Från 14 veckor och 0 dagar till 14 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 50 g
CRL: 8 cm
Full längd: 10 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret tolv veckor gammalt. Huvudet är fortfarande stort i förhållande till resten av kroppen, men kan nu hållas uppe av hals och nacke. Nu kan man börja ana hårvirvlarna på huvudet.

Utvecklingen av lungorna fortsätter och fostret andas nu in och ut små mängder fostervatten. Det här är mycket viktigt för att lungorna ska utvecklas ordentligt. Fostret börjar producera saliv. Fostret sväljer också en del fostervatten och blir allt bättre på att suga efterhand som kindmusklerna växer. Nu börjar det så smått se ut som ett barn med runda kinder.

Fostervattnet byts ut var tredje timme. Det lilla hjärtat pumpar 28 liter blod om dygnet. Det kan verka mycket, men som jämförelse pumpar det nyfödda barnets hjärta på samma tid inte mindre än 350 liter! Armarna har nästan fått sina slutgiltiga proportioner, men benen är fortfarande relativt korta. Rörelserna blir allt mjukare och mer kontrollerade. Vissa kvinnor känner dessa fjäderlätta rörelser, men de flesta kommer inte känna dem förrän om ytterligare några veckor.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Brösten växer, och bröstvårtorna och vårtgårdarna blir mörkare. Fettlagren ökar och det bildas nya mjölkgångar. Kvinnokroppen kan det här, den vet vad som ska hända – den förbereder sig inför att amma!

På vissa kvinnor syns nu en mörk strimma från naveln ner mot könshåret. Den kallas ”linea negra” och försvinner efter förlossningen.

De flesta kan nu känna toppen av livmodern (fundus) mellan 8 och 10 cm under navlen. Man kan faktiskt följa med själv genom att lägga en hand eller två på den växande magen! Låt gärna din partner få känna också, men det är okej att säga nej till andra som vill klappa dig på magen om du inte känner dig bekväm med det.

Kanske är det dags att börja titta på mammakläder, eller köpa kläder som är någon storlek större?

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 16
Nästa artikelVecka 14
DELA