GravidJippi vi är gravida! Sscchh!

Jippi vi är gravida! Sscchh!

Jippi vi är gravida! Schhh!
Av Bebisvarlden 211 Uppdaterad 20.05.08
Graviditetstestet är positivt. Ni är gravida och ska bli föräldrar - antingen för första gången eller på nytt. Kanske är ni fyllda av motstridiga känslor; å ena sidan vill ni berätta för allt och alla, å andra sidan vill ni behålla er lilla hemlighet för er själva en tag till. När ska ni berätta nyheten? Till vem? Och hur?
Det finns såklart inget facit på när det är bra att berätta om graviditeten. Bara ni vet när ni önskar att dela nyheten med andra. Det som är säkert är att det varierar väldigt från par till par när man väljer att berätta. Olika faktorer kan spela in: de blivande föräldrarnas känslor, förhållandet till familjen, positionen på arbetsplatsen, kvinnans fysiska form – och inte minst föräldrarnas personlighet.
Vänta till vecka 12?
Vissa tycker det är bra att berätta tidigt i graviditeten. Då slipper de alla vita lögner när de kanske mår illa, avstår från alkohol, slutar att röka, avstår från viss typ av mat och liknande. Det är ju dessutom en fantastiskt rolig nyhet att dela tillsammans med familj och vänner – och ju tidigare man berättar, desto längre tid att glädjas tillsammans.
Andra vill vänta tills de har passerat vecka 12. Detta hänger samman med att risken för missfall reduceras kraftigt efter denna vecka. Då tänker de att det skulle bli värre om alla vet. För andra känns det tvärtemot bra att kunna dela även detta med de närmaste. Om graviditeten skulle resultera i missfall har man då flera att dela sorgen med. Många upptäcker då också att flera runt en varit med om detsamma.
Vad ska vi svara om de frågar?
Det händer att andra har gissat att du är gravid innan ni har berättat det. Och ibland hamnar du nu i situationer då du beter dig annorlunda än du annars skulle gjort. Vissa frågar direkt, andra kanske bara sneglar mot magen. Det är du som bestämmer när du ska berätta, och ibland kanske det då kräver en vit lögn.
Hur ska man berätta?
De flesta börjar nog  med att inviga den närmaste familjen först, andra berättar först för nära vänner. Att dela en sådan nyhet är speciellt, och vissa lägger vikt på att det ska ske på ett speciellt sätt. Exempel på detta: ge små presenter som smycken, babykläder eller något med tryck av typen ”Världens bästa farfar” istället för att berätta rakt upp och ner. Vissa berättar genom att rama in ultraljudsbilden och ge bort. Äldre syskon kan få berätta osv.
Syskonen då?
Tidpunkten då man berättar för syskon om det väntande barnet varierar också mycket. Vissa väljer att berätta direkt, andra väntar till närmare förlossningen. Många får rådet att berätta för syskon när magen börjar visa sig och man hade tänkt berätta för andra utanför familjen. Man vill inte riskera att syskon får nyheten via välmenande frågor som om det ska bli roligt att bli storasyster osv. Om mamma mår illa tidigt i graviditeten kan man också överväga att berätta då. Det kan vara en lättnad för barnet att förstå att mamma inte är sjuk.
Åldern på äldre syskon kan vara avgörande för när och hur nyheten berättas. Om ni önskar hålla graviditeten hemlig i början är det vettigt att inte heller berätta det för den pratglada fyraåringen. Risken att hemligheten spricker är då överhängande. De yngre barnen har svårare att greppa vad det innebär att mamma är gravid och att det snart kommer en bebis till familjen. Äldre barn behöver tid att låta nyheten sjunka in. Var beredd på många frågor!
Enklaste sättet att berätta för ett syskon är att helt enkelt säga att hon ska bli storasyster. Säg inte ”det är en flicka”, även om ni är ganska säkra på det. Barn tar saker väldigt bokstavligt och det kan bli problem om det visar sig vara en pojke. Det är också viktigt att understryka att ni kommer att älska henne lika mycket även om det kommer en bebis till. Många drabbas av svartsjuka när syskonet kommer.
Och chefen?

Att vara gravid är som regel en lycklig omständighet. Ändå är det många som drar sig för att berätta för chefen. Du är skyldig att berätta för arbetsgivaren senast två månader innan du går på föräldraledighet. De flesta väljer nog att berätta det innan dess. Man får lättare acceptans om man av olika anledningar vill undvika vissa omständigheter på jobbet, folk förstår om man mår illa och så vidare. Om inget annat är det ofta uppenbart redan tidigare. Att man kanske inte orkar prestera maximalt under denna tid är också en tung börda som lättar när man berättar.

Inte alltid bara glädje

Det är inte alltid en glädje att berätta om en graviditet. Kanske är du ofrivilligt ensam, kanske var det inte nu ni hade planerat barn eller kanske det helt enkelt inte är den familjesituation du hade tänkt. Det kan ta tid att vänja sig vid tanken att få barn och att berätta för andra. Det kan vara bra att ha andra som stöd, men det är inte alltid så situationen ser ut. Kom ihåg att det är du/ni och barnet som är huvudpersonerna.
 Hur berättade du/ni eller hur tänker ni göra? Kommentera i fältet här nedanför!

 

Allt om graviditeten här

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...