Från 13 veckor och 0 dagar till 13 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 35 g
CRL: 7 cm
Full längd: 8,5 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

 

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret elva veckor gammalt. Hjärnan fortsätter att växa. Särskilt den främre delen växer sig större för att täcka övrig hjärnstruktur.

Fostrets benmärg, lever och mjälte producerar blodceller. Både sköldkörteln och bukspottkörteln är färdigbildade, och bukspottkörteln börjar producera insulin.

Även om du inte känner sparkarna än kommer fostret kunna känna dig. Om du trycker försiktigt mot livmodern kommer fostret att röra sig.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Är du glad för att magen börjar synas lite? Många är det, men inte alla är bekväma med de stora förändringar som sker i kroppen. I alla fall inte med en gång. Försök ändå ge den växande magen positiv uppmärksamhet – och berätta gärna för din partner hur du känner– det kan vara skönt att prata om det.

Även om man ska växa betyder det inte att man kan äta hur osunt man vill. Snarare tvärtom, för barnet i magen måste få rätt näring för att växa och trivas. Den gravida kroppen tar nu dubbelt så lång tid på sig att smälta maten. Den mat som tidigare tog cirka 50 minuter att bearbeta tar nu 130 minuter! Dessutom absorberas dubbelt så mycket vätska från tarmarna, så det är inte så konstigt om man blir förstoppad! Att äta fiberrik kost, dricka mycket och röra på sig kan motverka det här.

För väldigt många kommer också energin gradvis tillbaka inom loppet av andra trimestern, vilket säkert partnern också lägger märke till. Kanske är tiden inne för mer social samvaro eller en semesterresa?

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 15
Nästa artikelVecka 13
DELA