GravidHjärtats fantastiska utveckling

Hjärtats fantastiska utveckling

Hjärtat är länge stort i förhållande till resten av kroppen. Illustration: MediMation/Babyvärlden
Av Maren Eriksen 19 Uppdaterad 10.10.19
22 dagar efter befruktningen sker det fantastiska – det lilla hjärtat börjar slå. Embryot är bara en millimeter stort, men det har ett hjärta som bankar.

Medan du vänjer dig vid tanken på att vara gravid, händer det saker i en rasande fart i din kropp. Saker som du inte känner av alls men som är världens mest fantastiska pussel. Två hjärtrör förenas och bildar det primitiva hjärtat.

Får hjälp att producera blod
De första dagarna pumpar hjärtat runt vätska i den lilla kroppen. Men redan efter en vecka bildas de första blodkropparna i gulesäckens vägg. Denna lilla säck har till uppgift att producera blodkroppar de första veckorna, innan benmärg, lever och mjälte tar över.

Blodet pumpas runt i pyttesmå blodådror, och redan efter sex veckors graviditet cirkulerar det genom navelsträngen ut till moderkakan och tillbaka igen. Nu förser moderkakan embryot med syre och näring. Så kommer det att vara ända tills navelsträngen klipps när barnet är fött. Ganska fantastiskt, med tanke på att den lilla inte ens är en centimeter än!

Vid en tidig ultraljudsundersökning kan hjärtat ofta ses som en blinkande prick. När det står klart att det finns ett hjärta som slår minskar risken för missfall rejält.

Gradvis snabbare puls
Från början är embryots puls ganska lik din. Det börjar på ungefär 65 slag per minut och ökar gradvis. När du får höra hjärtljudet hos barnmorskan ligger pulsen sannolikt på mellan 130 och 160 slag. En del hävdar att hög puls indikerar att fostret är en flicka, medan låg puls betyder pojke. De flesta foster ligger dock på runt 140 hjärtslag, oavsett kön. Du kommer också märka att pulsen ökar när den lilla är aktiv.

Allt på plats inom loppet av en månad
Tänk dig hur liten en hjärtklaff är på ett sju veckor gammalt embryo. Nu bildas skiljeväggar och hjärtventiler. Samtidigt börjar armar och ben bildas. När du är i nionde veckan är hjärtat mer eller mindre färdigbildat och slår ungefär 177 slag i minuten.

28 liter blod per dag
När du är i 14:e veckan pumpar det lilla hjärtat motsvarande 28 liter blod per dag. Det låter kanske mycket men hos det nyfödda barnet kommer hjärtat att pumpa 350 liter om dagen!

De första månaderna är fostrets hud så tunn att man kan se blodådrorna genom den. För tidigt födda bebisar är ofta rödaktiga eftersom de har tunn hud och lite underhudsfett. Hos fullgångna barn ser man inte så många blodkärl genom huden. Blodkärlen ligger dock så nära huden att den får en rosa nyans.

Lyssna på hjärtljudet hemma?
Så småningom har de flesta fått höra de härliga ljuden av hjärtat hos barnmorskan och under ultraljud. Men en bit in i graviditeten (runt vecka 27) kommer några lyckliga medföräldrar att kunna lyssna på babyns hjärta genom att lägga örat mot magen. Kanske kan hen sjunga för magen också? Eller du? Eller så kan du spela musik som du gillar. Babyn blir nämligen lugn av musik som den känner igen.

Knut på navelsträngen?
Navelsträngen är vanligtvis en halv till en meter lång, och mellan en och två centimeter i diameter, när förlossningen närmar sig. Trycket i den gör tillsammans med konsistensen att det sällan blir knut på den, och om det skulle bli det lossnar knuten oftast av sig själv. Man kan likna det vid att försöka slå knut på en vattenslang med fullt tryck. Babyn i magen greppar gärna navelsträngen och klämmer på den, men den kan inte klämma så hårt att navelsträngen skadas.

Klipp inte navelsträngen för tidigt
I födelseögonblicket förändras babyns blodcirkulation. I stället för att få syre från moderkakan ska det nu komma från lungorna. Blodet i moderkakan ska därför över till lungorna – genom navelsträngen. De första minuterna har babyn en slags dubbel säkerhet – den får syre från både lungor och moderkaka. Denna extra blodtransfusion är väl värd att ta vara på. När blodet har gått över från moderkakan till babyn kan medföräldern klippa navelsträngen – om hen vill.

Klipps navelsträngen direkt går barnet miste om mycket blod. Så mycket att en vuxen person med motsvarande andel blodförlust i förhållande till kroppsstorlek skulle behöva blodtransfusion.

Mammas trygga puls
Det nyfödda barnet lyfts upp på mammas bröst. Inte bara för att babyn snart ska få smaka mjölk, för att det är praktiskt eller för att mamman ska få se det lilla miraklet – utan också för att det är det lilla barnets favoritplats. Att ligga på mammas bröst, gärna med huvudet uppe i halsgropen, ger babyn trygghet. Kanske för att den hör sin mammas hjärta? Ett ljud som babyn redan har hört i flera månader – ett ljud som den känner igen.

Hjärtat undersöks
Det nyfödda barnet undersöks normalt av en läkare under det första levnadsdygnet/-dygnen. Läkaren lyssnar bland annat på hjärtat. Även vid kontroller på BVC undersöks att hjärtat jobbar som det ska. Tänk – nu ska hjärtat fortsätta att slå i många, många år. Kanske i hundra år, eller ännu fler!

Källa: Svangerskapsboken och 1177 Vårdguiden

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...