GravidFötter i förändring

Fötter i förändring

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen och Pernille Filippa Pettersen 21 Uppdaterad 25.10.19
Många gravida drabbas av svullna och värkande fötter. Men visste du att fötterna dessutom kan växa en storlek under graviditeten?

Svullnad
Under graviditeten ökar blod- och vätskevolymen i kroppen. På fackspråk kallas det ödem. Alla märker inte av det men många blir svullna – särskilt i händer och fötter. Svullnaden orsakar vanligtvis inga större problem, och försvinner oftast under natten.

De som står och går mycket, särskilt om det är varmt, kan få svullna anklar och fötter under dagen. En god regel är ”stå inte om du kan sitta, sitt inte om du kan ligga”. Att sitta med benen i högläge kan lindra obehaget. Tvärtemot vad många tror ska du dricka mycket när du är svullen i kroppen. Vanligen blir båda fötterna lika svullna. Om den ena foten är mer svullen än den andra bör du ta upp det med din barnmorska vid nästa besök.

Om svullnaden plötsligt förvärras och ansikte och händer svullnar upp och vikten ökar, bör du kontakta barnmorska. Det behöver inte vara något fel men om du dessutom har högt blodtryck och äggvita i urinen kan det vara tecken på havandeskapsförgiftning.

Kramp
Att få kramp i ben och fötter är vanligt under graviditeten. Kramp är spastiska muskelsammandragningar som kan vara väldigt obehagliga. Oftast varar de bara i några få minuter. Kramperna förekommer vanligtvis mest under andra och tredje tredjedelarna av graviditeten.

Vad som orsakar kramperna vet man inte säkert och man har försökt att förebygga det med bland annat magnesium och kalcium utan att kunna påvisa effekt.

Vid kramp i foten kan det hjälpa att gå eller sträcka ut muskeln som krampar. Lätt massage kan också lindra smärtan. Många hävdar dessutom att det hjälper att stretcha innan man lägger sig för natten.

Skostorleken
Det kanske inte bara är kläderna som inte passar längre. Vätskeanhopning och svullnad kan göra det omöjligt att få på sig de gamla skorna, och många måste gå upp både en och två skostorlekar under graviditeten. Om förändringen beror på svullnad går det oftast över när barnet är fött.

Hormonet relaxin kan också påverka ledband och muskulatur i fötterna så att de blir slappare. Detta kan göra fötterna både bredare och längre. I dessa fall är förändringen i skostorlek permanent. Ortoped Neil Segal på universitetet i Iowa bekräftade detta genom forskning 2013. Han mätte fötterna på 49 kvinnor före och efter graviditeten, och hos 60–70 procent av kvinnorna hade fötterna blivit mellan 2 och 10 millimeter längre.

Skosort
Under graviditeten flyttas tyngdpunkten och det kan därför vara bra att använda skor med låga klackar för att hålla balansen. Höga klackar kan dessutom inverka negativt på kroppshållningen under graviditeten och orsaka smärta i ryggen. Platta skor eller skor med låg klack rekommenderas.

En del upplever också att de får plattare fötter under graviditeten. Segal beskriver i sin forskning att detta är ett vanligt problem hos gravida. Skälet till att foten plattas ut kan vara ökad vikt. Nya skor som är anpassade efter din fot kan hjälpa. Vid smärta eller stort obehag kan du uppsöka ortoped.

Ta hand om dina fötter:


  • Kom ihåg: ” Stå inte om du kan sitta, sitt inte om du kan ligga”.

  • Undvik tajta strumpor och skor – de kan påverka blodtillförseln i fötterna.

  • Använd skor som sitter bra, som inte är för smala, för breda, för långa eller för korta.

  • Det kan vara bra att få fötterna mätta när du ska köpa nya skor. Kanske ska du gå upp en storlek?

  • Sitter du stilla mycket bör du resa dig och gå runt lite med jämna mellanrum.

  • Träning är bra för hela kroppen, även fötterna. En daglig promenad gör gott.

  • Ät sunt och undvik högt intag av salt. Salt binder vätska i kroppen och kan göra svullnaden värre.

  • Drick mycket vatten. Det förebygger svullnad.

  • Unna dig en skön fotmassage eller pedikyr. Kom ihåg att berätta att du är gravid!


Har du ont i fötterna under en längre tid, eller misstänker att något är fel, kontakta läkare eller din barnmorska, som vid behov kan hänvisa dig vidare.

Källor: Svangerskapsboken, Foot.com, Kidshealth, Dr. Spock, India Mart Health Care, Babycenter, Norsk helseinformatikk, Forskning.no

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...