. Det är en stor omvälvning att bli föräldrar. Det är ett stort ansvar, så det är inte så konstigt att det kan kännas överväldigande ibland. Det kan vara bra att prata med varandra om det här, och eventuellt med barnmorskan.

Nu väger livmodern cirka 320 gram och moderkakan 170 gram.

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 20
Nästa artikelVecka 18
DELA