Från 9 veckor och 0 dagar till 9 veckor och 6 dagar av graviditeten.

Vikt: 1-2 g

CRL: 23-32 mm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av denna vecka är embryot sju veckor gammalt. Denna vecka skickar det de första mätbara hjärnsignalerna och börjar röra sig. Det är ännu inte fråga om medvetna rörelser och det tar ett tag innan kvinnan kan känna dem. I örat bildas balansorganet. Fram tills nu har ögon och öron varit lite udda placerade på den lilla kroppen – ögonen på sidan av huvudet och öronen närmare munnen. Denna vecka börjar de förflytta sig till sina rätta platser. Kroppen växer sig längre och huvudet rätas upp lite så att hals och nacke blir tydligare.

Hjärtat är nästan färdigutvecklat och slår nu i genomsnitt 177 slag i minuten! Armarna består nu av axlar, armbågar, underarmar och handflator. Benen utvecklas långsammare, men mot slutet av veckan har de i alla fall lår, knän, anklar och fotsulor. I händer och fötter bildas förgreningar till fingrar och tår.

Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:

Hormonerna östrogen och progesteron står för de flesta förändringarna i mammans kropp under graviditeten. Bland annat gör de glatt muskulatur slappare. Det är sådan muskulatur som finns i livmodern, matsmältningssystemet och blåsan. Det är viktigt att livmodermuskulaturen slappnar av så att fostret får ro att växa och inte stöts ut.

I matsmältningssystemet passerar maten långsammare. Det kan leda till uppblåsthet och förstoppning. Men det är bra för barnet i magen. För när maten blir kvar längre i systemet sugs näringsämnena upp bättre, så att barnet får den näring det behöver.

Blåsan påverkas så att den inte klarar av att hålla lika mycket vätska som tidigare, och man springer på toa och kissar hela tiden.

Trött? Det är inte så mycket annat att göra än att försöka vila sig när man kan.

I en normal graviditet är det ofarligt att ha samlag. Det är dock inte säkert att lusten och energin infinner sig. Men det finns många andra sätt att bevara närheten till varandra på!

Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelVecka 11
Nästa artikelVecka 9
DELA