GravidHåret påverkas av graviditeten

Håret påverkas av graviditeten

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen och Pernille Filippa Pettersen 26 Uppdaterad 10.10.19
Kroppen förändras under graviditeten och den första tiden efter förlossningen. Hormonnivåerna stiger och sjunker och hela din kropp påverkas – även håret.

Tendenser till torrt eller fett hår förstärks, och har du lockigt hår kan det plötsligt bli rakt. Oavsett om du är nöjd eller missnöjd med förändringen blir håret oftast som vanligt igen ett tag efter förlossningen.

Torrare
Det allra vanligaste är att håret blir torrare under graviditeten. Många som har haft tendens till torrt hår upplever att håret blir väldigt torrt och nästan sprött under graviditeten. Det finns inte så mycket att göra åt detta, men bra fuktighetsgivande produkter kan hjälpa. Var också skonsam mot håret.

Tjockare
Många kvinnor med tunt hår gläder sig åt den växande hårmanen under graviditeten. Dessvärre är detta i regel övergående, och följs oftast av en period med mycket håravfall som gör att håret återgår till att vara som före graviditeten.

Fetare
Är håret fett från början är risken stor att det blir ännu fetare och oljigare under graviditeten. Fett hår beror på överproduktion av talg i hårbottnen. Att använda schampo som verkar normaliserande på talgproduktionen och absorberar fett kan hjälpa. Dessutom är det viktigt att inte tvätta håret för ofta. Om man gör det lär man hårbottnen att producera mer talg.

Delar sig
Det är också vanligt att hårstråna delar sig. Som regel delar de sig i topparna, men de kan även dela sig vid hårfästet.

Rakt och lockigt hår
Har du lockigt hår kan det bli rakare under graviditeten. För de flesta är detta dock övergående, och håret blir lika lockigt igen efter att barnet är fött. Andra, som har rakt hår, kan tvärtom få lockigt hår under graviditeten, och för en del förblir håret lockigt även efter förlossningen. Vår hårtyp kan förändras upp till sex gånger under livets gång. Från spädbarnsår, pubertet och ålderdom går håret igenom flera faser, och genom alla dessa faser kan hårets struktur förändras. Att man får en annan struktur på håret än man har haft tidigare behöver inte bero på graviditeten.

Växer snabbare
Ökade nivåer av hormonet östrogen kan göra att hår som vanligtvis skulle dö, fortsätter att växa. Därmed blir håret ofta fylligare under graviditeten, och växer snabbare på längden. När östrogennivåerna sjunker efter förlossningen, försvinner den här effekten och fler hårstrån än vanligt dör.

Håravfall
Kraftigt håravfall under graviditeten är relativt ovanligt men efter att barnet är fött märker många att de tappar mer hår än vanligt. Detta är normalt och beror på förändrade hormonnivåer. De extra hårstråna man tappar är i stort sett det hår som man skulle ha tappat under graviditeten om det inte vore för den höga östrogennivå.

Ditt hår kan förändras rejält under graviditeten. Den som har haft lockigt hår kan plötsligt få rakt, och tvärt om. Illustrationsfoto: iStock

Hos frisören
Det kan vara bra att berätta för frisören att du är gravid. Frisören ska veta vad som anses vara säkert och inte för gravida. Du kan rådfråga läkare eller din barnmorska innan du går till frisören om du är osäker på vad som kan vara skadligt för barnet i magen.

Ta hand om ditt hår:


  • Undvik saker som sliter på ditt hår – hästsvans, hårrullar, lock- och plattång och så vidare. Det kan vara bra att sova med lösa flätor.

  • Om du använder varma apparater, som hårfön, plattång eller locktång, kan du minska slitaget på håret genom att använda en hårvårdsprodukt med värmeskydd.

  • Använd milt schampo och balsam. Fråga gärna frisören vilket schampo, balsam eller inpackning som passar ditt hår under graviditeten.

  • Ät sunt – även håret behöver näring.

  • Håret är sårbart när det är vått, var försiktig när du kammar det.

  • Undvik att föna håret om det går, eller använd åtminstone svag styrka och/eller mindre värme.


Färga håret
Många undrar om det är farligt att färga håret. Dessvärre finns det inget enkelt och entydigt svar. Att slinga håret eller bleka några slingor kan vara ett alternativ om du vill göra något med håret under graviditeten. Då kommer mindre mängder kemikalier i kontakt med hårbottnen, och det blir därmed färre kemikalier i ditt blodomlopp. Du kan också välja att gå till en ekologisk frisörsalong, som erbjuder behandlingar fria från skadliga kemikalier.

Permanent
Detsamma gäller för permanent. Även vid permanent utsätts hårbottnen för behandling som man inte säkert kan utesluta är skadligt för barnet i magen. En annan aspekt vid permanent är att håret ofta förändras under graviditeten. Som nämnts tidigare kan lockigt hår bli rakt under graviditeten, och det är också något att tänka på om du vill göra en permanent. Permanenten kanske inte håller alls, eller så kanske håret blir väldigt krusigt. Det finns också en risk att permanenten bara håller i vissa delar av håret, medan andra förblir helt släta. Permanent som görs under graviditeten skiljer sig ofta väldigt mycket från en permanent före eller efter graviditeten.

Ny hårväxt
Det kan vara obehagligt, men en del gravida kvinnor upptäcker också att det växer hår på nya ställen. Det kan vara hårväxt på hakan, överläppen och kinderna. En del upptäcker också enstaka, förhållandevis långa hårstrån på bröstet, armarna, magen och ryggen. Bägge delarna beror på ökade hormonnivåer. Den kroppsbehåring du redan har kan också förändras under graviditeten. Ofta växer håret fortare. Kroppshåret blir ofta också mörkare under graviditeten.

Hårborttagning
Du kan ta bort oönskat kroppshår med vax, genom rakning eller genom att noppa enstaka hårstrån med pincett. Du bör dock undvika att bleka håret, eftersom man inte vet med säkerhet att kemikalierna i blekmedlen är ofarliga under graviditeten. Det finns också andra hårborttagningsprodukter som inte bör användas under graviditeten. Läs noggrant på paketet och i bruksanvisningen och använd inget som du inte helt säkert vet är okej för barnet. Man tror att elektrolys och laserbehandling för att ta bort hår är säkert även under graviditeten. Ett sista alternativ är att vara tålmodig. Det extra kroppshåret försvinner normalt inom tre till sex månader efter att barnet är fött.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...