Från 15 veckor och 0 dagar till 15 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 100 g
CRL: 10 cm
Full längd: 12 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 13 veckor gammalt. Kroppen växer så det knakar. Benen blir längre och skelettet hårdnar. Eftersom musklerna blir allt starkare så är det snart möjligt att känna barnets rörelser.

Den här veckan kommer öronen hamna ungefär där de ska sitta och blir väl synliga.

Nu ser fostret ut som en miniatyrbaby. Men huden är genomskinlig, så alla blodådrorna syns.

Ett lager av tunt hår som kallas lanugo bildas, och kommer att täcka hela kroppen fram till förlossningen.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Att ha någon som stöttar dig är viktigare än många tror. Det är inte alla som lever i en relation, men kanske kan en vän, din mamma eller någon annan vara där för dig?

En god måltid är guld värd. Det bästa är att laga mat av färska råvaror. Det kan vara läge att se över vad du faktiskt äter och dricker under loppet av en dag. Får du i dig allt du behöver? Får du i dig för mycket av något, till exempel socker, salt eller koffein? Kom ihåg att vatten är och förblir den bästa törstsläckaren, så se till att få i dig rikliga mängder varje dag! Måltiden kan också ge dig och din partner värdefull tid att prata med varandra.

Är det som om världen runt omkring dig har förändrats? Plötsligt ser du fler gravida än du gjorde tidigare. Och kvinnor med barnvagnar dyker upp var du än går. Kanske kommer du närmare din egen mamma, nu när du själv ska bli mamma? Men var passar svärmor in i bilden, och håller pappan på att bli pappa i samma takt som du håller på att bli mamma? Prata med varandra om förändringar och förväntningar. Vad är bra som det är, och vad upplevs som mer problematiskt?

Nu väger livmodern 250 gram och innehåller 2,5 deciliter fostervatten. Toppen av livmodern – fundus – ligger nu hos de flesta cirka 8 centimeter under naveln, men det kan variera mycket.

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 17
Nästa artikelVecka 15
DELA