Det är mycket som händer under graviditeten och förlossningen som den som aldrig har upplevt det inte förstår. Här är några av sakerna.

1. Att upptäcka att man är gravid är det mest skrämmande, fantastiska, märkliga och lyckligaste ögonblicket i livet. Och det blir många fler sådana upplevelser under de kommande nio månaderna.

2. Du kommer garanterat uppleva en del saker du aldrig hade förväntat dig. Och det är inte nödvändigtvis bara trevliga saker.

3. Du kommer att ha två huvuden, fyra armar och fyra ben – och två hjärtan med olika hjärtrytm. Inte konstigt att det känns lite märkligt.

Jag längtar efter den dag då jag kan borsta tänderna utan att hulka…smakar inte den här tandkrämen väldigt underligt, förresten?

4. Du vill må illa. Bortsett från när du gör det. För illamående är väl ett gott tecken..? Om det bara inte vore så otroligt obehagligt. Och du funderar på om det är bäst att kräkas, eller försöka låta bli.

5. Vad som helst kan göra att du spyr. Exempelvis ljud, lukt, att borsta tänderna…

6. Du trodde att du visste hur det var att vara dödstrött. Men du förstår snabbt att den icke-gravida du inte hade en aning.

7. Man kan ha toaskräck. Oron för tecken på att något är fel kan skrämma vettet ur en gravid kvinna. En ”fin” kombination med ökat behov av att gå på toa.

8. Du lovar dyrt och heligt att du inte ska bli en sådan klichégravid som gråter för ingenting, har humörsvängningar och kräver underliga inköp nattetid för att du bara måste ha chokladglass. Och misslyckas.

9. Allt luktar mer! Både äckliga och goda lukter förstärks. God lukt blir äcklig, och tvärtom. Och lukt kan trigga illamående.

10. Alla gränser för vad som är för privat försvinner – för andra. Varför i hela världen behöver andra veta om mina bröst har växt, om jag börjar öppna mig eller om jag har fått hemorrojder? Jag går inte runt och frågar vilt främmande människor om de kissar på sig när de nyser.

11. Du kommer känna rörelser i din kropp som påminner obehagligt mycket om scener från Alien. Utan att bli skrämd av dem!

12. Det finns inte tillräckligt många kuddar i världen för att hitta en bekväm sovställning när magen växer. Hur sjutton ska man då kunna samla krafter inför förlossningen?

Jag räknar med att det går bra att jag tar på din mage sedan?

13. En växande mage är en magnet. Främmande händer sugs rätt in – oavsett om du tycker om det eller inte. För det är inte alls säkert att du blir tillfrågad först.

14. Stickande smärta kan dyka upp var som helst – i ljumsken, underlivet, magen … Och allt är helt naturligt och ofarligt.

15. Allt växer – magen, näsan, fötterna, anklarna …

16. Någon annan hickar – inuti dig!

17. Det finns något som heter slempropp. Och nej, det är inte din partner. Mot slutet av graviditeten kommer du med intresse leta efter tecken på denna slemklump som ska lämna din kropp som ett tecken på att förlossningen närmar sig. Men otroligt nog märker de flesta inget, eller mycket lite, av den.

18. Inga ord får dig rasande fortare än ”har du inte fött än?” Särskilt inte när någon säger det face to face. För liksom – är du blind?

19. Du går från att oroa dig inför förlossningen till att glädja dig åt den. Eller i alla fall åt att inte vara gravid längre.

Första gången mamma och pappa såg dig var du 2,13 centimeter stor. Tänk att kunna berätta en sådan sak!

20. Främmande fingrar i dig. Kanske också en aldrig så liten ultraljudsstav. Det som en gång var privat är inte helt privat längre.

21. Smärtlindring kan inkludera nålar, långa sprutspetsar in i ryggen och sterilt vatten som sprutas in under huden (sterila kvaddlar). Och detta ska göra smärtorna MINDRE!

22. Du använder en massa tid åt att göra en spellista till förlossningen, och funderar på vad du ska ha på dig när du föder. För att sedan upptäcka att du skiter fullständigt i båda delarna!

23. Johnny Cash sjöng om ”Ring of Fire”. Efter att ha fött vet du alltför väl vad det är för något.

24. Spricka, ruptur… Inte något man gillar tanken på. För att inte nämna – ve och fasa – klipp. Går det kalla kårar längs ryggen på dig också?

Tänk att det blev en människa! Och inte vilken människa som helst – utan den finaste i världen.

25. Babygråt – världens vackraste ljud. Det första skriket är magiskt. Några dagar senare gråter du tillsammans med babyn. Hormoner …

26. Förlossningen är inte slut när babyn är ute. Va? Jodå, bara en krystning eller två till. Nu? På riktigt? Moderkakan måste också födas ut. Två saker som ska ut alltså (eller fler om du får tvillingar, trillingar eller fyrlingar – och de kan också ha varsin moderkaka. Yay!)

27. Avslag – ett lämpligt namn på flödet av kroppsvätskor de första dagarna och veckorna efter förlossningen.

28. Toaskräcken kommer tillbaka efter förlossningen. För tanken på att göra nummer två? Inte speciellt härlig.

29. Och otroligt nog är allt värt det. För priset du får är något (någon) du skulle ha gjort vad som helst för!

Artikeln är inspirerad av Buzzfeed

Vad tyckte du om artikeln?