Det finns mycket som kan påverka humör och mående hos en blivande förälder. Ibland kommer oron smygande.
-  Stundvis kan det dyka upp jobbiga tankar och då känner jag mig maktlös, säger Lisa Andersson från Göteborg.

(Personerna på bilden är endast modeller.)
Snart kommer Lisa och Mats Anderssons första bebis att komma -äntligen! Väntan hittills har varit spännande men också jobbig. Lisa som är i vecka 31 menar att det kan kännas svårt att inte veta vem man egentligen ska lyssna på.
– Ibland när jag surfar på nätet eller läser böcker så känner jag mig mer vilsen efter jag sökt svaret, än innan. Det blir för många olika bud helt enkelt. Så nu har vi båda två bestämt oss för att bara kolla på en webbsida.
 
Råden och rönen kring graviditeter är många och en del nyheter blir väldigt stora då media ger dem utrymme. Att gravida ska hålla koll på pastöriserade och opastöriserade mejerivaror är en av alla förmaningar.
Lisa Andersson satt en dag och läste att vanliga trådlösa telefoner skulle vara mindre bra för fostret.
– Jag såg det i en chatt någonstans och det räckte för att jag skulle börja gråta och känna mig rädd. Trots att det inte var någon expert som uttalade sig. Det hänger mycket på dagsformen hur jag tar åt mig av det som sägs och skrivs. 
 
Lisa och Mats är inte ständigt oroliga och rädda för att deras bebis ska ta skada. Men de tror att deras tidigare erfarenhet har gjort dem extra sköra.
-Vi hade ett missfall innan Lisa blev gravid och det är klart att händelsen gjort oss känsligare, berättar Mats Andersson.
Enligt statistiken är missfall relativt vanligt då en av tio graviditeter slutar så. Om det händer, sker det oftast under de 12 första veckorna av graviditeten.
 
När man är förstagångsförälder kan det hjälpa att ha en bra barnmorska och ett gott stöd från denna. Paret Andersson upplever dock att tiden hos deras barnmorska är pressad.
– Det blir ganska korthugget och man känner att det är full rusch på det mvc dit vi går. Synd, då det är speciellt viktigt att känna sig sedd och bekräftad när man väntar sitt första barn, säger Mats Andersson.  
 
Den oro som hittills funnits har handlat om graviditeten, men nu börjar också förlossningen göra sig påmind. De har inte pratat så mycket om den kommande händelsen, men ser lugna ut när de berättar att det nog kommer gå bra.
-Det jag kan tänka på ibland är att jag inte skulle hinna till själva förlossningen. Tänk om allt går så fort och att jag kommer när bebisen tittat ut, säger Mats Andersson.
 
Lisa Andersson säger att hon tror att det gäller att hitta ett förhållningsätt till sin oro.
– Det finns ju också massor av dagar som jag faktiskt mår bra, säger hon och klappar sin mage.
 
 
 
Vad tyckte du om artikeln?