GravidDetta bör du veta om havandeskapsförgiftning

Detta bör du veta om havandeskapsförgiftning

Huvudvärk i främre delen av huvudet är en av varningssignalerna som du bör vara observant på. Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Barnmorska Ragna T. Larsen och barnmorska Grethe R. Teigen, Mamastork 59 Uppdaterad 28.10.19
Det är främst förstföderskor som får havandeskapsförgiftning, och det är vanligast mot slutet av graviditeten. Här är symptomen du bör hålla koll efter.

Havandeskapsförgiftning heter preeklampsi på fackspråk och har ingenting med förgiftning att göra. 

Symptom på havandeskapsförgiftning

  • Stigande blodtryck
  • Protein i urinen
  • Ökande svullnad (vätska i kroppen)

Förenklat kan man säga att en gravid kvinna har havandeskapsförgiftning när blodtrycket blir för högt och det finns protein i urinen.

Blodtrycket överstiger ofta 140–150/100, vilket kräver behandling med läkemedel. Om det bara är blodtrycket som stiger, utan att det samtidigt finns protein i urinen, handlar det inte om havandeskapsförgiftning utan helt enkelt om vanligt förhöjt blodtryck. Då behandlar man med blodtryckssänkande medicin och följer noggrant upp om det utvecklar sig till havandeskapsförgiftning.

De flesta märker inget
En del märker att de svullnar upp mer, men kopplar sällan ihop det med havandeskapsförgiftning. De flesta som drabbas märker inte att de håller på att utveckla havandeskapsförgiftning. Vanligen upptäcks det av barnmorskan vid ordinarie mödravårdsbesök.

Vem får havandeskapsförgiftning?
Runt 3 procent av alla gravida får havandeskapsförgiftning. En del löper större risk än andra.

Det gäller:


  • Unga förstföderskor

  • Äldre gravida

  • Kvinnor som har högt blodtryck

  • Kvinnor med diabetes

  • Kvinnor med stor övervikt

  • Kvinnor med njursjukdom

  • Kvinnor som har haft havandeskapsförgiftning tidigare, eller vars mor har haft det


När uppkommer havandeskapsförgiftning?
Havandeskapsförgiftning är kroppens sätt att berätta att den inte vill vara gravid längre. För de flesta innebär det inga problem, då havandeskapsförgiftning oftast uppkommer i slutet av graviditeten och man kan sätta i gång förlossningen och få ut babyn.

Det är värre när det uppkommer i början av graviditeten. Då måste man hela tiden göra en avvägning mellan mammans hälsa och barnets. Om havandeskapsförgiftning uppkommer tidigt kan det förhöjda blodtrycket påverka blodgenomströmningen i moderkakan, och göra så att barnet växer och utvecklas sämre. Man följer därför barnets utveckling med regelbundna ultraljudsundersökningar, för att försäkra sig om att allt är bra. Om mamman läggs in på sjukhus görs också CTG-undersökning av barnet flera gånger om dagen.

Havandeskapsförgiftning uppkommer väldigt sällan före vecka 20. Man vet faktiskt inte så mycket om vad tillståndet beror på, men forskare är eniga om att moderkakan spelar en viktig roll. Det finns idag inga kända sätt att förhindra havandeskapsförgiftning.

Olika former av havandeskapsförgiftning
Det finns flera former av havandeskapsförgiftning – från den helt milda varianten, då mamman kan vara hemma och ta det lugnt och gå på regelbundna kontroller hos barnmorskan, till den verkligt allvarliga formen, då kvinnan måste läggas in och övervakas noggrant.

Hur allvarlig din havandeskapsförgiftning är avgör också hur länge du kan fortsätta att vara gravid, innan förlossningen eventuellt måste sättas i gång. Det kan låta lite läskigt men hos de flesta utvecklas tillståndet gradvis, så att det fångas upp innan det blir alltför allvarligt. Då kan man också inleda behandling, och noggrant hålla koll på utvecklingen.

Varningssignaler att vara observant på
Även om den gravida sällan själv upptäcker att hon har havandeskapsförgiftning finns det symptom som du bör vara extra observant på:



  • Huvudvärk i främre delen av huvudet

  • Smärta under revbenen (särskilt på höger sida)

  • Synbesvär, som synfältsbortfall och flimmer

  • Illamående

  • Allmän sjukdomskänsla

  • Tryck i bröstet


Får du dessa symptom, och särskilt om du har förhöjt blodtryck och eventuellt protein i urinen, bör du kontakta förlossningsavdelningen eller barnmorskan för en kontroll. Får du inte kontakt med din barnmorska ska du inte vänta, utan ringa förlossningen.

Det är alltid bäst att fånga upp havandeskapsförgiftning på ett tidigt stadium, för att på bästa sätt kontrollera hur mamma och barn mår.

Vad händer om jag får havandeskapsförgiftning?
Skulle du vara en av dem som får havandeskapsförgiftning ska du veta att det lyckligtvis går bra för de allra flesta. Vanligtvis följs man upp med tätare kontroller hos barnmorskan, eventuellt kombinerat med kontroller på sjukhus, där man kan göra ultraljudsundersökning och hålla koll på moderkakans funktion och babyns tillväxt.

Vissa måste läggas in på sjukhus och övervakas kontinuerligt. Blodtrycket kontrolleras flera gånger om dagen, och många får blodtryckssänkande medicin. Babyn övervakas med CTG flera gånger dagligen, och det görs ofta ultraljudsundersökning.

Målet är förstås att babyn ska få vara kvar i magen så länge som möjligt, men ibland måste förlossningen sättas i gång före beräknat datum. Förlossning är nämligen det enda effektiva sättet att få havandeskapsförgiftning att försvinna.

Hur går havandeskapsförgiftning över?
Havandeskapsförgiftning är ett tillstånd som bara drabbar gravida. När babyn är född och du inte längre är gravid upphör tillståndet. Inom loppet av några dagar eller veckor sjunker blodtrycket gradvis och normaliseras, och njurarna återgår till normal funktion och slutar att läcka protein.

Runt 80 procent av de som hade havandeskapsförgiftning under sin första graviditet, får det aldrig igen. Det kan vara skönt att veta.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...