GravidVad säger magens storlek om babyns storlek?

Vad säger magens storlek om babyns storlek?

Gravidmagar kommer i alla storlekar och former, och säger inte särskilt mycket om storleken på babyn därinne. Det är bäst att inte jämföra sig med andra gravida. Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Barnmorska Grethe R. Teigen, Mamastork 119 Uppdaterad 31.10.19
Hur många gravida har inte fått höra åsikter om magen? Att den är stor eller liten? Väntar du tvillingar? Du är väl snart i vecka 40? Är du säker på att barnet växer som det ska?

Många har åsikter om gravida magar, och ibland kan det vara lite irriterande. Det går nämligen inte att utan vidare se på en mage om barnet är stort eller litet – eftersom flera saker påverkar magstorleken.

Måste känna för att veta
En barnmorska kan också titta på en mage och tänka att den är stor eller liten, men det är först efter att ha känt på den, och pratat med mamman, som hen kan bilda sig en riktig uppfattning om storleken.

Gravida är lika olika stora som kvinnor i allmänhet. Vissa är tunna och smala från början, andra har kanske mer underhudsfett eller var kraftiga innan de blev gravida. Några är korta och andra är långa. Detta påverkar definitivt hur vi bär våra magar/barn. En del har mycket kropp att fördela extra vikt och mage på, medan andra är små och inte har så mycket plats för magen.

Mycket bestäms av gener
Vi har alla en genpool i ryggsäcken, som är med och påverkar hur stora våra barn blir. Generellt kan man säga att barnets födelsevikt ofta liknar moderns födelsevikt, men inte alltid. Det är därför viktigt att eventuella avvikelser från det som verkar vara normalt för den enskilda kvinnan följs upp ordentligt.

Någon kanske vet att ”i min familj föder vi stora barn – det är min genetiska genpool”, för någon annan kanske det är tvärtom.

Känner på magen under kontrollerna
Barnmorskan känner efter flera olika saker under kontrollerna, särskilt en bit in i den tredje trimestern. Självklart kontrolleras läget – ligger huvudet eller sätet nedåt, och är babyn fixerad? Hur ligger babyn med ryggen – åt höger eller vänster? Känns babyn stor eller liten? Det är självklart inte så lätt att avgöra det exakt, men man kan i alla fall få en känsla för storleken.

Är det mycket fostervatten i magen? Tillsammans med ett sf-mått, som mäts från blygdbenet till livmoderns överkant, kan barnmorskan få ett hum om huruvida barnet är normalstort och växer som det ska, om det är ett litet barn som behöver följas upp extra noggrant eller om barnet verkar vara större än normalt.

Kvinnan får också svara på frågor om fosterrörelserna, och om barnet följer sitt mönster i magen. Även det ger barnmorskan en indikation om hur barnet har det.

Många faktorer påverkar fostrets och magens storlek
Det finns alltså många saker som påverkar hur stora barn vi får. Är vi själva stora eller små? Får vi i oss bra och näringsrik mat under graviditeten? Har vi några sjukdomar eller är vi friska och mår bra under graviditeten? Röker vi, eller snusar?

Alla dessa faktorer påverkar graviditetens utveckling och hur barnet har det i magen – och i vissa fall storleken på magen.

Jämför inte din mage med andras
Många gravida jämför sig nog med andra – hur stor är min mage jämfört med andras? Det är som sagt ganska meningslöst. Du vet sannolikt inte särskilt mycket om hennes förutsättningar, och så bekymrar du dig i onödan.

Din uppgift är att optimera din egen hälsa och ta vara på dig och din baby – så får andra gravida göra detsamma på sina håll.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...