Fråga: Hej under mina två graviditeter har jag haft en hemsk foglossning! nu ska jag skaffa ett tredje barn och undrar hur stor tror du chansen är att jag får det igen? Får alltid ont i mitt bäcken på ena sidan vid mens och när jag blev gravid för ett år sedan(gjorde abort) kände jag av det redan i vecka 5, hur är det möjligt? Mvh Linda!
Svar:
Hej, bäckenuppluckring är verkligen ett gissel för en del kvinnor. Det som är allra viktigast för dig är att redan nu etablera en bra kontakt med en sjukgymnast då man vet att fysisk träning (på rätt sätt för just detta problem) är en av de få saker man kan göra som har effekt. Träningen skall du påbörja innan din graviditet och sedan fortsätta under din kommande graviditet. Dessutom skulle jag rekommendera dig att du hittar någon sjukgymnast eller barnmorska som kan ge dig akupunktur under graviditeten. Det har också dokumenterad effekt mot just bäckenuppluckring, eller symfysiolys/foglossning.
 
Anlednigen till att det blir så här är att just leder och ligament mjukar upp sig för att förbereda kroppen inför förlossningen med ett hormon som heter relaxin. Detta hormon börjar utsöndras redan under de första tre månaderna. Tyvärr är det så att om du haft stora besvär under tidigare graviditeteter så är risken stor att det kommer igen; ungefär en tredjedel av alla kvinnor har stora besvär, men endast ett fåtal så stora att de behöver kryckor. Därför är det bra om du varit besvärsfri sex månader innan du blir gravid igen, du har då gett kroppen en chans till återhämtning och hunnit träna upp dig igen.
 
Som avlastning för ditt bäcken kan du använda en elastisk gördel eller en bred schal att ha runt bäckenet, vissa tycker det känns skönt.
 
Vänliga hälsningar barnmorska Pernilla
 
 
Vad tyckte du om artikeln?