Det är nog många gravida kvinnor som funderar på hur det är möjligt att en baby på tre–fyra kilo kan komma genom vaginan och ut genom slidöppningen. Och det är egentligen helt otroligt hur det går till!

Förlossningsprocessen är fascinerande. Tänk att det kommer en baby ur kvinnokroppen – och det bara händer. Det är en process som vare sig kan styras med viljekraft eller förnuft. Det är helt och hållet kroppen som tar över och hjälper oss att komma i mål.

Vaginan utvidgas och fylls
Det kan vara skönt att veta att själva vaginan nästan fungerar som en plisserad kjol. Huden kan vecka ihop sig på liknande sätt, och slidväggarna ligger helt intill varandra när vaginan inte ”används”. Men under förlossningen, när babyns huvud roterar nedåt inuti vaginan, veckas huden ut och blir väldigt töjbar och mjuk. När babyns huvud är vid bäckenbottnen är vaginan fullt utvidgad, och babyn snart redo att födas. Om man då känner med ett finger stöter det emot babyns huvud strax innanför öppningen. Om man spretar lite med två fingrar kan man nästan se babyns hårfärg!

Bra att krystningen tar lite tid
Under krystningarna kommer babyns huvud långsamt fram i själva slidöppningen. Om du inte har fött barn tidigare tar den här processen lite tid. Det är faktiskt väldigt bra. Din hud har ju aldrig varit så sträckt och uttöjd tidigare, och behöver lite tid för att töjas försiktigt så att elasticiteten som faktiskt finns där kan utnyttjas. Är du omföderska är vävnaden betydligt mer töjbar och krystfasen går därför oftast mycket snabbare.

Både hos förstföderskor och omföderskor töjs slidöppningen maximalt precis i det ögonblick då babyns huvud kommer ut. Barnmorskan brukar vara tydlig med när du ska ta i, när du bara ska andas och när du ska hålla igen. Målet är att babyns huvud ska komma ut mycket kontrollerat och försiktigt. Då blir det nämligen färre och mindre bristningar som måste sys efteråt.

Du kan förebygga bristningar
Det kan vara bra att veta att du kan förbereda huden runt slidöppningen under graviditeten, så att den blir mer elastisk. Forskning visar att kvinnor som har gjort det får signifikant färre svåra bristningar.

Vad tyckte du om artikeln?