Livsmedelsverket har lättat på kostrekommendationerna för gravida och ammande, men fortfarande är reglerna strängare i Sverige än i våra grannländer. Babyvärlden har jämfört kostråden i Sverige, Norge och Danmark och tagit reda på vad som ligger bakom dem.
Infektionen listeria monocytogenes ligger bakom flera av kostråden för gravida i Sverige, Norge och Danmark. Listeria finns bland annat i färdiglagade köttprodukter, fisk och opastöriserade ostar.
Livsmedelsverket i Sverige har de hårdaste reglerna av de tre länderna. Här råder man gravida att avstå från alla mjuka och halvmjuka ostar, det gäller såväl pastöriserade som opastöriserade. I Norge är det däremot okej att äta pastöriserade dessertostar om de är nyförpackade, medan det i Danmark inte finns några restriktioner alls för pastöriserade ostar.
 
Livsmedelsverkets nutritionist Lena Björck kommenterar skillnaderna så här:
 
– Listeria  försvinner i pastöriseringen, men under tillverkning och lagring kan bakterien spridas till osten från redskap och omgivning. Bakterien kan till exempel spridas från opastöriserade till pastöriserade ostar som ligger tillsammans i ostdisken, därför vågar vi inte ta bort rekommendationen..
Listeria är relativt vanligt i Sverige, men hos de flesta människor ger infektionen inga symptom. Har man däremot ett nedsatt immunförsvar kan den den vara farlig. Foster och nyfödda som smittas av listeria kan dö eller skadas, men det är mycket ovanligt.
 
En annan riskfaktor för gravida är toxoplasmer. Sjukdomen, som orsakas av parasiter, sprids oftast via kattavföring. Därför är det bra om någon annan än den gravida kan tömma kattlådan. Toxoplasmer sprids också via rått kött och opastöriserad mjölk. Gravida kvinnor i alla de tre länderna avråds därför från att äta detta.
Liksom för listeria märks oftast inga symptom hos kvinnan men infektionen är farlig för barnet. Om fostret smittas kan det få hjärn- och synskador.
 
Gravida uppmanas också att vara försiktiga med mat som innehåller miljögifter. Här finns ganska stora variationer mellan länderna som dels beror på mängden gifter i maten och del på skillnader i kostvanor. I Norge ska de gravida se upp med bland annat valkött och måsägg, i Sverige med fisk från insjöarna Vänern och Vättern.
 
Kött från stora rovfiskar innehåller högre halter kvicksilver än vad som anses säkert för gravida att få i sig. I Sverige rekommenderar man därför inte den gravida att äta den här typen av fisk mer än två till tre gånger om året. Inte heller Östersjölax som innehåller miljögiftet dioxin.
 
En fullständig förteckning över kostrekommendationer för gravida finns här:
 
SVERIGE
Undvik:
– Mögelostar, både pastöriserade och opastöriserade
– Kittost, både pastöriserade och opastöriserade
– Färskost, gjord på opastöriserad mjölk
– Fetaost, gjord på opastöriserad mjölk
– Lever och fiskleverolja
– Naturpreparat med ginseng
– Rått kött
 
Ät högst två till tre gånger per år:
– Abborre
– Gös
– Haj
– Lake
– Rocka
– Stor hälleflundra
– Svärdfisk
– Tonfisk
– Strömming
– Lax och Öring från Östersjön , Vänern och Vättern
– Röding från Vättern
 
Övriga rekommendationer:
– Drick inte mer än tre koppar kaffe per dag, eller sex koppar svart te eftersom koffein kan påverkar fostret och öka risken för missfall
– Var försiktig med algprodukter som kan innehålla för mycket jod
– Gravad, rökt fisk och sushi ska ätas nyförpackade. Detsamma gäller skivat smörgåspålägg och kall färdigmat.
 – Mozarella, Ricotta och Halloumi kan ätas nyförpackade
 
Läs mer om de svenska kostråden på www.livsmedelsverket.se
 
NORGE

Undvik:
– Rått kött
– Valkött
– Sälkött
– Renkött från specifika områden
– Insjöfisk som är större än 25 centimeter eller som väger mer än ett kilo
– Fisklever
– Krabba
– Haj
– Svärdfisk
– Färsk tonfisk (konserverad går bra)
– Opastöriserad mjölk
– Opastöriserade ostar
– Måsägg
– Svamp från specifika områden
 
Övriga rekommendationer:
– Ät endast nyförpackade smörgåspålägg, gravad och rökt fisk, mjuka och halvmjuka ostar samt mögelostar.
– Undvik stora mängder koffein eftersom koffein kan påverkar fostret och öka risken för missfall
 
Läs mer om de norska kostråden på www.mattilsynet.no
 
DANMARK
Undvik:
– opastöriserad mjölk och opastöriserade ostar
– lever och fiskleverolja (leverpastej går bra)
– rått kött
 
Övriga rekommendationer:
– ät inte mer än 100 gram i veckan av stora rovfiskar eftersom de kan innehålla kvicksilver
– ät inte mer än 125 gram östersjölax i månaden på grund av höga halter av dioxin
– max tre koppar kaffe om dagen, eftersom koffein kan påverkar fostret och öka risken för missfall
– max 50 gram lakrits om dagen på grund av risken för högt blodtryck och ödem
 
Läs mer om de danska kostråden på Fødevarestyrelsen www.fvst.dk eller www.alltomkost.dk
 
 
 
Vad tyckte du om artikeln?  
Föregående artikelMinStory: ”Så både tätt och långt mellan syskonen är fel?”
Nästa artikelStrama upp underlivet efter förlossningen
DELA