En vaginal undersökning är bästa sättet att ta reda på hur mogen livmodertappen är, och hur långt förlossningsprocessen har kommit.

När graviditeten närmar sig slutet vill många bli undersökta för att få veta hur mogen livmodertappen är, eller hur öppna de är. Det måste inte göras men många är nyfikna på om förlossningen närmar sig.

Barnmorskan brukar gärna berätta allt hon kan, men det är inte alltid det går att svara på hur lång tid det kan vara kvar innan förlossningen startar. Det är svårt att veta.

Så går undersökningen till
För att barnmorskan ska kunna göra undersökningen måste den gravida ligga på britsen. Om knytnävarna sedan läggs under rumpan, så att den vippas upp, blir det lättare för barnmorskan att undersöka, och mindre obehagligt för den som blir undersökt.

Barnmorskan för upp två fingrar i vaginan, till livmodertappen som sitter högst upp. Hen kan oftast även känna huvudet/sätet på babyn. Barnmorskan känner efter om livmoderhalsen är lång eller kort. En omogen livmoderhals är cirka tre–fyra centimeter lång. Om den är omogen är den fastare (som en nästipp), medan den är mjukare (som läppar) och ger efter lättare om den är mer mogen.

Barnmorskan känner också efter om livmoderhalsen har börjat öppna sig. Det känner man genom att spreta lite med fingrarna.

Försök att slappna av!
Det är viktigt att den gravida kvinnan slappnar av under undersökningen, och är tung i kroppen. Kan hon det går undersökningen snabbt. De flesta tycker inte att det är särskilt obehagligt, om de själva är avslappnade och barnmorskan tar det lugnt och försiktigt.

Viktig undersökning under förlossning
Samma sorts undersökning görs när den gravida ska föda. Då undersöks livmoderhalsens öppning med några timmars mellanrum, för att kontrollera att förlossningen fortskrider som den ska.

Livmoderhalsen ska öppna sig totalt tio centimeter. Då har den tryckt sig upp över babyns huvud, som en polotröja, och det finns inte längre någon vävnad som hindrar babyn från att komma helt ned i bäckenet.

Kan vara öppen utan att föda
Hos en del gravida kan livmoderhalsen vara lite öppen i slutet av graviditeten – utan att förlossningen har börjat. Det är vanligast hos omföderskor.

Det går inte att se att det är öppet utifrån, man måste känna med fingrarna – men det är inget man bör göra själv. Många kvinnor oroar sig lite över att bli undersökta, men görs det bara lugnt och försiktigt är det absolut inget att vara rädd för!

Vad tyckte du om artikeln?