GravidVad är foglossning?

Vad är foglossning?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyvärlden 16 Uppdaterad 24.10.19
En graviditet medför stora förändringar i kroppen. Bland annat blir bäckenets leder och fogar lite mjukare och rörligare. För somliga leder dessa förändringar till stor smärta och nedsatt fysisk funktion. Det bästa du kan göra är att varva ned och ta det lugnt!

Artikeln är genomgången av postdoktor Elisabeth K. Bjelland, Kvinnokliniken vid Akershus universitetssjukhus i augusti 2017.

Bäckensmärta kan komma när som helst under graviditeten, men uppstår ofta i tredje till fjärde månaden. Alla gravida får lite mjukare ledband och fogar, så att bäckenet blir mer flexibelt. Det är ännu oklart varför vissa gravida får smärtor i bäckenet medan andra slipper undan.

Omkring en av fyra gravida har stora bäckensmärtor. Men i studier som har gjorts svarar över 50 procent av alla gravida att de har ont i en eller flera leder i bäckenet. Det är dock inte säkert att de uppfyller diagnoskraven för bäckensmärta/foglossning.

Symptom
Vissa får så pass stora problem att de har svårt att fungera på jobb, i hemmet och i andra situationer då man är fysiskt aktiv. De tydligaste symptomen är smärta i ett eller flera av bäckenets leder, obehag i ljumsktrakterna, ischiasliknande smärta eller funktionsnedsättningar i benen. Andra sätt att känna igen foglossning kan vara:

– Smärtor när du går eller står
– Svårt att resa dig från sittande ställning
– Det gör ont att gå i trappor
– Svårt att klara dagliga arbetsuppgifter
– En känsla av att bäckenet eller benen sviktar

Symptomen varierar både från person till person och från dag till dag. Många rörelser kan trigga igång smärtan. Både snabba rörelser, som löpning och aerobics, och stora rörelser, som långa steg och att gå i trappor, leder ofta till ökad smärta. Det är lätt att förstå att sådana fysiska ansträngningar ofta leder till obehag, och de är relativt lätta att undvika. Men även ”enklare” aktiviteter kan förvärra symptomen. Om du går, sitter eller står för länge kan smärtorna också komma. Bara att ligga och dra sig i sängen kan faktiskt provocera fram smärtorna.

Det är naturligtvis omöjligt att undvika allt som kan ge upphov till smärta, men vissa aktiviteter bör du absolut överlåta till andra! Det gäller exempelvis hushållsarbete, dammsugning och att lyfta och bära saker.

Vad kan du göra?
Dessvärre kan du inte göra något för att förhindra foglossning. Men om du redan har fått besvären, kan du försöka se till att smärtan inte triggas i onödan. Ett generellt råd är att dra ned på tempot. Lyssna på din kropp! Nu när du är gravid ska du inte förvänta dig att du kan hålla samma tempo som tidigare. Din kropp gör ett jobb som är lika stort och tufft som det är fantastiskt! Det kräver inte bara en massa energi, det betyder också att du måste ta andra hänsyn. Här är några råd:

Lägg gärna en kudde mellan benen när du vilar. Illustrationsfoto: iStock

– Unna dig först och främst vilopauser under dagen. Hitta sköna vilo- och sovställningar. Använd flera kuddar i sängen. En stor kudde under eller mellan benen ger god avlastning för ryggen och bäckenet.
– Håll benen nära varandra när du vänder dig i sängen, eller ska in eller ut ur bilen.
– Ta kortare steg än vanligt.
– Försök komma ihåg att gå på tårna uppför trappsteg. Då håller du nämligen balansen utan att du belastar bäckenets leder i onödan.
– Variera ställning ofta, oavsett om du går, står, sitter eller ligger.
– Om du har stora besvär kan du uppsöka en sjukgymnast för att få råd, och övningar att göra för att lindra smärtan. För vissa kan ett stödbälte runt bäckenet hjälpa.

På vissa platser i landet finns också vattengymnastik för gravida, vilket kan lindra. Beroende på smärtans intensitet och vilken typ av arbete man har, kommer en del behöva vara helt eller delvis sjukskrivna för besvären.

Foglossningen blir ofta värre ju längre in i graviditeten man kommer, och forskning tyder på att de som har de värsta besvären under graviditeten också löper störst risk att besvären kvarstår även efter graviditeten. Det rekommenderas därför att du lyssnar på kroppen. Det betyder inte att du helt ska sluta att röra på dig, men du bör tänka på att röra dig på det sätt som är lindrigast för kroppen.

Kanske gillar du att träna? Du lär behöva lägga hårdträningen på hyllan så länge du har foglossning, men tänk på att när du tar hänsyn till besvären, ökar chansen att de försvinner snabbare efter förlossningen.

– Jag säger ja till träning före graviditeten och ja till träning efter graviditeten. Under graviditeten är det lite mer ”tja”. Du ska inte bara sitta still om du har ont, men vi vet sedan många år att många får mer ont efter träning. Bara att gå förvärrar besvären för de flesta, säger postdoktor Elisabeth K. Bjelland vid Kvinnokliniken på Akershus universitetssjukhus.

Påverkar foglossningen förlossningen?
Vissa kvinnor funderar på om det kan vara skadligt för bäckenet att föda vaginalt när de har foglossning.

– Tvärtom visar en studie från Den norska mor och barn-undersökningen att planerat kejsarsnitt var förenat med en ökad förekomst av bäckensmärtor efter förlossningen. Resultatet tyder på att vaginal förlossning är det tryggaste alternativet för kvinnor med sådana smärtor, säger  Bjelland.

Foglossning är helt ofarlig för barnet, men för vissa kvinnor kan det begränsa rörligheten och valet av förlossningsställning. Om du har svåra besvär kan det vara svårt att hitta bra viloställningar under öppningsskedet, samtidigt som det kan vara svårt att ändra ställning. Många kan därför bli liggande i samma eller ett fåtal olika ställningar, eftersom de annars får ont. Man rekommenderas ju att byta ställning då och då under öppningsskedet, och gärna stå upp för att få hjälp av tyngdkraften. Detta är inte så lätt om man får ont av att stå, gå eller stå på knä.

När det gäller själva krystningsfasen tycker många med foglossning att det bästa är att ligga på sidan och krysta. Detta är i grunden en väldigt bra förlossningsställning men om man är förstföderska kan man behöva använda flera ställningar för att barnet ska komma ned och ut. Dock är det barnmorskans uppgift att komma med förslag till förändringar under förlossningen, och som regel är förlossningen avklarad på normal tid även om mamman har foglossning.

Tiden efter förlossningen
Om du hade foglossning under graviditeten bör du också vara extra försiktig tiden närmast efter förlossningen, även om symptomen inte längre är lika framträdande. Tyvärr är vissa fortsatt hårt ansatta av bäckensmärta även efter förlossningen.

Bjelland säger att om du har haft foglossning ska du börja försiktigt och gradvis med träning efter graviditeten. En sjukgymnast kan tipsa om bra övningar. Det är inte klarlagt att gravida med foglossning blir bättre av träning men forskning tyder på att individuellt anpassad träning hos sjukgymnast har effekt på bäckensmärta som kvarstår efter förlossning. En del blir också hjälpta av kiropraktik. Även efter förlossningen kan vattengymnastik vara positivt – kroppen blir lättare och bäckenet belastas mindre under träning i vatten.

Källor: Intresseorganisationen LKB, Landsforeningen for Kvinner med Bekkenløsningsplager, och postdoktor Elisabeth K. Bjelland, Kvinnokliniken vid Akershus universitetssjukhus

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...