Så illamående. Så lättad. Och så jobbigt. Du vill helst inte vara utan illamåendet, som ju faktiskt är en bekräftelse på att du är gravid, men det är grymt jobbigt att leva med det.
 1. Hurra ett graviditetssymptom!
  Vi känner oss nöjda över att kunna bocka av en sak på den inre listan över sådant vi gör rätt i graviditeten. Jag är väldigt gravid, och min kropp reagerar precis som den ska. Bra för oss!
 1. Urk, japp – jag hatar att må illa.
  Graviditetsillamående är precis som vilket illamående som helst. Jag gillar verkligen inte den här känslan. Uff, går det inte över snart?
 1. Hur funkar andra gravida på jobbet (eller andra ställen)?
  Jag är ju inte den första som är gravid. Hur klarar andra av att arbeta, ta bussen, gå i affärer eller vad som helst? Jag är ur funktion.
 1. Vad är det som luktar så vidrigt i kylskåpet?
  Det luktar sopor, rutten fisk och ännu värre. Va? Menar du att det luktar som vanligt? Har du tappat luktsinnet? Kan du ta bort det ruttna där inne, tack!
 1. Varför har jag aldrig märkt hur illa skinka luktar?
  Matvaror som luktade helt okej (eller till och med gott) förr luktar plötsligt fruktansvärt mycket och helt förfärligt. Kokt skinka, till exempel. Eller ost. Eller köttfärs. Eller…
 1. Är det nödvändigt att bada i parfym?
  Går det inte att ta lite hänsyn? Sorry, kära du, men om vi båda ska bo här måste alla lukta-gott-produkter rensas bort ett tag. Det är illa nog när jag måste umgås med andra människor.
 1. Snälla, låt mig klara av att borsta tänderna utan att kräkas i dag!
  Blir det tillräckligt rent om jag bara borstar tänderna längst fram i munnen? För så snart tandborsten närmar sig de bakre kindtänderna hänger jag över toan, grön i ansiktet.
 1. Om jag bara ligger heeeelt stilla så går det nog över.
  Jag ska inte spy, jag ska inte spy, jag ska inte…
 1. Jag ska aldrig äta ris igen!
  Eller tacos, eller indisk mat. Allt som är extra obehagligt att spy upp ska från och med nu undvikas till varje pris. Det är inte värt det. Inte ens lite.
 1. Knäckebröd med hallonsylt är underskattat som frukost, lunch, middag och kvällsmat.
  Mat som smakar okej (lite) och som stannar i magen är mina vänner och kan fungera för alla måltider. Varierad kost är bra, för dem som klarar det.
 1. Rester är förfärligt!
  Stekt eller kokt mat luktar. Och det luktar inte mindre om man sparar det i timmar eller dagar. I kylskåpet, som redan luktar hemskt.
 1. Han älskar mig inte längre!
  Om han verkligen älskade mig skulle han ha kastat burken med makrill i tomatsås i soptunnan utomhus. Och han skulle borsta tänderna innan han andas åt mitt håll. Han vet ju att jag mår illa. Så han gillar mig tydligen inte särskilt mycket.
 1. Hur ska jag kunna kräkas i smyg på jobbet utan att någon märker det?
  Verkar det inte lite konstigt om jag plötsligt får en hostattack på toan om jag inte har hostat på hela dagen? Kan jag lyckas smyga in på en tidpunkt när ingen annan kommer in? Vad ska jag skylla på om någon märker något? Två timmar kvar till lunch, då är det ju ingen här, då kan jag spy.
 1. Ser jag så grön ut som jag känner mig?
  Kan de se på mig att jag mår illa? Förstår de att jag är gravid? Det är ju för tidigt att berätta. Kan jag få lite sådan där gravidglöd som kan dölja den gröna ansiktsfärgen?
 1. Jag är ynklig!
  Kvinnor har i alla tider varit gravida och klarat det. Jag är en mes som inte bara skärper till mig och klarar allt som förr.
 1. Stackars, stackars mig.
  Det är hemskt att må illa. Alla som har varit kräksjuka vet det. Det är synd om oss som mår illa. Jag förtjänar lite medlidande.
 1. Hur kan något som är så litet sätta mig helt ur spel så här?
  Embryots storlek denna vecka: 4-8 mm. Liten tuva stjälper stort lass, heter det ju. Jodå lilla vän, jag har förstått att från och med nu är det du som är boss.
 1. Självklart är det värt det.
  Självklart. Det finns inget i världen jag vill mer än att hålla min baby i famnen. Så självklart får man tåla lite illamående. Självklart.
 1. De flesta blir ju bättre i vecka 12, eller hur?
  Och annars brukar det väl lätta lite runt vecka 20? Eller i alla fall sista trimestern, väl? Det måste ju bli bättre.
 1. Jodå, det går visst att spy även om man inte har ätit något.
  Och det är inte något att eftersträva. Den gröna geggan är värre att få upp än det mesta i matväg.
 1. Så det är det här de klagar över när de säger att de är åksjuka. Stackars dem. Och mig.
  Jag kan köra. Till allt vi ska på inom överskådlig framtid. Enda sättet att inte bli åksjuk är att köra själv. Hoppas jag.
 1. Luft! Jag behöver frisk luft. Nu.
  Är det inte lite dålig luft här? Och fruktansvärt varmt? Lite kvavt. Med sådan instängd lukt. Jag öppnar bara de här fönstren lite. Och altandörren. Ta en filt om du blir kall.
 1. Salta kex hjälper, säger du? Ja, det kanske jag borde ha testat de senaste sex veckorna!
  Tack för alla goda råd du ger några veckor för sent. Tror du verkligen att jag har mått illa i flera veckor utan att prova saltlakrits, torra kex, sjösjukearmband och ingefära? Inget hjälper!
 1. Tror jag skippar lunchen i dag/Jag sticker ut en sväng på lunchen i dag.
  Jag och mitt torra knäckebröd har en date på ett ställe där det inte luktar illa. Utan andra människor.
 1. Om jag har dille på något? Nej, inte direkt.
  Det är svårt nog att få behålla något, och dina kommentarer om syltgurka och chokladglass hjälper inte.
 1. Har du tvättat? Tack! Tusen, tusen tack!
  Jag älskar dig! Du är den enda i världen som förstår mig. Jag står i evig skuld till dig.
 1. Illamående är ett gott tecken, eller hur?
  Ja, det är jobbigt, men statistik visar väl att de som mår illa löper mindre risk för missfall, så då är det ju värt det. Min kropp är visst väldigt överbeskyddande.
 1. Det luktar sopor. Var kommer det ifrån? Töm det! Nu!
  Vad är det som luktar så förfärligt? Är det okej om jag tömmer sopkorgarna åt de andra på avdelningen? Om jag tar ut soporna fastän det bara ligger ett par saker i påsen? Du förstår, jag kan inte jobba när det luktar så illa.
 1. Ja, jag behöver använda näsklämman större delen av tiden.
  Mindre lukter = mindre illamående. Jag struntar i om det ser lite underligt ut, jag har inte känt mig så levande på dagar/veckor!
 1. Mmmm…äntligen något som luktar gott! Jodå, isbitar luktar!
  Lycka är att hitta något som luktar och smakar gott. Som isbitar. Vi har alla våra små glädjeämnen.
 1. Att kräkas vatten är 5/10 på spyskalan, långt ifrån det värsta men inte heller det bästa.
  Ja, jag har mått illa så länge att jag har en skala. Jag vet att apelsin ligger högre på skalan än gröna äpplen, till exempel.
 1. Nej, jag kan tyvärr inte i morgon kväll heller. Eller fredag eller måndag. Sorry.
  Vad jag har för planer? Tja, jag ska växla mellan att slumra på soffan, försöka få i mig mat, spy och sova. Så du förstår ju att jag inte kan hänga med dig. Men det kan jag ju inte säga om graviditeten ska förbli hemlig, så det gäller att komma ihåg vad jag skyllde på förra gången du frågade.
 1. Ja, jag gråter för att jag mår illa. Förstår du hur hemskt det är?
  Det är synd om mig. Du hade också gråtit om du mådde så här. Trösta mig! Vänta lite…du luktar konstigt. Hulk, jag kan inte mysa med dig ens om jag vill. Stackars mig.
 1. Nej, jag vet att graviditet inte är en sjukdom. Men vill du prova att vara jag en stund?
  Baksmälla är inte heller en sjukdom, men du mår inte så bra då,va? Tänk på min graviditet som en baksmälla. En riktigt hemsk baksmälla. Som varar i veckor. Har du lust att prova?
 1. Jag har mått bättre i dag – det värsta är säkert över!
  Hurra, äntligen ger det sig. Jag kan börja känna mig som en normal människa igen. Kanske kan jag äta min favoritmat också? Äntligen, det var på tiden.
 1. Hm…jag har inte mått illa i dag. Är det något fel?
  Är det inte ett tecken på missfall när graviditetssymptom försvinner? Är det det som håller på att hända? Illamående är väl ett gott tecken!?
 1. Jag skulle aldrig ha trott att det kunde vara så utmattande att hålla en hårfön.
  Vad har jag använt mina krafter till i dag? Förutom att vara illamående och spy? Jo, jag har duschat och nu fönar jag håret. Hoppas bara att jag inte svimmar. Jag är helt slut.
 1. Hjälp! Var är tandpetarna? Jag har hemsk mat mellan tänderna!
  Ja, den fruktansvärda maten är min favoriträtt. Jag var dum nog att tro att den skulle smaka gott och inte göra mig mer illamående. Jag hade fel. Nu måste jag få bort alla spår så fort som möjligt. RIP, min favoritmat.
 1. Ja, jag vill gärna ha en kram. Kan du krama mina ben? Kommer du närmare min näsa spyr jag. Ledsen.
  Jag älskar dig, jag klarar bara inte av lukten av dig, eller närkontakt, just nu. Det beror inte på dig, det beror på mig. Kan du stryka mig lite på fötterna?
 1. Hoppas att jag inte luktar svett, för det kommer inte någon godlukt i närheten av de här armhålorna i första taget.
  Allt jag har som luktar gott – dofttvål, parfym och smink – gör mig mer illamående. Det är ingen mening med att göra det värre. Så från och med nu kör jag ”au natural”. Luktar jag illa?
 1. Vad är det som stinker? Jag? Hjälp!
  Japp, det är jag som luktar. Jag har spytt och det är omöjligt att borsta tänderna. Jag har inte kunnat använda deodorant heller den senaste veckan. Och nu mår jag illa av min egen stank. Jag kan inte vinna.
 1. Hur många år varar en graviditet, sa du? *suck*
  ”Bara” 33 veckor kvar till beräknad förlossning. Känns mer som 33 år. Nej, jag ser inte ljuset i tunneln. Jag har bara känt till graviditeten i ett par veckor men jag känner mig redan helt färdig med den.
 1. Enda gången jag inte mår illa är när jag sover.
  Sömn är ju underbart. Det bästa i hela världen. Önskar att jag kunde ha den känslan när jag är vaken…
 1. Upp och kissa på natten. Tillbaka i säng. In i badrummet för att spy. Tillbaka i säng. Repeat.
  Illamående för att något luktar illa, för att jag är så trött, för att jag rörde mig, för att jag var törstig och drack vatten…kanske hjälper det om jag bara spyr och lägger mig igen?
 1. Va? Var det så här det var senast också? Hur kan jag ha glömt det?
  Är det amningsdimman som suddar ut alla minnen från tidigare graviditeter? Rent objektivt kommer jag ihåg att den första tiden av graviditeten var jobbig. Men var det så här? Det kan omöjligt stämma. Jag skulle ha kommit ihåg det här.
 1. Jag får världens bästa belöning för detta! Jag får världens bästa belöning för detta! Jag får världens bästa…
  Eyes on the goal. Att må lite dåligt i några veckor är ju en småsak med tanke på att man får bli mamma till ett underbart barn. Bra med lite perspektiv. Jag längtar!

 

Vad tyckte du om artikeln?