GravidHuden förändras – ny glöd eller finnar?

Huden förändras – ny glöd eller finnar?

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen och Pernille Filippa Pettersen 25 Uppdaterad 22.10.19
Röda kinder, mörkare hud eller strimmor – har din hud förändrats under graviditeten? Du kan slappna av, det är helt normalt!

Att huden förändras under graviditeten är väldigt vanligt. Många av förändringarna är helt normala och behöver inte behandling. De flesta förändringar försvinner dessutom efter förlossningen.

Ibland uppstår dock graviditetsrelaterade hudsjukdomar, eller hudproblem som till exempel eksem, när man är gravid. Det beror på att kroppens immunförsvar genomgår stora förändringar under denna period.

Artikeln är genomgången av hudläkare Sheila A. M. Fevang vid Aleris i Stavanger. Foto: Aleris Helse

Kontakta alltid vården om du är orolig eller har ont.

Ny glöd
Du har kanske hört folk prata om gravida kvinnors ” glöd”, eller att de ” blomstrar”? Detta är en av fördelarna med graviditeten och beror bland annat på att huden bevarar fuktighet bättre under graviditeten och att rynkor ofta slätas ut. Ökad blodmängd ger huden den varma glöden.

Röd i ansiktet
Dessvärre kan den ökade blodmängden ibland också göra dig varm och rosig i ansiktet. Kvinnor som före graviditeten har små antydningar till röda områden i ansiktet, får dom ofta förstärkta under graviditeten.

Många får spider naevi – små tunna, synliga blodkärl i huden. Dessa är ofarliga och förekommer oftast i ansiktet, övre delen av bröstet och på händerna. De beror på förändringar i blodcirkulationen och försvinner som regel ett par månader efter förlossningen. Om inte, kan de laserbehandlas hos läkare.

Röda utslag på huden kan bero på rosacea. Det är en ganska vanlig hudsjukdom som ger utslag på kinder och på näsan, och ibland i hela ansiktet. Rosacea kännetecknas av tunna blodkärl eller telangiektasier, bulor, ibland även med gult innehåll. Det kan också se ut som akneliknande utslag, eller en blandning av allt detta. Rosacea kan debutera eller förvärras under graviditeten. Det kan vara klokt att få en riktig diagnos och behandling hos läkare eller hudläkare.

Du känner kanske inte heller att du blomstrar när du har svullnader och vätskeansamling i kroppen. Tänk på att dricka mycket vatten. Det är bra för din hud!

Mörkare hud
Under graviditeten förändras hormonbalansen och du får högre nivåer av östrogen, progesteron och melanin. Våra pigmentceller (melanocyter) producerar mer melanin under graviditeten. Detta vet man inte riktigt orsaken till, men det kan leda till ökad pigmentering på olika ställen. Ofta sker detta tidigt, innan hormonnivåerna har ökat särskilt mycket, och innan MSH (melanocytstimulerande hormon) har ökat, något som ofta sker senare under graviditeten.

Det betyder att huden på hela eller delar av kroppen kan bli något mörkare. Bland annat blir många gravida snabbare bruna på sommaren. Under graviditeten blir bland annat området runt bröstvårtorna (areolan) mörkare. Även underliv, armhålor, nacke och andra delar av kroppen kan få mörkare hud, men det är i regel övergående.

Det kan också uppstå mörka fläckar var som helst på kroppen. Fräknar och födelsemärken blir dessutom ofta mörkare. Födelsemärken som förändras  bör alltid undersökas av läkare eller hudläkare, även under graviditeten, för att se om de bör tas bort.

Gravidmask (kloasma/melasma)
Hos vissa kvinnor blir huden i ansiktet mörkare under graviditeten. Detta kallas ibland gravidmask eller kloasma och beror sannolikt på ökade hormonnivåer i kroppen. För de flesta försvinner masken efter förlossningen, men under tiden rekommenderar man normalt att undvika stark sol eftersom det kan göra huden ännu mörkare. Använd gärna solskyddsfaktor 50 och solhatt.

 Hos några kvarstår problemet efter graviditeten, och det kan då behandlas med blekkrämer, laser eller annan behandling.

Kloasma/melasma kan också förekomma hos kvinnor som inte är gravida, men som använder p-piller.

Naveln
När livmodern ungefär halvvägs in i graviditeten når upp till naveln upplever många att naveln blir plattare. När livmodern fortsätter att växa kan naveln bli lite öm och ibland helt platt, eller till och med puta ut. En tid efter förlossningen kommer den dock gå tillbaka till sitt gamla utseende.

Brösten
Under graviditeten blir ofta vårtgården, areolan, större och mörkare i färgen. Det kommer också små bulor som kallas ”Montgomery’s tubercles” runt bröstvårtan. Allt detta är helt normalt, och kroppens sätt att förbereda sig för amning.

Genomskinlig hud
Det kan nästan kännas som om huden blir genomskinlig under graviditeten. Visserligen sträcks huden ut på stora delar av kroppen, men orsaken till att du ser blodådrorna tydligare är som regel att blodvolymen är större så att de små blodådrorna ytterst i huden blir mer blodfyllda. Du kan också få åderbråck som syns precis under huden, särskilt på fötter, ben och anklar.

Det är helt normalt att få hudbristningar under graviditeten – tänk på hur mycket magen växer. Illustrationsfoto: iStock

Bristningar
Under graviditeten förändras den gravida kvinnans hormonutsöndring rejält. Det innebär hudförändringar för de flesta, varav majoriteten går tillbaka efter förlossningen. Det finns dock undantag och bristningar, striae gravidarum, är ett av dessa.

När magen, brösten, höfter och lår växer under graviditeten måste huden sträckas ut. Ibland sträcks underhuden så mycket att det uppstår små strimmor. Dessa kallas bristningar. Bristningarna är röda och kan klia.

Det finns inga kända metoder att förhindra bristningar, och sannolikt spelar även arv in. Har du fått bristningar tidigare, till exempel på bröst eller lår i samband med viktökning, löper du större risk att få nya bristningar under graviditeten.

Vissa säger emellertid att det kan hjälpa att massera in feta krämer på de utsatta områdena. Då förhindrar du åtminstone att huden torkar ut och spricker.

Efter förlossningen kommer bristningarna gradvis att få en ljusare färg och se mindre ut. De kommer inte försvinna men kan synas mindre. Om bristningarna förblir röda eller lila är det möjligt med laserbehandling för att ljusa upp dem, men behandlingen tar inte bort själva bristningarna.

Kvisslor/finnar
Det är inte alls ovanligt med kvisslor och finnar under graviditeten. Det beror på ökade hormonnivåer. Försöka att hålla ansiktet så rent som möjligt. Undvik att använda många produkter på huden, det kan göra problemet värre. Mild rengöring med lågt pH är bra.

Graviditetsrelaterade kvisslor och finnar beror på hormoner och kan därför inte tvättas bort. Ta hellre kontakt med läkare eller hudläkare om du har stora problem.

Klåda
Klåda på magen och brösten är vanligt under graviditeten. Det är områden där huden sträcks mycket och som är extra känsliga.

Polymorft graviditetsutslag (PEP) är vanligt och ofarligt. Det börjar ofta som kliande utslag på magen runt naveln, och kan också uppstå på andra ställen på huden. Det uppkommer ofta under sista trimestern. Hos en del blir tillståndet så plågsamt att det går ut över nattsömnen och livskvaliteten. Då bör man uppsöka läkare och få receptbelagd kräm eller remiss till hudläkare för undersökning och kanske också ljusbehandling.

Graviditetshormonerna inverkar också och kan ge klåda i handflatorna och under fötterna. Detta är som regel ofarligt och går över efter förlossningen. Vissa får dock ett tillstånd som kallas intrahepatisk kolestas som också kännetecknas av klåda i händer och under fötter. Vanligtvis har kvinnorna även andra symptom, som smärtor i övre delen av magen, illamående, dålig sömn och påverkad avföring. Kvinnor med intrahepatisk kolestas har också förhöjda levervärden och gallsyror. Vid klåda i händer och fötter och andra symtom bör man kontakta läkare. Vid intrahepatisk kolestas kommer kvinnan att bli hänvisad till gynekolog eftersom tillståndet kan påverka barnet i magen.

Eksem förvärras ofta under graviditeten. Speciellt handeksem är viktiga att behandla ordentligt, eftersom de ofta förvärras under spädbarnstiden med frekvent handtvätt i samband med bland annat blöjbyte.

Har man ärftliga anlag för atopi (astma, eksem och allergi) kan eksem debutera under graviditeten. En del får också små röda knottror på på huden, som kliar. Dessa är inte farliga men klådan kan förstås vara besvärande. Det finns också mindre vanliga hudsjukdomar som kan uppstå under graviditeten, exempelvis graviditetspemfigoid (herpes gestationis). Sjukdomen kan ge klåda och blåsor på huden. Sjukdomen är sällsynt, men kräver behandling hos hudläkare i samarbete med gynekolog.

Prata med din barnmorska om du har frågor eller bekymmer med din hud.

Vissa kvinnor får en mörk rand på gravidmagen. Illustrationsfoto: iStock

Graviditetslinjen (linea nigra)
Många gravida upptäcker en mörk, lodrät rand mellan naveln och könshåret. Denna rand finns alltid där, men har vanligtvis samma färg som huden. Under graviditeten blir randen dock mörkare så att den blir synlig. Även detta beror på hormonnivåerna, och randen försvinner efter förlossningen.

Hudflikar
Små hudflikar (skin tags) kan uppträda på brösten, halsen, i armhålorna eller nacken under graviditeten. Dessa är inte farliga, men försvinner inte efter förlossningen. De kan lätt avlägsnas hos hudläkare om så skulle önskas.

Ta hand om din hud:


  • Kolla att hudvårdsprodukterna kan användas under graviditeten och medan du ammar. Det finns nämligen produkter som inte bedöms vara säkra. Undvik bland annat krämer som innehåller a-vitamin. Om du är osäker, välj ett annat alternativ.

  • Undvik för mycket tvål. Vanlig tvål kan torka ut huden. Välj därför en med lågt pH. Använd gärna fuktighetsgivande produkter istället. Vid tendens till eksem kan du gärna använda duscholja.

  • Ligg inte för länge i badet. När du badar torkar din hud ut.

  • Skydda huden. Hudens pigmentering kan förändras under graviditeten. Kanske blir du lättare solbränd. Använd solskydd om du uppehåller dig i stark sol – oavsett årstid. Använd solhatt och gärna en lös tunika om du är ute länge, och håll dig i skuggan så mycket som möjligt.

  • Smörj in huden. Huden sträcks och hudcellerna dör något snabbare under graviditeten. Se därför till att huden har rikligt med fuktighet och näring så att den inte torkar ut.

  • Massera huden på utsatta ställen. Mage, lår, bröst och höfter bli större under graviditeten och huden sträcks. Lätt massage med bra oljor kan göra huden mer elastisk.

  • Ta hand om ansiktet. Under graviditeten blir huden i ansiktet ofta fetare och mer oren, och kanske dyker det också upp kvisslor och finnar. Var noga med rengöringen och försiktig med sminket. Vid tendenser till finnar, använd olje- och fettfria produkter både när det gäller ansiktskräm, solkräm, puder och foundation. Kontrollera att produkterna kan användas under graviditeten.

  • Håll koll på pH-balansen. Leta efter produkter med pH-värde så nära hudens eget som möjligt.

  • Håll koll på dina fötter. Fötternas hud påverkas också när kroppen blir tyngre. Används stödstrumpor och sitt med benen högt när du slappnar av, särskilt om du har ett jobb där du står eller går mycket. Stödstrumpor kan också förebygga åderbråck. Torr hud kan ge klåda och obehag. Använd gärna en uppfriskande fotgelé med mentol så att fötterna klarar den extra belastningen.

  • Drick mycket vatten. Vatten är bra för hela din kropp – även huden. Se till att du får i dig rikligt med vatten. Rena fruktjuicer är bra alternativ om du inte klarar av att dricka så mycket vatten.

  • Sov ordentligt. En god natts sömn hjälper mot så mycket. Även huden bli finare och friskare när du sover bra. Drick varm mjölk, lyssna på avkopplande musik eller be din partner om lite fot- eller ryggmassage innan du ska gå och lägga dig.


Källor: Hudläkare Sheila A. M. Fevang vid Aleris i Stavanger, Up to date helsebiblioteket, Dermatoses of pregnancy, Norsk Helseinformatikk och Store Norske Leksikon.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...