GravidGraviditetsdiabetes – detta bör du veta

Graviditetsdiabetes – detta bör du veta

Om du får graviditetsdiabetes får du lära dig att mäta ditt eget blodsocker. Illustrationsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 26 Uppdaterad 25.10.19
Graviditetsdiabetes är diabetes som uppdagas eller uppstår under graviditeten. Det kan ge allvarliga konsekvenser för både mor och barn, och det är viktigt att gravida följs upp och får rätt diagnos och behandling så fort som möjligt.

När ställs diagnosen?
Diagnosen graviditetsdiabetes ställs vanligen i vecka 24–28. Vissa grupper löper större risk att utveckla graviditetsdiabetes. Det gäller bland annat kvinnor som har övervikt/fetma, har bakgrund i land med hög förekomst av diabetes, tidigare har haft graviditetsdiabetes eller har föräldrar med diabetes. Den gravidas ålder spelar också in.

Symptom

Diabetes är en sjukdom som inte ger märkbara symptom förrän blodsockret har blivit ganska högt (långt över gränsen för diagnos). Symptomen kan vara ökad törst, trötthet och att du kissar mer än vanligt. Men vid graviditetsdiabetes är inte blodsockret lika högt som vid vanlig diabetes, och kvinnan märker därför som regel inga symptom. Beroende på var i landet du bor kontrolleras ditt blodsockervärde en eller flera gånger under graviditeten.

Källa: 1177 Vårdguiden och Helsodirektoratet

 

Blodsockervärden

Socialstyrelsens nya riktlinjer för graviditetsdiabetes, från 2015, innebär att Sverige ansluter sig till Världshälsoorganisationens, WHO, rekommendationer för gränsvärden. Det innebär att erbjudande om till exempel kost- och motionsråd och vid behov läkemedelsbehandling rekommenderas vid följande nivåer:

Fastande ≥ 5,1 mmol/l
En timme efter 75 g glukosbelastning ≥ 10,0 mmol/l
Två timmar efter 75 g glukosbelastning ≥ 8,5 mmol/l.

Källa: Socialstyrelsen

Långtidsblodsocker, HbA1c
I vissa fall kan diabetes uppstå tidigare än i vecka 24–28 och då kan det handla om ”vanlig” diabetes (oftast diabetes typ 2). Det är därför viktigt att långtidsblodsockret hos personer med ökad risk kontrolleras tidigt under graviditeten. Provet visar värdet de senaste sex till tolv veckorna.

Riskfaktorer kan vara:
– Bakgrund i delar av världen med hög förekomst, främst Asien och Afrika.
– BMI över 30 före graviditeten.
– Föräldrar eller syskon med diabetes.
– Att man tidigare har fött stora barn (över 4 500 gram).
– Nedsatt glukostolerans.
– Tidigare graviditets- och förlossningskomplikationer associerade med graviditetsdiabetes.
– Tidigare påvisad graviditetsdiabetes.

Hur många?
Enligt Vården i siffror diagnostiseras runt 1,5 procent av alla gravida i Sverige med graviditetsdiabetes. Talen varierar mellan olika regioner, vilket nog snarare beror på olika tillvägagångssätt och inrapportering än egentliga skillnader.

När fler i samhället lider av övervikt eller fetma, och fler också är äldre när de föder barn, ökar sannolikt andelen som drabbas av graviditetsdiabetes.

Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för hur graviditetsdiabetes bör utredas och behandlas.

Hur behandlas graviditetsdiabetes?
Första behandlingen är alltid fysisk aktivitet och omläggning av kosten. Behandlingen kontrolleras med blodsockermätning, och kvinnan måste lära sig att mäta blodsockret själv. Om man kan hålla blodsockervärdet inom behandlingsmålen är detta tillräcklig behandling.

Om behandlingsmålen inte nås med träning och diet, kan det bli nödvändigt med läkemedel som sänker blodsockret, antingen insulin eller ett läkemedel som heter Metformin.

Om du diagnostiseras med diabetes undersöks du oftast med flera ultraljud, för att kontrollera att barnet växer som det ska. Du får också extra besök hos barnmorskan.

Samband mellan viktökning och graviditetsdiabetes?
Finns det ett samband mellan viktökning och graviditetsdiabetes?

– Ja, övervikt och fetma utgör en risk för att utveckla graviditetsdiabetes, bekräftar divisionsdirektör Svein Lie på norska Helsedirektoratet.

Om man både har övervikt/fetma och utvecklar graviditetsdiabetes, har man extra hög risk för komplikationer, och bör följas upp med extra kontroller.

– Men man kan också få samma komplikationer som vid graviditetsdiabetes om man ”bara” har övervikt/fetma eller ökar kraftigt i vikt under graviditeten – även om man inte utvecklar graviditetsdiabetes, påpekar Lie.

Kan babyn påverkas av mammans graviditetsdiabetes?
– Ja. Just detta är en av orsakerna till att det är viktigt att både diagnostisera och behandla tillståndet – så tidigt som möjligt. Om den gravida går med obehandlad graviditetsdiabetes ökar risken för att babyn blir väldigt stor. Detta kan leda till ökad risk för att det blir en besvärlig förlossning, att barnets skuldra fastnar och att man måste göra kejsarsnitt, säger Lie.

Han tillägger att det också innebär en risk att barnet utvecklar både övervikt/fetma och diabetes typ 2 i framtiden.

Kan jag få kejsarsnitt på grund av graviditetsdiabetes?
Det kan vara aktuellt om babyn är så stor att man är rädd för komplikationer vid vaginal förlossning.

Hur vet jag om mitt barn blir ovanligt stort?
Vid barnmorskebesöken mäts babyns utveckling på vanligt sätt med SF-mått. Men om man har graviditetsdiabetes görs dessutom tilläggsmätningar av fostret med ultraljud.

Diabetes

Typ 1:
Diabetes typ 1 uppstår i alla åldersgrupper, men oftast hos barn och unga. Diabetes typ 1 är till viss del ärftligt, men man vet att även andra faktorer spelar in för vem som utvecklar sjukdomen.


Typ 2:
Diabetes typ 2 är den vanligaste formen av diabetes. De senaste åren har alltfler drabbats. Övervikt och fysisk inaktivitet är bidragande faktorer, men även arv spelar in. Av de runt 500 000 personer i Sverige som har diabetes har 85–90 procent typ 2.

Kilde: Diabetesförbundet

Går sjukdomen över när barnet är fött?
Det är viktigt att kvinnan följs upp av vården efter förlossningen.

– Hos de flesta försvinner symptomen i samband med förlossningen, men inte hos alla. Då är frågan om det man fick under graviditeten egentligen var en ”vanlig” diabetes, oftast typ 2. I sällsynta fall händer det att typ 1 uppdagas under graviditeten, säger Lie.

Har man större risk att få diabetes om man har haft graviditetsdiabetes?
Ja. Även om du hade ”äkta” graviditetsdiabetes, som går över, har kvinnor som har haft graviditetsdiabetes sju gånger högre risk att utveckla diabetes typ 2 senare i livet.

Det är därför viktigt att kvinnorna följs upp.

– Det är också viktigt att kvinnan får information om detta, och att hon uppmuntras att fortsätta att följa de goda råd som hon fick om kosthållning och fysisk aktivitet under behandlingen av sin graviditetsdiabetes, säger Lie.

Vissa har ett ansträngt förhållande till sin egen kropp och vikt, och vill inte att man fokuserar på vikten under barnmorskebesöken. Hur viktigt är det att registrera mammans vikt?
Eftersom övervikt/fetma är riskfaktorer för komplikationer är det mycket viktig att veta utgångsvikten – och följa viktutvecklingen.

– Även om många kvinnor har ett ansträngt förhållande till sin egen kropp och vikt är det viktigt att vårdpersonalen förmedlar denna information – så att kvinnan får veta att hennes vikt handlar om mycket mer än hennes egen hälsa. Det handlar faktiskt om hennes ofödda barns hälsa, säger Svein Lie.

Han säger att det är viktigt att vikten följs upp, och att den gravida får råd och uppföljning. I vissa fall kan små förändringar ha stor betydelse för det ofödda barnet. Kanske kan det räcka att justera något i mammans kosthållning, eller att hon är lite mer fysiskt aktiv.

Dessa saker kan reducera risken för komplikationer under förlossningen, och även påverka barnets framtida hälsa, påpekar Lie.

Källor: 1177 Vårdguiden, Socialstyrelsen, Helsenorge.no, Svein Lie, divisionsdirektör, Helsedirektoratet och Diabetes.no

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...