GravidSex och parförhållandeSex -är det säkert?

Sex -är det säkert?

Av Bebisvarlden 54 Uppdaterad 09.10.07
Behovet av kroppskontakt och fysisk och känslomässig närhet under graviditeten kan vara nästan omättligt, och sårbarheten kan bli stor. Under dessa månader är det extra viktigt att ta väl vara på er själva och samlivet. Att bli föräldrar är en stor förändring, och ni kommer båda att behöva extra omsorg och uppmärksamhet från varandra. För några förstärks samhörigheten, medan andra upplever det som en krävande tid då det sexuella samlivet går i stå. Båda varianter är lika vanliga.
Sexuellt samliv under graviditeten
 
Vissa kvinnor upplever graviditeten som en erotisk och sensuell tid då kroppen är mer levande än någonsin. Andra känner inte alls så. Hur kvinnan ser på sin kropp under graviditeten påverkar givetvis sexlusten, och på samma sätt kan det påverka partnerns intresse. Inte sällan uttrycker män att gravida kvinnor är särskilt attraktiva. Vissa män blir sexuellt upphetsade av sin kvinnas graviditet medan andra kan mista lusten och inte känna att det är naturligt att ha sex när magen växer.
 
Är det säkert att ha sex?
Först av allt: mannens penis kan inte skada barnet, och samlag och orgasm i en normal graviditet varken skadar eller påverkar kvinnans kropp. Barnet ligger väl skyddat i fostervattnet och varken rörelser, dunkningar, stötar eller utlösning skadar det. Slemproppen i livmoderhalsen fungerar som en barriär mot bakterier. Munsex under graviditeten är också helt ofarligt. Det går också bra att använda vibrator, men då utvändigt och på klitoris. Forskarna vet i dag för lite om vad vibrationer inne i slidan gör med livmodermunnen.
Det är fullständigt ofarligt och normalt att onanera. För vissa är det ett bra alternativ, speciellt om man är singel, eller om partnern inte vill ha samlag.
 
Möjliga förändringar hos kvinnan
I den första trimestern upplever många kvinnor att sexlusten avtar på grund av de stora hormonförändringarna. Om du är trött och illamående kanske inte sex står högst på önskelistan. En del upplever att avsaknaden av sexlust håller i sig genom hela graviditeten. Efter vecka 12 får dock många lusten tillbaka.
 
Vissa kvinnor får ökad lust under graviditeten. Ökad blodgenomströmning gör att slidan, klitoris, livmodern och hela bäckenet svullnar (som vid sexuell upphetsning). Detta gör att många känner sig kåtare, och vissa undersökningar visar att det är lättare att få orgasm.
 
Det kan vara bra att använda glidmedel eller olja utan parfym vid samlag. Slemhinnorna i slidan kan bli torrare, särskilt i början av graviditeten. Detta har med hormonerna att göra och kan hålla i sig så länge man ammar. När amningen avslutats blir slidan oftast mjuk och elastisk igen. Att träna bäckenet och göra knipövningar under graviditeten kan både ge en bättre känsla vid sexuell aktivitet och förebygga risken för urinläckage efter förlossningen.
 
Sliten? Sex kan ge ökad energi
Under de sista månaderna av graviditeten kan lusten hämmas på grund av småkrämpor eller allmän energibrist. Men en kärleksakt består av så mycket mer än fysisk orgasm. Ett samlag kan ge känslan av samhörighet, och detta ger näring till kropp och själ. Ett långt förspel med kärleksbetygelser och massage som en del av akten kan verkligen ge dig ökad energi.
 
Blödning efter samlag
Det kan komma spår av blod efter samlag. Detta är sällan något att oroa sig över. Livmodern är nu väldigt blodrik, och de små kärlen i livmoderhalsen kan brista. Det är ändå bra att nämna sådana blödningar när du är på kontroll. Oftast blir du då ombedd att vänta lite med sex så att de hinner läka.
Prata med din läkare eller barnmorska om sex om du har upplevt blödningar i början av graviditeten, haft missfall eller har genomgått för tidiga förlossningar. De som får tidiga sammandragningar kan i sådana fall bli ombedda att avstå från sex eftersom det annars kan påskynda förlossningen.
 
Tänk kreativt när magen växer
Vartefter som magen växer kan den upplevas vara i vägen om mannen ligger överst. Det kan vara idé att prova andra samlagsställningar, kvinnan kan sitta ovanpå mannen, man kan ha samlag bakifrån eller från sidan. Stötta upp med kuddar efter behov! Kanske kan denna tid ge inspiration till nya, spännande ställningar till nytta även efter förlossningen?
 
Om du har foglossning är det viktigt att bäckenet är stabilt när ni har sex. Att stötta med kuddar, och samlag från sidan är något som brukar fungera bra i dessa lägen.
 
Bebisen då?
Bebisen kan ju höra allt mer, med början från vecka 25. Att höra att föräldrarna har sex uppfattas inte som konstigt eller negativt för barnet. Barnet kan också känna sin mammas orgasm när livmodern drar ihop sig. Man tror att det känns som lätt massage för barnet och att den gillar det. Vid sammandragning blir magen hård som en boll. Detta skadar inte barnet och framkallar heller inte förlossning. 
 
Sex efter förlossningen
Efter en förlossning känner många föräldrar att omsorgen och ansvaret för barnet äter upp den tid som man tidigare hade för varandra. Ett bra samspel mellan föräldrarna är en av de viktigaste faktorerna för barns trivsel och utveckling. Att vara goda föräldrar är också att ta vara på sexualiteten, kamratskapet och glädjen i det vuxna förhållandet. För de flesta kvinnor kommer sexlivet att komma tillbaka av sig själv, bara man ger det lite tid. Lusten kan komma snabbare om kvinnan är motiverad att komma i kontakt med sexualiteten igen.
 
Från partner till mor och far
Många tycker att övergången från pojkvän/flickvän eller sambo/äkta par till att nu vara föräldrar är svår. Vissa klarar att bevara tryggheten i förhållandet även om lusten uteblir och väntar tålmodigt på att allt ska normaliseras. Andra känner sig sårade och otåliga och pressar partnern. Det kan leda till att han eller hon drar sig bort från kroppskontakt av rädsla att varje ömhetstecken är en invit till sex. Paret kommer då in i en ond cirkel där bristen på närhet också sliter på andra delar av förhållandet.
 
Prata om sex!
Sex under graviditet och efter förlossningen kan vara ett känsligt ämne. Några tappar lusten medan andra bara vill ha mer. Både din och din partners sexlust kan förändra sig under graviditeten. Vilket behov har ni av sex? Är behoven lika eller olika och går det att närma sig partnerns behov? Vad tänder ni på? Vad känns svårt? Vilka drömmar och fantasier har ni om sexlivet? Hur ska ni komma igen efter förlossningen?
Ge varandra positiv uppmärksamhet. Hjälp varandra i vardagen med hemarbetet så att båda får möljlighet att varva ner. Kela med varandra utan att det leder till något mer. Genom att vårda intimiteten kommer sexlusten ofta av sig själv. Det är viktigt att bekräfta varandra som partners, inte bara som barnets föräldrar. Påminn dig själv om hur viktigt det är att vilja din partner väl.
 
Att prata öppet om sex kan bidra till att ofarliggöra eventuelle olikheter i lusten. Ofta ser män sex som ett sätt att få intimitet medan kvinnor behöver intimitet och närhet för att få lust att ha sex. Många par upplever det sexuella samlivet under graviditeten som jobbigt, men långt ifrån alla pratar om det. Att veta att man inte är ensam om sina problem kan var en tröst i sig själv. Kom också ihåg att detta är en övergående period i livet.
 
Sammanfattning
Den fysiska kärleken rymmer så mycket. Att se på sex som en källa till glädje och njutning kan vara en bra utgångspunkt för att skapa nya möjligheter och ändra på invanda mönster. Människors sexliv under graviditeten skiljer sig lika mycket som under andra faser av livet. Det är bara ni som vet vad som är bra för er, och därför är det avgörande att ni också pratar om er lust och era fantasier. Emellanåt är det också bra att prata med andra om sitt sexliv, det kan vara yrkesfolk som jobbar med dessa frågor, eller med andra människor i liknande situation.
 
Källor
• Mamastork
• Graviditetsboken
• Barnmorska Monica Moland
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...