GravidSå får du fler läsare till din gravid/barnblogg!

Så får du fler läsare till din gravid/barnblogg!

Så får du fler läsare till din barnblogg!
Av Marina Nilsson 75 Uppdaterad 08.04.11

Babybloggandet blir många föräldraledigas kreativa projekt och sociala kick, när läsarna strömmar till. Men hur når man ut till publiken - och är det egentligen riktigt etiskt att göra det?

Babyvärlden har nyligen lanserat ett bloggverktyg som gör att du kan starta din egen blogg, och läsa andras, under vårt ”tak”.

Starta din blogg nu! Är du inte redan medlem så blir du det enkelt och kostnadsfritt här och får då tillgång till bloggverktyget

Behovet av dela med sig av sina erfarenheter som ny förälder är stort. Ett virtuellt fotoalbum kan också glädja mor- och farföräldrar på annan ort. Dessutom kan bloggandet ha en terapeutisk funktion när livet som förälder inte blir som man tänkt sig …

Lotta Gray är mammabloggaren som är mera känd under sitt bloggalias ”Vimmelmamman”. Hon började blogga i samband med en tjocktarmscancerdiagnos (som hon just nu är frisk ifrån, men statistiskt sett har stora risker att återfalla i). Hon har cirka 55.000 besök i veckan, och hemligheten bakom att nå upp till det antalet har bland annat handlat om regelbundna blogginlägg.

– Du måste blogga minst en gång om dagen, och det är absolut minimum. Bilder är också ett måste, och att du bjuder lite på tankar och funderingar så att bloggen får ett djup. För mig har den delen varit ganska enkel, eftersom jag har bloggat om att jag har haft cancer, men det blir ju tråkigt med bloggar där allt är hej och hå och gulligt. Vill man ha fler läsare så får man fundera på om man inte någon gång kan blotta sig, till exempel när det gäller hur man själv upplever sitt barns trotsutbrott, för då ökar igenkänningsfaktorn bland läsare och då kommer de tillbaka, säger hon.

Idag är hennes son Lennox 5,5 år. I takt med att han har blivit äldre har integritetsfrågan blivit alltmer aktuell.

– Det började nog när han var i fyraårsåldern, då känner man mer att de faktiskt börjar bli riktiga personer. Så i takt med att han har blivit äldre så visar jag honom alltmer respekt i bloggen och inte minst för hans känsloliv. Idag skulle jag aldrig bränna av en bild på honom när han är arg eller när han gråter, eller fotografera honom i någon situation som han kan tycka är pinsam när han är lite äldre. Redan från början har jag undvikit nakenbilder på honom, för man vet aldrig var de hamnar, varnar hon.

4 sätt att skydda ditt barns integritet i bloggen:

* Lösenordsskydda bloggen (men då går du förstås miste om de stora läsarskarorna).

* ”Vattenstämpla” bilderna av ditt barn, för att förhindra att de stjäls på nätet.

* Använd gärna ett alias på dig, och kanske bara en initialbokstav på barnet, av generella säkerhetsskäl. Det är mycket ovanligt, men har hänt, att brottslingar har hämtat information om familjens rutiner genom bloggen.

* Avsluta bloggen när den har fyllt sitt syfte. Numera finns exempelvis tekniska möjligheter att omvandla innehållet i bloggen till en tryckt bok.

Varför barnbloggar du? Tänker du på integriteten?

Carola Lind, 37 år, mamma till Sofia, född -97, Lovisa, född –99 och Adelina, född –05, bloggar bland annat på Babyvärlden.se som Mamma Muh.

– Jag bloggar för att ventilera saker jag funderar på, och har bland annat avhandlat amning, nära föräldraskap, städning och klimathotet. När det gäller integriteten så kan jag säga att jag tänker på den så pass att jag inte namnger mina barn i bloggen, men det förekommer en del bilder på dem.

 carola-barnbloggare
   

Krista Runersten, 31 år, och mamma till Alma, 4 år, som bloggat på lösenordsskyddad blogg.

– Bloggen var ett sätt att dela med oss av Almas vardag och utveckling, främst för att våra familjer bor ganska långt borta. När det gäller integritet tänker jag att en blogg i en sån form är väl inte konstigare än att man låter folk bläddra i ens fotoalbum där hemma. Sedan ändras det där efter hand som barnet växer och personligheten utvecklas. Ingen gillar att ens föräldrar visar ett fotoalbum från mellanstadiet där man såg ut som ett miffo, men bebisbilder är mer harmlösa. Nu kan jag fundera en del på Almas integritet när jag skriver vissa saker på Facebook. Jag lockas ofta av att skriva om finurliga saker som hon sagt och gjort, men hejdar mig för att det inte känns ok att lösa bekanta ska skratta åt hennes små finurligheter. Jag vill behandla henne med respekt, som man behandlar medmänniskor helt enkelt. Jag skriver ju inte ut roliga citat från min man heller, bara för att underhålla kompisarna, det vore självklart kränkande.

 krista - barnbloggare

Starta din blogg nu! Är du inte redan medlem så blir du det enkelt och kostnadsfritt här och får då tillgång till bloggverktyget

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...