GravidÅderbråck och hemorrojder

Åderbråck och hemorrojder

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Babyvärlden 16 Uppdaterad 22.10.19
Åderbråck är slingrande upphöjningar eller knutar på de största blodådrorna på vader och lår. De kan också förekomma på blygdläpparna. Åderknutor runt ändtarmsöppningen kallas hemorrojder.

Om nära familjemedlemmar är eller har varit drabbade av åderbråck är risken större att du också får det.

Varför får man åderbråck?
Det finns flera orsaker till att åderbråck uppstår. Blodvolymen ökar under graviditeten, och dessutom påverkas muskulaturen i ådrornas väggar av hormonet progesteron – så att ådrorna utvidgas och blir slappare. Detta göra att flödet tillbaka från benen till hjärtat går långsammare, och blodet hopar sig.

Vartefter livmodern växer ökar också trycket på blodådrorna i bäckenet och benen. Resultatet kan bli svullnad och åderbråck. Många upplever det som obehagligt och ibland också smärtsamt. Åderbråcken kan dessutom bli inflammerade och varma – om de blir det bör de undersökas av läkare eller barnmorska.

Kan man undvika åderbråck?
Du kan förebygga åderbråck på samma sätt som du förebygger annan svullnad:

Tänk på att sitta eller ligga med benen i högläge när du har möjlighet.
Ändra ställning regelbundet för att förbättra blodcirkulationen.
Undvik plagg som sitter åt.
Stödstrumpor kan lindra obehaget, speciellt om du går och står mycket eller ska resa långt, men de förhindrar inte att åderbråck uppstår.

Åh nej, hemorrojder!
Hemorrojder är som åderbråck runt ändtarmsöppningen. De kan vara mycket obehagliga och uppkommer ofta, eller blir värre, under graviditeten. Men alla drabbas inte. Hemorrojder ger ofta klåda, och ibland även blödning.

Du kan förebygga hemorrojder på samma sätt som du förebygger åderbråck, samt genom att äta fiberrik mat och dricka ordentligt för att undvika förstoppning. Hos gravida är hemorrojder ofta ett övergående problem. Korta bad kan lindra eventuell smärta, och det finns också salvor att smörja med. För vissa hjälper det att använda stolpiller innan man lägger sig på kvällen, eller efter avföring. Hör efter med barnmorska eller läkare innan du använder läkemedel!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...