Få saker upptar en höggravid kvinnas tankar så mycket som slemproppen. Vad är det för något, hur ser den ut, hur stor är den och hur vet jag om den har gått? Och inte minst – om den har gått, betyder det att förlossningen är alldeles runt hörnet?

Slemproppen är en slags slemklump som bildades i livmoderhalsen efter ägglossningen. Den täpper för öppningen och fungerar som en kork upp mot livmodern, och skyddar på så sätt mot infektioner.

I slutet av graviditeten sker en mognadsprocess i livmoderhalsen, då den blir kortare och sedan utvidgar sig för att barnet ska kunna passera. Då lossnar slemproppen.

– Slemproppen har inte någon definierbar storlek, utan kan komma ut som en seg klump i olika storlek. Den kan vara helt blank, eller det kan vara strimmor av blod i den, säger barnmorska Grethe R. Teigen.

Hur stor är slemproppen?
Vissa källor säger att slemproppen kan bli fyra till fem centimeter lång, men den kan också ha löst upp sig innan den kommer ut.

Många tycker att det inte alls kommer ut någon slempropp. Den kan nämligen också komma i form av ökade flytningar i slutet av graviditeten, berättar Teigen.

I mer flytande form handlar det om ungefär två matskedar. Den kan också komma delvis som slemklump och delvis som flytning, ibland över tid.

– Hur detta sker varierar väldigt mycket, understryker Teigen.

Är förlossningen nära förestående när slemproppen går?
Även om slemproppsavgången kan vara ett tecken på att förlossningen inte är så långt bort, är det svårt att säga något om hur nära förestående den är.

– Det kan gå många dagar, och i vissa fall veckor, innan förlossningen sätter igång, säger  Teigen.

Kan man bada när slemproppen har gått?
Eftersom slemproppen skyddar mot infektioner, funderar en del på om det är bra att bada när slemproppen har gått.

– Så länge vattnet inte har gått, är barnet även fortsatt skyddat mot infektioner, så det är inget som säger att man inte kan bada, säger Teigen.

Barnmorska Monica Moland är lite mer försiktig.

– Det kan vara klokt att bara bada i sitt eget hem, säger hon.

Kan man ha sex när slemproppen har gått?
Bör man använda kondom om man ska ha samlag efter att slemproppen har gått?

– Nej, det är ingen fara att ha samlag utan kondom även om slemproppen har gått, så länge inte vattnet har gått, säger Grethe R. Teigen.

Vad tyckte du om artikeln?