Graviditeten bjuder på stora fysiska förändringar, men de psykiska kan vara väl så överväldigande.

Oavsett omständigheterna kan det ta tid att finna sig till rätta i den nya situationen. De första månaderna kan känslorna därför svänga rejält. De fysiska förändringarna under graviditeten kommer vanligtvis gradvis, så att du har en chans att hänga med. Du har en viss känsla av kontroll. Du vet varför förändringarna sker, möjligen också när de sker – och du kan förstå dem. De psykiska förändringarna, däremot, kan komma som en blixt från klar himmel.

Känslorna kan svänga snabbt, och vara så starka och ovana att de kan verka skrämmande. Det är inte ovanligt att gravida kvinnor säger att de inte känner igen sig själva. Glädje och förväntan kan förvandlas till oro och ilska på nolltid. Irritationen kan vara plågsam. Stubinen blir kort, osäkerheten gnager och oron kommer och går. Och så tårarna, alla tårar som man inte ens visste att man hade. En del berättar att de inte ens vet varför de gråter. Tårarna bara kommer.

Inte alltid bara härligt att vara gravid
Det finns en förväntan att det ska vara fantastiskt att vara gravid. Men så är inte alltid verkligheten. Många upplever skuldkänslor för att de inte njuter som de borde av graviditeten. Då kanske det kan vara en tröst att veta att det är vanligt att inte trivas helt och hållet med att vara gravid – antingen för att man inte trivs med sin kropp eller på grund av något annat. Prata med en barnmorska eller någon annan om dina känslor!

Oro eller depression?
Många gravida oroar sig en hel del. Är allt bra med den lilla? Kommer förlossningen att gå bra? Blir jag en bra mamma? Sådana tankar är vanliga.

Ibland övergår oron i en bestående ängslan – en känsla av ångest, ofta knuten till förlossningen (men inte alltid). Graviditetsdepression är vanligare än många tror, och ska alltid tas på allvar.

Prata med barnmorskan om tunga känslor – det finns hjälp att få!

Vad tyckte du om artikeln?