GravidParförhållandet under graviditeten

Parförhållandet under graviditeten

Glöm inte varandra i allt fokus på att bli tre. Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Babyvärlden 16 Uppdaterad 18.10.19
Ni ska bli föräldrar, men samtidigt bevara parrelationen. Det kan vara en utmaning, särskilt när så mycket tid och fokus läggs på babyn.

Det finns många förväntningar knutna till både en själv och partnern i rollen som förälder. Det är helt naturligt att bandet mellan paret påverkas av graviditeten. Men tänk på att prata om förändringarna och förväntningarna, så att ni utvecklas tillsammans och inte var för sig.

Var goda vänner
En varm och generös vänskap är en god grund i ett parförhållande. Gör saker tillsammans och prata ihop er – inte bara när det handlar om graviditeten eller babyn. Gläd er tillsammans och stötta varandra i motgång. Parförhållandet bör vara grunden, och partnern den första du vänder dig till vid goda eller dåliga nyheter.

Gemensamma värderingar är viktigt
Vad är viktigt för dig? Som par har ni lärt känna varandra – ni vet vilka värderingar den andra har, och vad ni är oeniga om. Kanske har ni lagt märke till att den egna barndomen och relationen till de egna föräldrarna plötsligt har blivit mer centrala? Det är helt naturligt. Förväntningarna på föräldrarollen kommer att vara färgade av den egna barndomen. När partnern har andra, kanske motstridiga förväntningar kan det kännas jobbigt. Med föräldrarollen kommer också många nya val. Se till att prata om dem i förväg. En god gemensam grund minskar risken för oenighet senare.

Var två om det
Graviditeten bör vara något som man är tillsammans om som par. Gravida kvinnor kan bli ganska navelskådande under denna spännande tid, men det betyder inte att det är okej att förbise partnern. Många par upplever att hon är mer upptagen av babyn, medan partnern önskar mer fokus på parförhållandet. Att försöka förändra varandra leder sällan till något gott. Man kan ofta acceptera skilda uppfattningar om man sätter ord på dem. Det är bra att möta skillnaderna med en hållning som innebär att vi inte måste vara lika i allt under dessa månader med så många förändringar. Prata med varandra, och dela erfarenheter med varandra, vänner och barnmorska.

Kropp i förändring
Många kvinnor tycker att graviditeten är en bra tid, och är stolta över den växande magen. De njuter av närheten i parrelationen, och partnern tycker att hon är fin. Men det är inte alltid så. En del kvinnor trivs inte alls med förändringarna, och det är inte säkert att partnern gör det heller.

God arbetsfördelning
Arbetsfördelningen i hemmet är den största orsaken till bråk. De lär inte bli färre när barnet kommer. Diskutera vem som ska göra vad, både nu och när barnet kommer. Forskning visar att barn och arbete i hemmet för de flesta motsvarar en 40-timmars arbetsvecka. Det säger sig självt att arbetsfördelningen inte bör vara slumpmässig. Hälsan spelar förstås också in här. Han hon exempelvis foglossning kan arbetsfördelningen behöva bli lite skev under en period.

Partid och egentid
Alla behöver egentid. Hur man väljer att använda egentiden är upp till var och en. Paret måste tillsammans komma fram till hur de vill att fördelningen mellan partid och egentid ska vara. Det kommer förmodligen att ändra sig när barnet kommer. Hur ska du få egentid då? Och när finns tid att vara med partnern? Är det någon i er närhet som kan vara barnvakt? Kan ni skapa utrymme på andra sätt – exempelvis genom att flytta träningstider till efter att barnet har somnat, kan ni få hjälp hemma eller helt enkelt stryka något från veckoschemat för att få tid till det du behöver?

Perfekt parförhållande och perfekta föräldrar
De finns inte. Så enkelt är det. Ni kommer att stöta på utmaningar och det kommer att vara tufft emellanåt. ”Good enough” är ofta bäst att sikta på. Det kan verka som om ”alla andra” får till det så mycket bättre men det stämmer inte. Att jämföra är för övrigt sällan bra. Fundera istället på vad som ska till för att ni ska ha det bra.

Samtidigt är det viktigt att inte strunta i viktiga saker, och att inte heller fokusera för mycket på detaljer. Både parförhållande och familjeliv kräver arbete.

Sök hjälp i tid
Samlivet måste inte knaka i fogarna innan ni tar kontakt med vårdcentral, parterapeut eller familjerådgivning. Vänta inte och tro att det blir bättre när babyn kommer. Chansen att lyckas rädda förhållandet är störst om man får hjälp i tid.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...