I slutet av graviditeten lägger sig babyn med huvudet eller sätet nedåt i bäckenet. Det gäller för nästan alla, bara några enstaka barn kan inte bestämma sig och skiftar mellan olika ställningar.

Du har säkert hört barnmorskan prata om att huvudet är ruckbart eller fixerat. Runt vecka 30 börjar barnmorskan känna efter hur babyn ligger i livmodern. Är det huvudet eller sätet som ligger nedåt? Hur ligger ryggen? Verkar det finnas mycket eller lite fostervatten, och är barnet stort eller litet?

Känner efter med handgrepp
För att ta reda på om babyn är fixerad i bäckenet tar barnmorskan ett tag med handen över blygdbenet och klämmer lite runt barnets huvud. Om det går att röra på huvudet är det alltså ruckbart. Är babyn fixerad går det inte att få huvudet att röra sig. Det har redan sjunkit så långt ned i bäckenet att det inte går att rucka utifrån.

Hos förstföderskor fixeras huvudet oftast under graviditetens sista månad, och ibland tidigare än så. Det händer också att huvudet inte fixeras innan förlossningen startar, och det behöver inte betyda någonting alls. Det är dock mycket vanligare att omföderskor har en baby med ruckbart huvud.

Förändringar i kroppen när huvudet fixeras
Hos många ”sjunker” magen när huvudet går ned djupt i bäckenet och fixeras. De kan märka att det blir lite lättare att andas, de får mindre halsbränna och det blir kanske lättare att äta. En del känner att det ilar nedåt i bäckenet. De som har foglossning kan tycka att det blir lite bättre när huvudet fixeras – bäckenet blir lite stabiliserat. När huvudet är fixerat kommer babyn vanligen bara sparka på ena sidan av livmodern, den klarar inte av att snurra runt.

Om förlossningen startar med vattenavgång
Om förlossningen börjar med att vattnet går kommer navelsträngen inte att kunna komma i kläm. Huvudet sitter redan som en propp i bäckenet, och gör att inget kan komma förbi. Därför är det viktigt att du får veta i slutet av graviditeten om babyn ligger med huvudet nedåt och om det är fixerat eller ruckbart, så att du kan svara på frågor om det om vattnet går och du ringer in till förlossningsavdelningen.

Barnmorskan ska veta läget från vecka 36
I vecka 36 behöver barnmorskan veta om huvudet eller sätet ligger nedåt i bäckenet, och om det är osäkert bör den gravida kvinnan hänvisas till ultraljud för att ta reda på saken. Med detta sagt så är det inte alltid helt lätt att avgöra om barnet ligger med huvud eller säte nedåt. Alla barnmorskor har nog varit med om att de har tagit fel. Men om man som barnmorska är det minsta osäker bör man be om en ”second opinion”.

Vad tyckte du om artikeln?