Endast fem av hundra kvinnor sägs föda på den dag då deras förlossning är beräknad. Bland förstföderskorna går cirka 70 procent över tiden, en tendens som också verkar ha genetiska samband och ”gå i arv”. En studie visar också att har man gått över tiden med mer än 2 veckor vid första graviditeten, så är risken stor att man gör det igen.

Men även en kort tids väntan efter BF kan förstås kännas som en plåga ...

- De elva dagarna jag gick över tiden kändes som elva månader, berättar Henrietta Blomstrand, mamma till Emma, 8 månader.

Barnmorskan Helena Cewers i Malmö får ofta svara på frågor om hur man själv kan få en ”försenad” förlossning att sätta igång.

– Jag har egna erfarenheter av ricinolja, men det är inget man förespråkar idag eftersom diarréerna det framkallar kan göra väldigt ont. Vad man däremot har rekommenderat i många år är samlag, eftersom prostaglandinet i spermievätskan kan stimulera igång förlossningen. Gamla huskurer som att tvätta fönster och gå i trappor kan också ha effekt, OM livmodern ändå är mogen, vill säga.

Däremot vill hon avråda ifrån alla slags försök nattetid.

– Det sämsta du kan göra är att gå upp och försöka att ”vanka igång det” om du känner att sammandragningarna börjar på natten. Din livmoder och du själv kommer att behöva all vila, så ligg kvar och försök somna om. Jag lovar att du vaknar om det drar igång på allvar, och då är chansen mycket större att du får igång dina värkar bra och att förlossningen inte tar så lång tid, säger Helena Cewers.

Vad gjorde du när du gick över tiden?

”Marscherade i snöstormen”
Henrietta Blomstrand, 36, gick över tiden 11 dagar när hon väntade dottern Emma, nu 8 månader.

– Jag var ute i snöstormen och marscherade bara för att sätta gång det hela, men inget hjälpte. Jag visste ju sedan en tidigare förlossning vad som väntade och tänkte ofta ”kom nu medan jag har orken och kraften – kom nu!”.
Kvällen innan förlossningen väl drog igång så hade jag skippat min dagliga tortyrpromenad och istället legat i ett varmt bad och ätit choklad. Och förlossningen gick faktiskt som en dans! Man blir liksom besatt av det där datumet. Jag var dessutom övertygad om att tvåan skulle vara extra tidig, eftersom det var så pass tätt emellan barnen och jag tänkte att kroppen nog var uttänjd.

”Läste och knäckte valnötter”
Ulrika Rang, 44, gick 10 dagar över tiden med Arvin, idag 5 år.

– Vi var så säkra på att förlossningen skulle starta tidigare än beräknat, men så blev det alltså inte. Skura golv och hänga gardiner lär vara gamla knep, men jag trivdes bäst med att ligga i soffan, läsa och knäcka julnötter. Jag hade fått rådet att läsa innan bebin kommer, ”för sen har du varken tid eller koncentration till det”, sa man.
Det var lite snopet att fira jul utan bebis, för under granen låg det till och med paket som det stod ”bebis” på, men natten till den 29:e december kom första värken och jag förstod med en gång att nu var det på gång. Och tolv timmar senare kom han ut!

”Åt kanel”
Annika Martinsson, 46, gick över tiden 14 dagar när hon väntade sonen Mattias, idag 12 år.

– Jag åt kanel bland annat. Detta var i Spanien och där florerar det många populärvetenskapliga myter, men även många gamla husknep som fungerar. Någon hade hört att kanelen kunde påskynda förlossningen, så det provade jag.
Sedan blev det ändå kejsarsnitt till slut. Barnmorskan trodde att sonen kanske hade varit här förr och inte hade SÅ bråttom ut …

FAKTA
När blir man igångsatt?
Det råder stora variationer mellan olika sjukhus i landet. På en del kliniker sker igångsättningsförsök efter 42 fulla veckor, medan andra sjukhus väntar ytterligare en full vecka till. Har barnet blivit till genom IVF iakttar vissa sjukhus mer försiktighet, och låter kanske inte graviditeten fortgå längre än fulla 41 veckor, medan man på andra inte skiljer IVF-graviditeter från andra utan tillämpar vanlig 42-veckorspraxis.

Läs mer om igångsättning
 

Vad tyckte du om artikeln?