GravidDen stora prylguiden

Den stora prylguiden

Visst är det roligt att köpa prylar till babyn, men hur mycket behöver man egentligen? Foto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 20 Uppdaterad 22.10.19
Det är mycket som ska inhandlas innan babyn kommer till världen, men vilken utrustning klarar man sig verkligen inte utan, och hur hittar man rätt i pryldjungeln? Här är guiden!

Många tycker att inköpen till den lilla i magen är bland det mysigaste med hela graviditeten, medan andra helst vill köpa så lite som möjligt – av hänsyn till plånboken och/eller miljön. Det finns en mängd listor med vad du behöver, men faktum är att det som någon inte hade klarat sig utan kanske var någon annans värsta felköp. Här är det du och dina erfarenheter som avgör. Och erfarenhet får du ju inte förrän babyn är född. Många tänker att de måste ha allt klart i god tid innan babyn kommer men bortsett från de viktigaste sakerna kan du gott handla efter behov när barnet är fött.

Dessa saker behöver du:

Vagn
Det finns så många modeller att välja mellan att man helt enkelt måste ta en tur till butiken och provköra. Välj en vagn som passar ditt behov. Kommer du bara använda vagnen på asfalt behöver du inte stora lufthjul, och om du mest promenerar på grus är det inte särskilt praktiskt med små vändbara hjul. Det är ofta praktiskt om handtaget eller ligg-/sittdelen kan vändas, så att du kan välja att ha barnet mot dig eller från dig, så att barnet slipper få solen i ögonen. Kolla liggdelens storlek! Vill du ha plats för en sex månader gammal baby i åkpåse måste liggdelen vara tillräckligt stor för detta. Myggnät och regnskydd är bra att ha. Du behöver förstås också lakan och dyna eller åkpåse att ha i vagnen. Varma sommardagar kan en tunn filt vara tillräckligt.

Skötväska
En skötväska är praktiskt att ha. Det finns ofta väskor som matchar vagnen men tycker du inte om hur de ser ut kan vilken rymlig väska som helst göra jobbet. Vill du inte ha en väska alls finns andra alternativ,  det är tycke och smak som avgör. Huvudsaken är att du har någonstans att förvara nödvändigheter som blöjor, tvättlappar och skötunderlägg.

Sovplats
Babyn ska ha en trygg och bra sovplats. Det måste inte vara en spjälsäng, men många väljer det. En del använder korg eller vagga den första tiden, eller har både säng och vagga då de vill ha en sovplats i exempelvis vardagsrummet utöver sovrummet. Några väljer också ett babynest att ha i dubbelsängen men då bör du vara ickerökare, inte sova intill barnet när du har druckit alkohol och vara uppmärksam på att barnet inte blir för varmt. Sängar och vaggor kan köpas begagnade men om du ska måla om dem bör du göra det i god tid innan babyn ska använda dem. Madrass kan vara bra att köpa ny av säkerhetsskäl. Man avråder från väldigt gamla madrasser då de inte uppfyller dagens säkerhetskrav. Kudde behövs inte men det kan vara bra med flera lakan och påslakan så att man kan byta. Duntäcken som säljs i dag är allergivänliga, och du väljer själv om du vill använda ett sådant eller ett täcke med syntetisk fyllning.

Bilstol
Ska babyn åka bil, ska den ha ett godkänt babyskydd. Ta dig lite tid att läsa tester, så att du kan välja ett som är bra. Tänk på att babyn ska sitta bakåtvänd. Ett bra tips är att prova babyskyddet i bilen innan du köper det – alla passar inte lika bra i alla bilar. Be gärna personalen om hjälp att montera – det är lätt att göra fel. Se till att du också lär dig att fästa det, och läs bruksanvisningen noga. Babyskyddet ska sitta ordentligt fast. Har du isofix-fästen i bilen är det ofta en fördel att välja ett babyskydd som kan användas med dem. Då fästs babyskyddet direkt i bilen. Annars fästs skyddet med bilens trepunktsbälte. Se i så fall till att bältet inte viker sig, och att det sitter åt ordentligt.

Ska du köpa ett begagnat babyskydd bör du känna till dess historia. Ett skydd som har varit med om en krock ska inte användas mer. Babyskydd som är äldre än åtta år bör inte användas. Kontrollera att allt är intakt och att frigoliten är hel.

Om babyskyddet placeras i framsätet måste eventuell airbag kopplas ur. Vissa tycker att det är praktiskt att använda en åkpåse för babyskydd på vintern, så att bältet ligger tätt mot babyns kropp istället för att ligga utanpå ett tjockt lager med kläder. Dessutom blir det lättare att reglera temperaturen när man exempelvis går in i en butik, när man bara kan öppna påsen istället för att klä av en baby som kanske sover.

Kläder
Det är mysigt att köpa gulliga små babyplagg medan man går och väntar. Många köper också flick- eller pojkkläder när de får veta könet på den lilla i magen. Men det är fort gjort att handla på sig mer än man faktiskt behöver. Eller inse att plaggen som blir använda är andra än de man har köpt. Omlottbodies är ofta praktiskt i början, i övrigt får alla hitta sina egna favoriter. Här är förslag till en basgarderob: 6–8 långärmade bodies, 3–4 par byxor/sparkbyxor/heldräkter, några par sockor, 2–3 jackor, 2–3 pyjamaser, 1–2 mössor och 1–2 filtar.

Ta hänsyn till vilken årstid babyn föds – sommarbarn behöver ofta några kortärmade bodies medan vinterbarn ofta behöver strumpbyxor, ett set i vindtätt material och varma sockor. Ull är bra året om, och många tycker att ullbody och ullstrumpbyxor är det bästa hela året. Det är bra att ha en del i de minsta storlekarna klart, men inte för mycket – om babyn skulle vara stor. Babyn behöver också något att ha på sig när ni lämnar BB, som kan packas med i BB-väskan. Får du ett barn som kräks mycket, kommer du behöva flera ombyten. Haklapp och dreggelskydd kan också vara praktiskt till alla barn – det blir ofta lite mjölkspill vid amning, och det kan också vara bra att lägga ett tygstycke under babyns huvud i sängen och vagnen.

Amningsvänliga kläder
Om du ska amma babyn är det ofta praktiskt med kläder som gör brösten lättillgängliga. Det finns amningsplagg men många tycker att det fungerar lika bra med ett tunt linne med ordentlig urringning under en annan topp. Då slipper du visa hela magen när toppen lyfts upp. Amnings-bh är bra att ha men köp inte för många innan mjölken har kommit – brösten blir oftast större och det är inte behagligt med för trång bh. Undvik bh med bygel, eftersom den kan klämma åt mjölkgångarna.

Skötplats
Du bör ha en plats för blöjbyte. Många tycker att ett fristående skötbord eller ett badkarsskötbord i badrummet är praktiskt, men alla har inte plats för det. Då kan det placeras i babyns rum, eller så kan ni ha en skötbädd på golvet eller tvättmaskinen. Det finns också vägghängda skötbord. Det är en klar fördel att ha rinnande vatten lättillgängligt, helst inom räckhåll, eftersom man aldrig ska lämna en baby på skötbordet. Blöjor, tvättlappar och andra tillbehör bör också placeras i närheten. Gör gärna skötplatsen mysig – ni kommer att tillbringa mycket tid här. Blöjor, badbalja, skötunderlägg, handdukar och tvättlappar hör till.

Bra att ha
Det är mycket som är bra att ha till den lilla – saker som gör livet enklare. Men de flesta av dessa saker kan du köpa vartefter du behöver dem:

Babyvakt:
Det kan kännas tryggt att kunna höra babyn när den sover i ett annat rum eller ute i vagnen. Se bara till att du inte placerar babyvakten för nära babyn så att den kan få tag i eventuella sladdar. Det finns en mängd olika varianter i alla prisklasser, från de enklaste till modeller med kamera.

Babysitter:
De allra minsta ska inte sitta i babysitter, men sedan kan det vara praktiskt att ha en sådan till exempel när du duschar. Många barn stortrivs i sin babysitter. Den är också praktisk när fast föda ska introduceras men babyn ännu inte är stor nog att sitta i barnstol. Babysittern ska placeras på golvet, och inte på bordet, av säkerhetsskäl. Babyn bör inte sitta länge i den, på grund av belastningen för ryggen. Vill du använda en babysitter från det att barnet är nyfött ska du köpa en som kan läggas helt horisontellt.

Bärsele/bärsjal:
De allra flesta bebisar älskar att bli burna, helst hela tiden. Det är också mysigt för föräldrarna att kunna ge (och få) den närheten till babyn. En bärsele eller bärsjal är också praktiskt då det blir lättare att få saker gjorda, och för att man kan komma ut utan att använda vagnen. Det finns många olika varianter, så fundera över ditt behov och dina preferenser innan du väljer. Det bästa kan vara att prova ut bärdonet i förväg, om det är möjligt.

Fårskinn:
Att ligga på ett fårskinn i sängen, vaggan eller vagnen är mjukt och skönt för babyn. Skinnet är varmt på vintern och svalt på sommaren, och kan därför användas hela året. Välj sort, kort eller lång ull, efter tycke och smak, och tänk på att se till att storleken passar där skinnet ska användas.

Resesäng:
Ska ni ut och resa tillhandahåller många ställen en resesäng som ni kan låna. Det kan vara praktiskt att slippa det extra bagaget, men det finns också fördelar med att ha en egen resesäng. Om babyn känner igen resesängen från tidigare, och gärna har sovit i den en gång eller två där hemma innan ni reser, är chansen större att barnet kommer till ro även på en ny plats. Du vet också helt säkert att den är ren. Dessutom kan den användas vid fler tillfällen – exempelvis vid övernattningar hos släktingar.

Bröstpump, flaskor och nappar:
Här kan du vänta tills babyn är född innan du bestämmer dig för om detta är produkter du behöver. Blir babyn helammad kan det hända att du klarar dig fint utan. Många tycker ändå att det kan vara praktiskt att kunna pumpa ut mjölk när de ska vara borta en stund – ifall barnet blir hungrigt – och då kan en pump vara en bra lösning. Andra behöver pump av andra skäl. Amningsexperter rekommenderar ofta kopp- eller skedmatning när babyn ska få den utpumpade mjölken, men många tycker att flaska är enklare. Se bara till att du inte introducerar nappflaska innan amningen fungerar, då det kan störa babyns sugteknik. Det är nämligen två olika sugmetoder för bröst och flaska. Napp kan du också vänta med tills amningstekniken sitter. Vissa barn har ett enormt sugbehov och kan ha stor nytta av napp, medan andra inte vill ta napp alls – oavsett hur mycket föräldrarna försöker. Ska du ge babyn flaska bör du ha några stycken så att det alltid finns några flaskor som är rena. Det ska räcka att tvätta flaskorna och napparna i varmt vatten men vissa väljer att sterilisera dem.

Sköttillbehör:
Det kan verka som om du behöver alla möjliga krämer, oljor och salvor till den lilla. Men en tvättlapp med rent vatten är oftast tillräckligt. Bomullspads kan vara praktiska. Ska du ut på utflykt kan du ha med en våt handduk/tvättlapp i en påse, men många väljer att använda våtservetter. Försök dock att begränsa användandet av sådana engångsprodukter på babyns känsliga hud. En nagelklippare för små barn kan vara praktiskt men babyns naglar är så mjuka att de också kan rivas av försiktigt. Febertermometer, badolja och klorhexidinlösning kan också vara bra att ha hemma.

Lekhage:
Vissa tycker att det är praktiskt med en lekhage, både för att se till så att barnet stannar på ett ställe och för att förhindra att andra når babyn – exempelvis äldre syskon eller husdjur. Tänk bara på att lekhagen kan ge en falsk trygghet – även om barnet är i lekhagen måste du hålla ett öga på det.

Babygym:
Den första tiden är föräldrarnas ansikte det bästa babyn kan se på, och tvärtom. Många säger att de inte kan se sig mätta på det lilla underverket. Men efter ett tag kan ett babygym vara skönt att ha. Låt babyn ligga under det och utforska leksaker i olika färger och mönster, och senare ta på saker av olika material. Det finns en mängd olika varianter, ta dig gärna tid att hitta den du tycker bäst om. Det är en fördel om babygymet kan användas även när babyn ligger på mage.

Utöver allt detta finns det otaliga andra produkter för din baby, men ett gott råd är att avvakta lite och se vad du verkligen behöver.

Källa: Spedbarnsboken och redaktionens egna erfarenheter

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...