GravidNu närmar det sig!

Nu närmar det sig!

Av av Hilde Nesse. Ill.Foto: iStock.com 74 Uppdaterad 30.10.07
När förlossningsdatumet närmar sig stiger spänningen. Datumet som märkts ut i kalendern för flera månader sedan har äntligen kommit!

Du börjar kanske bli otålig, men faktum är att bara fem procent av alla barn föds på utsatt datum.
 
En normal graviditet är lika med från 37 fulla veckor till 12 dagar över utsatt förlossningsdatum. Det vill säga, ett barn som föds efter vecka 37 räknas inte som för tidigt fött (prematurt) och ett barn som kommer 12 dagar efter beräknat förlossningsdatum räknas också som inom normaltid.
 
Om beräknat förlossningsdatum är olika?
Det beräknade datum man får vid ultraljudskontrollen mellan vecka 17 och 19 är den mest säkra. Fler barn föds på detta datum än efter det datum som sätts i början av graviditeten.
Vid ultraljudskontrollen görs en beräkning av utvecklingen och hur lång tid som återstår til fullgånget barn. I vissa fall är de två datumen helt olika och det kan vara anledning att titta närmare och försöka utröna vad som är mest sannolikt. Detta ska då helst göras innan vecka 20 då beräknat förlossningsdatum ska fastställas. 
 
Hur långt över tiden kan jag gå?
Fram till vecka 41 innebär ingen ökad risk för barnet. När man gått två veckor över tiden brukar de flesta sättas igång om ingenting hänt. Det är en pågående diskussion vad som är bäst eftersom övertiden i sig innebär en viss risk men också att bli igångsatt. Läs mer om igångsättning här
 
När man gått över tiden går man på tätare kontroller för att säkerställa att barnet har det bra, att fosterrörelserna är normala och att moderkakan fortfarande fungerar.
 

Gör väntetiden bra!

Vissa tycker att en dags övertid är lång som en hel graviditetsmånad. Dagarna och nätterna kan bli långa och tunga och man har bara en sak i huvudet: nu ska den ut! Försök använda tiden att vila dig och ladda upp inför förlossningen. Träffa folk, gör något som skingrar tankarna – se en film läs en bok. Fysisk aktivitet i den mån man orkar är både viktigt och bra.
 
Det har aldrig varit närmare än nu! Lycka till!
 
Denna artikel är utvecklad i samarbete med barnmorsketjänsten Mamastork

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...