Är det säkert att tatuera sig under graviditeten? Och gamla tatueringar, gjorda före man blev gravid - kan de orsaka problem på något sätt?
Infektionsrisk
Det finns alltid en infektionsrisk när man tatuerar och när man är gravid är kroppens förmåga att avvärja infektioner sänkt. Ju sämre hygien och kvalitet på tatueringsstudio och tatueringsbläck, desto större risk. Om man inte tar hand om sin hud efter en tatuering kan man få en hudinfektion och då krävs ofta antibiotika för att bli av med den. Och all slags medicinering under en graviditet bör undvikas under en graviditet.
 
Kemikalier från bläcket i blodet?
Man vet inte så mycket om påverkan från tatueringsbläck på foster. När det görs på rätt sätt stannar bläcket kvar på ytan av huden och ska inte gå in i blodomloppet. Men, även om risken är liten så finns det inga garantier för att kemikalierna INTE skulle påverka eftersom kunskapen om giftigheten i bläcket är dåligt utforskat.
 
Den första trimestern är särskilt avgörande för fostrets utveckling, och all onödig exponering för kemikalier under den tiden bör naturligtvis undvikas. Dessutom, tatueringsbläcket kan orsaka allergier.
 
Är det en panter eller en utsvulten katt?
Att man binder vatten under graviditeten kan ha oväntade sidoeffekter på din tatuering: något som var menat att vara en elegant panter på vristen kan se ut som en utsvulten katt när din svullnad lagt sig.
 
Tatueringar är inte en alldeles smärtfri upplevelse och man ska inte bortse från att moderns smärtförnimmelser kan upplevas av fostret. Det är känt att fostret reagerar på moderns smärta och förmodligen är det en stressande upplevelse.
 
Det är upp till varje individ att bedöma riskerna att tatuera sig under graviditeten. Om du beslutar dig för att göra det kan du hur som helst ha problem med att hitta en tatuerare som vill göra jobbet: de flesta vill nämligen inte göra det på grund av nämnda risker ovan.
 
Kan graviditet förstöra en existerande tatuering?
Om du redan har en tatuering när du blir gravid så är det ingenting som kommer att skada barnet eller på något sätt vara en risk under graviditeten. Men eftersom graviditeten oundvikligen påverkar din kroppsform så kommer den antagligen också att påverka formen på din tatuering.
 
 
Skribent: Hanna Brockman
Källor:
Medical News Today: Tattoo chemicals warning
http://www.medicalnewstoday.com/articles/3964.php
Poison Information Centre of HUS (Hospital District of Helsinki and Uusimaa)
 
Vad tyckte du om artikeln?