Från 16 veckor och 0 dagar till 16 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 135
CRL: 11,5 cm
Full längd: 16 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

 

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 14 veckor gammalt. Den lodräta fåran mellan näsan och överläppen blir synlig den här veckan.

Benen växer ikapp armarna – nu är benen för första gången längre än armarna. Fostrets livliga rörelser blir allt bättre koordinerade.

Fostret sväljer fostervatten och kissar ut det igen. En viss mängd slaggprodukter samlas nu i fostrets tarm. Nu kan fostret suga, svälja, kissa, röra sig och tränar sig på att andas.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Det börjar bli hög tid för ultraljudsundersökning. I regel görs det mellan vecka 16 och 18 av graviditeten. Ska ni ta tillfället i akt? Vill ni veta barnets kön? Många berättar att de både ser fram emot och oroar sig för ultraljudsundersökningen. Det händer ju att vissa får dåliga nyheter.

Ofta känns barnet i magen mer verkligt efter att man har sett det på ultraljudsundersökningen, särskilt för partnern som inte har haft samma fysiska upplevelse av graviditeten. Tänk att ni får en bild av barnet! Framöver blir det kanske lättare att föreställa sig det lilla livet, börja göra inköp och diskutera namn?

Glöm inte bort varandra under den här tiden då väldigt mycket fokus ligger på barnet. En puss, en kram och några fina ord gör gott – för båda parter.

Upplever du att graviditetskrämpor gör det svårt att jobba, och tänker du att sjukskrivning är lösningen? Det är kanske möjligt att göra förändringar på arbetsplatsen så att du kan fortsätta jobba? Prata gärna med din barnmorska och din närmaste chef om det här – helst innan det går så långt som sjukskrivning. Om det inte går att anpassa arbetssituationen kan du ha rätt till graviditetspenning i stället för sjukpenning.

 

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 18
Nästa artikelVecka 16
DELA