GravidStickande känsla i magen – vad kan det vara?

Stickande känsla i magen – vad kan det vara?

Du kan känna som stickningar i magen genom hela graviditeten – oftast är det helt normalt och inget att oro sig för. Illustrationsfoto: iStock
Av Ragna T. Larsen, barnmorska, Mamastork 20 Uppdaterad 10.10.19
Det är väldigt vanligt att känna stickningar i magen när man är gravid. Du kan känna det såväl tidigt under graviditeten, som mitt i och ända fram tills förlossningen startar.

Livmodern växer
Det sker otroligt mycket i den gravida kvinnokroppen. En av dessa saker är att livmodern växer och ökar i vikt från cirka 50 gram till runt ett kilo – och det är bara själva livmodermuskeln. Det ger en fingervisning om hur oerhört flexibel och töjbar denna unika muskel är. Från att ha legat helt gömd bakom symfysen, blygdbenet, växer den både framåt och uppåt så att den till slut når ända upp till bröstbenet.

Nog är det ganska förståeligt att det kan kännas i magen. Den växande livmodern pressar och trycker mot både nerver, ledband och ligament – vilket kan ge den stickande känslan eller smärtan som du kan känna emellanåt.

Så kan du uppleva stickningarna
Tidigt i graviditeten är de hormonella förändringarna stora, och den lilla livmodern växer en hel del – även om det sker bakom symfysen och man ännu inte kan se något på magen. Stickningarna kan sitta ganska lågt, runt eller bakom symfysen – de kan också vara mer koncentrerade till ena sidan. Så länge stickningarna kommer och går är det vanligtvis helt normalt. Ofta känner du stickningarna flera gånger vissa dagar, och andra dagar ingenting alls.

Bör du kontakta läkare eller barnmorska?
Om stickningarna ökar i styrka över tid, eller om de är ihållande och inte avtar inom några minuter är det bra att få det kollat av läkare eller barnmorska. Försök gärna att andas djupa, lugna andetag för att hjälpa kroppen att slappna av så mycket som möjligt när du känner att det sticker till. Då går det oftast över fortare.

Halvvägs in i graviditeten: ligamenten töjs
Längre fram i graviditeten, när du närmar dig halvtid, växer livmodern så mycket att ligamenten som den är fäst vid töjs ut en hel del. Dessa töj-smärtor från ligamenten kan ge en ganska skarp och stickande smärta som kommer snabbt, ofta bara på ena sidan åt gången. Det kan också stråla ned mot ljumske och lår. Smärtan kan komma utan att du rör dig, men ofta kommer den när du reser dig upp, vänder dig i sängen, hostar eller nyser, eller rör dig på andra sätt. Här gäller samma sak som för punkten ovan: om det kommer och går och inte ökar i styrka över tid eller håller i sig en längre tid, är det vanligen helt normalt.

Höggravid: tryck nedåt
När du är höggravid trycker sig oftast babyn ned med huvudet mot ditt bäcken. Livmodern, babyn, fostervattnet och moderkakan väger nu en hel del tillsammans, och allt detta trycks nedåt. Det kan sticka och trycka på ett nytt sätt, och särskilt när huvudet fixeras i bäckenet kan smärtan öka. Dessutom kan det kännas som om du blir nästan kraftlös i ett ben och måste stanna upp när det sticker som värst. Babyn ligger helt enkelt och vickar lite på huvudet i bäckenet, och kan då komma emot någon av de stora nerverna som går här. Vanligen går det över på några sekunder, eller ibland minuter. Tänk även här på att andas lugnt och slappna av så gott det går – så undviker du att det blir mer långvarigt på grund av stress och adrenalin i kroppen. Det finns också ytterligare en bra anledning att träna på att möta obehag i kroppen med lugna andetag och avslappning – det får du nämligen användning för när förlossningen väl drar igång.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...