I samma ögonblick som babyn glider ut i världen töjs huden i slidöppningen ut som mest. Lyckligtvis är huden väldigt töjbar och elastisk, men det händer att den brister. Som gravid kan du själv förbereda mellangården inför förlossningen.

Mellangården är huden mellan slidöppningen och ändtarmsöppningen. När babyn föds blir det ett ganska rejält tryck just där. Många gravida funderar över vad som ska hända i just det ögonblicket. Kommer jag att spricka? Blir jag klippt? Kan jag göra något själv för att förebygga bristningar?

Utbildning för att förebygga bristningar
Jämfört med andra europeiska länder har Sverige haft dåliga siffror när det gäller andelen födande som får bristningar. Regeringen beslutade 2015 att satsa pengar på att förebygga förlossningsskador. Pengarna har gått till utbildning, tematräning och olika projekt. Det finns en hel del saker som vården och vårdpersonalen kan göra för att minska risken för bristningar – och självklart vill barnmorskorna att så få som möjligt drabbas.

Detta kan du själv göra
Forskning visar att du kan hjälpa till att förbereda huden som kommer att töjas ut under förlossningen. Från vecka 34 till 36 kan du massera och sträcka ut huden tre till fyra gånger i veckan. Hela programmet tar cirka tio minuter, och ser ut så här:

  1. Se till att händerna är rena.
  2. Använd vegetabilisk olja (exempelvis mandel-, vetegrodds-, solros- eller olivolja, eller oljor speciellt för ändamålet).
  3. Placera tummarna strax innanför slidöppningen, vända bakåt mot mellangården. Pekfingren håller du mot huden på utsidan.
  4. Massera och sträck huden, så att huden mättas på olja.

Massagen kan göras i samband med dusch eller sittandes på toastolen. Den kan gärna delas upp i två gånger fem minuter samma dag.

Du kan också ta hjälp av din partner!

Lyssna på barnmorskan under förlossningen
När du har kommit så långt som till själva förlossningen finns det en annan sak som är otroligt viktig: Att du lyssnar på barnmorskan och samarbetar. Barnets huvud bör komma ut kontrollerat och försiktigt. Då är chansen störst att huden förblir intakt, och töjs utan att brista. Barnmorskan kommer att vara väldigt tydlig och säga till när du ska krysta, när du ska vara försiktig och när du bara ska andas.

Du känner förmodligen inte om huden brister
Med allt detta sagt, är det oftast så att en födande kvinna inte känner om hon får en bristning eller inte. Hela området är ganska avdomnat, och nästan alla frågar efteråt: ”Sprack jag? Måste jag sys?”.

Lycka till med det förebyggande arbetet!

 

Vad tyckte du om artikeln?