GravidDet här väntar när babyn är född

Det här väntar när babyn är född

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Hämtat från Svangerskapsboken Gravid 2016-2017 620 Uppdaterad 04.11.19
Många läser in sig ordentligt på vad som händer under graviditeten och förlossningen, men stannar där. Det är synd. Det är bra att veta lite om vad som väntar den första tiden efter förlossningen också.

En bra start för familjen
Det första två timmarna efter förlossningen bör den nya familjen störas så lite som möjligt. Det betyder att mobiltelefoner bör slås av, bilder kan vänta och mått och vikt tas efter första måltiden.

Från det ögonblick då barnet ser sina föräldrar för första gången, utsöndras hormoner som främjar anknytning och kärlek hos både barn och föräldrar. Samma hormoner sänker blodtrycket, stabiliserar pulsen och temperaturen och motverkar stress. Hos mamman sätter de igång mjölkproduktionen och framkallar eftervärkar så att livmodern drar ihop sig och töms på blod. Hos barnet väcker de sök- och sugreflexen, så att det kan hitta fram till bröstet på egen hand. Detta är den fysiologiska förklaringen till att ett nyfött barn bör få komma upp på sin mors bröst snabbt efter födelsen, och få ligga där länge, så ofta som möjligt. Detta gäller även på BB och efter hemresan.

Tiden på BB
Tiden på BB har blivit allt kortare de senaste åren, men ska anpassas efter individuella behov. Under vistelsen kan du få amningsvägledning, information om omvårdnad av ditt barn och möjlighet att prata med barnmorska/läkare om din förlossningsupplevelse. Du får också veta vad som är viktigt att tänka på under spädbarnstiden, och vart du kan vända dig om du funderar över något eller behöver hjälp

När du kan åka hem beror på ditt och barnets tillstånd. En del nyblivna mammor vill åka hem så fort som möjligt, redan några timmar efter förlossningen.

Mamma under spädbarnstiden
Mycket hud mot hud-kontakt är viktigt den första tiden. Men mamma behöver också tillräckligt med näring, omvårdnad och vila. Om barnet sover dåligt bör du be om hjälp med barnpassning. På BB-avdelningen kan personalen oftast avlasta. Hemma får pappa/partner ta sin del. Ordentlig vila är viktig för att få en bra mjölkproduktion, god sårläkning och för att förebygga förlossningsdepression.

Du kommer att få frågor om hur din blåsa fungerar efter förlossningen. Många får problem med att kissa, särskilt efter epiduralbedövning eller efter att ha blivit sydda med många stygn. En överfull blåsa hindrar livmodern från att dra ihop sig, och blåsan kan i värsta fall blir så uttöjd att den får permanenta skador. Därför är det viktigt att du säger till om du tror att du inte lyckas tömma blåsan ordentligt.

Eftervärkar och avslag
Eftervärkar är kroppens sätt att städa upp efter förlossningen. Sammandragningarna tömmer livmodern på blod och eventuella rester av fosterhinnor och moderkaka. Eftervärkarna kan göra ont, speciellt hos omföderskor, och de kommer ofta under amning. Smärtorna kan lindras med värmedyna, akupunktur eller vanliga smärtstillande läkemedel som alvedon. De avtar oftast efter tre till fyra dagar.

Blödningen efter förlossningen kallas avslag, och kan variera i mängd och hur länge det pågår. Oftast blöder man som vid en kraftig menstruation de första två till fyra dagarna, sedan avtar det och liknar mer flytningar, men kan pågå i fyra till åtta veckor. Det är viktigt med hygien under den här perioden, särskilt om du är sydd. Duscha gärna underlivet två gånger om dagen. Använd inte tampong, och byt binda ofta.

Om blödningen är kraftig även efter de första tre–fyra dagarna och luktar illa, bör du omedelbart kontakta läkare. Det kan vara tecken på att rester av moderkaka och hinnor finns kvar. Har du även feber och ont kan du ha fått en infektion. Det kräver snabb behandling.

Baby blues eller förlossningsdepression?
Det är vanligt att humöret är instabilt och att man har lätt till tårar den första tiden (baby blues). Det beror framför allt på hormonell obalans, men också brist på vila och en känsla av otillräcklighet inför det nya och okända. Vissa känner inte så mycket moderskänslor så tidigt, för andra svämmar det över helt. Båda delarna är normala, men om tårarna inte ger sig och alla dagar känns mörka och jobbiga måste du söka hjälp på vårdcentral, barnmorskemottagning eller BVC. Det kan vara förlossningsdepression.

Barnet under spädbarnstiden
Barnet sover mycket de första dagarna, och vaknar oftast bara när det är hungrigt eller behöver en ny blöja. Det är viktigt att barnet får hitta och följa sin egen cykel, och ges mat när det verkar hungrigt, oavsett hur många timmar som har gått sedan det åt senast.

Åtta–tolv måltider per dygn är vanligt de första sex veckorna. Våta blöjor är ett tecken på att barnet får i sig tillräckligt med mat.

Gulsot
Över hälften av alla nyfödda får gulsot. Efter födseln ska många röda blodkroppar brytas ned samtidigt. De första dagarna är inte barnets lever mogen för uppgiften att bryta ned det gulfärgämne (bilirubin) som bildas och det går istället ut i blodet och färgar huden och ögonvitor gula. Täta måltider och mycket dagsljus är som regel tillräckligt för att gulsoten ska gå över, men ibland behöver barnet ljusbehandling på sjukhus för att inte nivån av bilirubin ska bli för hög. Obehandlad allvarlig gulsot kan ge hjärnskador.

Vanligtvis är bilirubinnivån högst dag 3 efter förlossningen. Symptom på allvarlig gulsot är att barnet är slött, inte vill ha mat, somnar vid bröstet eller sover många timmar i sträck. Kontakta BB, BVC eller vårdcentral direkt om du upplever detta. Vid tecken på gulsot före hemresan från BB får man en tid för uppföljning och mätning av bilirubinnivå.

Innan ni åker hem från BB mäts barnets syreupptagningsförmåga. Utöver det görs bland annat hörselscreening (OAE), blodprov (PKU-prov) och läkarundersökning.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...