Barnmorska Pernilla svar.

Fråga:
Den 19 maj gjorde jag ett graviditetstest som visade starkt positivt på en gång. Nu är jag osäker på hur långt gången jag är. Den 26 mars hade jag mens. Gjorde ett ägglossningstest och hade samlag när ÄL-testet visade positivt utslag.

Omkring den 20 april fick jag en blödning som varade i någon/några dagar (tror max fyra dagar). I samband med denna blödning hade jag även lite värk och första kvällen värk som strålade ut i vänstra låret. (Det senare har jag bara haft en gång tidigare och det var när jag låg på förlossningen direkt efter att epiduralen var satt med mitt första barn – den smärtan var i och för sig mycket starkare). Eftersom jag brukar ha regelbunden mens så väntade jag mig inte en blödning så tidigt i månaden. Jag tänkte att det kanske var missfall eller för tidig mens. Blödningen varade dock inte lika länge som min ”vanliga” mens som brukar vara 5-6 dagar. Jag tycker dock att blödningen var kraftigare än en blodig flytning men inte lika riklig som min ”vanliga” mens. Jag vill minnas att mina bröst kändes tunga kring denna tid vilket de ju kan göra när man har mens. (Nu i efterhand har jag börjat undra om denna blödning kan ha varit en nidblödning eller mer osannolikt ett av två befruktade ägg som stöttes ut).

Den 30 april gjorde jag ett nytt ägglossningstest som visade positivt. (Har efteråt läst att ÄL-test kan ge utslag när man är gravid.) Vi hade samlag kring tiden för ägglossning enligt testet. Ungefär från samma dag och ca 4-5 dagar framåt kände jag mig förstoppad och kände mig nödig utan att kunna ”få ut ngt”. (Nu har jag läst att detta är ett vanligt gravsymtom i vecka 6.) Vidare har jag sedan kalendervecka 20 (alltså inte graviditetsvecka) haft halsbränna, gaser i magen, obehagliga i ihållande mättnadskänslor, svullen mage, kissat oftare och ofta återkommande molvärk. Dessa symtom kom alltså innan jag gjorde graviditetstestet.

Från och med slutet av vecka 21 har jag även börjat må illa och varit yrslig. Nu vet jag inte om jag ska räkna att min sista mens var 26 mars eller 20 april och vet således inte hur långt gången jag är. Vad verkar mest troligt? Hur tidigt kan man ha de symtom på graviditet jag har haft? (Eller kan det till och med vara så att jag är skengravid?) (Vi ska åka iväg och hälsa på familj i USA i sommar och åker redan 4 juni. Ringde MVC men de hade inga tider innan dess och jag fick enbart prata med en kanslist, dvs ingen barnmorska.)

Tacksam för svar på denna fråga. Känns långt att vänta på ett ultraljud ända till slutet av augusti (vilket kanslisten antydde var tiden för ultraljud). Dessutom har jag förstått att det blir svårare att räkna ut beräknat förlossningsdatum efter vecka 18-20.

Svar:
Hej, om du hade sista mensens forsta dag den 26 mars sa ar du idag den 3 juni 9+6 veckor (gravidtetsveckor). Den blodnignen du fick i april var kanske inte en riktig mens men det ar svart att saga. Tyvarr ar agglossningstesten inte helt tillforlitliga sa de kan ju visa falskt positiva sa de kan vi tyvarr inte ga efter. Vad galler dina symtom sa kan man lika garna ha dem nar man inte ar gravid sa det ar ocksa svart att ga pa (vad galler dina forstoppningssymptom). Vad galler att kissa mycket, spanda brost och trotthet sa kan de komma tidigt redan runt vecka 5-7.

Du har ratt att det bli lite oklart att berakna forlossningsdatum om man gor ul senare an v. 16-20. Har man dock inga speiciella problem sa far man i fall som dina vanta pa ul undersokningen och det brukar aldrig vara nagra problem.

Varma halsningar Pernilla

Vad tyckte du om artikeln?