GravidDetta händer i underlivet under graviditeten

Detta händer i underlivet under graviditeten

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Ragna T. Larsen, barnmorska, Mamastork 40 Uppdaterad 10.10.19
Det händer en massa saker i den gravida kroppen – även i underlivet. Många förändringar är vanliga och helt normala, men ibland kan det vara läge att kontakta barnmorska eller läkare.

Alla som har varit gravida kan nog skriva under på att det händer mycket i kroppen under graviditeten. Menstruationen uteblir, brösten förändras och växer, man blir lättare andfådd, humöret kan skifta snabbare än annars, stubinen blir ofta lite kortare, man får halsbränna, sura uppstötningar och svettas mer  – plus många andra individuella förändringar.

Även i underlivet sker det förändringar under graviditeten. Det här är några av de vanligaste:

Slemhinnorna påverkas
Det är faktiskt så att alla slemhinnor i kroppen påverkas under graviditeten – exempelvis de i munnen, näsan och i underlivet. När du är gravid ökar också blodmängden i din kropp så att det blir mer blod i hela blodomloppet – även i slemhinnorna. I underlivet upplevs det vanligen som att man är mer svullen och fyllig.

Man kan säga att slemhinnorna är den fuktiga delen av underlivet – insidan av de yttre blygdläpparna, de inre blygdläpparna, slidmynningen, själva vaginan och området runt livmoderhalsen, den hårda tappen längst in i vaginan.

Små blödningar efter samlag är som regel ofarliga. Foto: ShutterstockSlemhinnorna blöder lättare
När slemhinnorna är mer svullna och blodfyllda kan de också blöda lite lättare. Kanske har du lagt märke till att du lättare blöder från tandköttet när du borstar tänderna, eller från näsan när du snyter dig? För vissa kan det också blöda lite i samband med samlag. Oftast kommer blödningen från slemhinnorna i underlivet, och det är nästan alltid ofarligt.

Så länge du känner liv och rörelse i magen, inte har ont och blödningen inte ökar eller fortsätter under flera timmar kan du avvakta. Skulle du däremot få magsmärtor som inte avtar, kraftig pågående blödning eller känna att fosteraktiviteten förändras, bör du ringa din förlossningsavdelning för rådgivning.

Mer och annorlunda flytningar
Många upplever också att flytningarna blir rikligare eller förändras under graviditeten. Det orsakas av hormonella förändringar i kroppen. Normala flytningar under graviditeten är vanligtvis blanka, vitaktiga eller lätt gula i färgen. De luktar inget speciellt, men kan vara så pass rikliga att du vill använda trosskydd. Dessa flytningar är inget att oroa sig för.

Svamp eller infektion?
PH-värdet i underlivet förändras så att det blir mindre surt när du är gravid. Det innebär bland annat att svamp trivs bättre än annars. Tecken på svampinfektion är att flytningen blir mer grynig, klumpig och helt vit. Det kan lukta annorlunda än vanligt och åtföljs vanligen av klåda, som ibland kan vara intensiv, och även röda slemhinnor. Svampinfektioner är vanligtvis enkla att behandla. Vänd dig till barnmorska, läkare eller apotek för råd om behandling.

Om flytningarna luktar illa, blir mer gröngula i färgen och ökar kraftigt, kan det hända att du har fått en infektion. Slemhinnorna blir ofta röda och såriga. Då bör du gå till läkare, och eventuellt få antibiotika.

Tryck och utbuktning i underlivet
En del kvinnor, särskilt omföderskor, kan uppleva ett stort tryck nedåt, och av och till också en liten utbuktning i slidmynningen. Underlivet bär en ganska tung börda under graviditeten och är beroende av en stark bäckenbottenmuskulatur för att hålla allt på plats.

Om man inte har gjort knipövningar, och bäckenbotten är lite slappare, kan både blåsan, ändtarmen och livmodern pressas så pass mycket nedåt att slidväggen buktar ut lite i slidöppningen. Det är inget som påverkar förlossningen, och är helt ofarligt. Men det är ändå bra att träna musklerna i underlivet, både medan du är gravid och efter förlossningen.

Du blir dig själv igen
Lyckligtvis blir underlivet hos de allra flesta som vanligt igen några veckor efter förlossningen.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...