Från 10 veckor och 0 dagar till 10 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 2,5-4 g
CRL: 33-41 mm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

OM BARNET:

I början av den här veckan är embryot åtta veckor gammalt. Alla inre och yttre strukturer är nu kompletta, och embryofasen avslutas. Barnet är nu ett foster, och ska bara växa och mogna fram till födseln.

Fingrar och tår blir tydligare, och armar och ben sitter ungefär där de ska. Armarna är böjda vid armbågen och handleden. Tummen skiljer sig från de andra fingrarna i form. Både tå- och fingernaglar börjar formas. Armarna är nu så långa att de kan mötas runt bröstet.

Hjärnan har en höger och en vänster hjärnhalva och börjar så smått att få kontroll över barnets rörelser. Fostrets njurar börjar producera urin. Ögonlocken täcker nästan hela ögonen och kommer snart slutas helt. Nästippen blir också synlig den här veckan. Gommen formas, och överläppen är färdigutvecklad. Det första riktiga hudlagret börjar omsvepa fostret, och skelettet ombildas gradvis från brosk till ben. Det här händer vanligtvis först i överkroppen.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Är det verkligen en liten bebis där inne? Efter hand som symptomen kanske släpper taget lite kan overklighetskänslan komma tillbaka. ”Jag känner ju ingenting!” Men jodå, där inne växer en liten människa – som till och med då och då slår en volt inne i dig utan att du märker det!

Vissa känner att magen är större på kvällen, för att sedan (nästan) vara borta nästa morgon. Det är helt normalt. Livmodern är nu i storlek med en grapefrukt.

Tyngdpunkten i mammans kropp förskjuts under loppet av graviditeten, så en medveten kroppshållning är en bra och viktig utgångspunkt för att lindra smärtor i rygg och bäcken. Till och med vanliga hushållsgöromål kan vara ansträngande, och det är viktigt med avlastning. Kanske måste ni gå igenom arbetsfördelningen, både för graviditeten och för tiden efter födseln.

Många gravida får speciella och kanske lite obegripliga sug under graviditeten. Det kan vara matvaror eller drycker som de bara måste ha med en gång, men också sug efter sådant man vanligtvis inte äter, eller som inte är speciellt nyttigt. Vissa anser att suget är till för att täcka upp för en brist – vi vill äta mat som innehåller näringsämnen vi behöver. Det är i regel ingen fara att ge efter för suget ibland, men se till att leva och äta sunt i allmänhet.

 

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 12
Nästa artikelVecka 10
DELA