Gravid16 saker du bör veta om navelsträngen

16 saker du bör veta om navelsträngen

Navelsträngen klipps vanligen 2–3 centimeter från babyns mage. Stumpen skrumpnar och faller sedan av. Foto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 21
Navelsträngen är babyns livlina från tidigt i fosterlivet till att den har gett tillbaka babyn allt blod från moderkakan efter födseln. Men vad är det för något, vad gör den och vad kan hända med den?

1. Två veckor efter befruktningen bildas navelsträngen

Runt tiden då de flesta upptäcker att de är gravida är embryot bara en liten prick, mindre än 1 millimeter stort. Men redan då finns en liten stjälk som förbinder embryot med moderkakan. Två veckor senare pumpas blod till och från embryot genom navelsträngen. Den växer tillsammans med babyn under graviditeten.

2. Det finns tre blodådror och gelé i navelsträngen

Inne i navelsträngen finns tre blodådror – en ven som fraktar näringsämnen och syrerikt blod från moderkakan till babyn och två artärer som fraktar avfallsämnen från babyn till moderkakan. Blodådrorna är tvinnade runt varandra som en gammaldags telefonledning, vilket gör att de tål att sträckas lite grann utan att skadas. Runt blodådrorna finns en gelé som kallas Wharton’s jelly. Den skyddar blodådrorna så att de inte ska kunna klämmas av. Trycket i navelsträngen, och dess utformning, gör att fostrets blodtillförsel mycket sällan är i fara.

3. Olika utseende på navelsträngarna

Hur en normal navelsträng ser ut varierar kraftigt. Några är tjocka, andra tunna, några är långa, andra korta, några har mycket gelé, andra lite, några är rejält tvinnade, andra lite. Oftast spelar utseendet inte någon stor roll men det är vanligare att navelsträngen är tunn hos foster som är tillväxthämmade (som inte växer så mycket som de ska).

4. Navelsträngen är vanligen mellan 50 och 100 cm lång vid födseln

Navelsträngens längd spelar sällan någon roll, men kan ställa till problem om den är väldigt kort eller väldigt lång. En navelsträng som är kortare än 50 centimeter räknas som kort. Den längsta navelsträng som barnmorskan Kirsten Jørgensen, chef för akademiska etikkommittén i norska Jordemorforeningen, har hört talas om var 180 centimeter lång.

5. Babyn leker med navelsträngen

Man kan säga att navelsträngen är babyns första leksak. Den flyter runt inne i livmodern, och på ultraljudet kan man ibland se fostret hålla i den. Philip von Brandis, överläkare på förlossningsavdelningen vid Universitetssjukhuset i Stavanger, berättar att han har sett foster som har klämt så hårt på navelsträngen att pulsen har sjunkit. Men han försäkrar att fostret alltid släpper taget när det blir påverkat av syrebristen.

6. Du behöver inte oroa dig för navelsträngen

Risken för att något dramatiskt ska hända med navelsträngen är liten. Så liten att barnmorskor och läkare inte tycker att du ska vara orolig. Navelsträngen är så smart utformad att den som regel gör sitt jobb helt utan att problem uppstår.

7. Vanligt med navelsträngen runt halsen eller kroppen

Uppemot ett av fem barn föds med navelsträngen runt halsen, armen eller kroppen. Det är oftast helt ofarligt. Ibland kan man under förlossningen se att babyns puls sjunger under värkarna, och sedan snabbt går upp igen. Det kan tyda på att navelsträngen har kommit lite i kläm under värkarna, men barnmorskan gör inget annat än håller lite extra koll.

8. Det kan bli knut på navelsträngen

Vissa foster är så akrobatiska tidigt under graviditeten att de lyckas göra loopar av navelsträngen, som de simmar igenom. Då kan det bli knutar på navelsträngen. Dessa knutar upptäcks oftast inte förrän babyn är född helt utan problem, och är mest en kuriositet. I enstaka fall kan dock knutarna bli så hårda att de stryper blodtillförseln till barnet, men det är ytterst ovanligt. Blir knutarna så hårt åtdragna under förlossningen att babyns puls påverkas kraftigt blir det aktuellt med kejsarsnitt. Endast 1 procent av alla barn har knutar på navelsträngen.

9. Kort navelsträng kan skapa problem under förlossningen

I vissa fall när babyn inte kommer ned ordentligt i förlossningskanalen, och till slut måste förlösas med kejsarsnitt, ser man att navelsträngen var ovanligt kort. Om babyn i dessa fall har hållits tillbaka av navelsträngen är oklart. Det är inte sannolikt att moderkakan lossnar för tidigt för att navelsträngen är kort. Men ibland måste navelsträngen klippas innan babyn är helt ute, just för att den är kort.


10. Navelsträng med bara två blodådror

Ibland finns bara två blodådror i navelsträngen, i stället för tre. Därmed är det bara en ådra som går från babyn till moderkakan, i stället för två. Det är ganska vanligt och kan vara helt oproblematiskt. Antalet blodådror i navelsträngen undersöks vid ultraljudet. Om det bara finns två blodådror får den gravida extra uppföljning under resten av graviditeten, för att kontrollera att fostret växer som det ska. Det kan nämligen finnas en risk för tillväxthämning när det är färre blodådror i navelsträngen. I vissa sådana fall vill man också sätta igång förlossningen vid beräknat datum, och inte låta mamman gå över tiden. Ibland ser man också andra avvikelser hos fostret när det bara finns två blodådror. Då kan det bli aktuellt med ett fostervattenprov.

11. Navelsträngsframfall är dramatiskt

Om babyns huvud inte är fixerat när vattnet går och livmodertappen har börjat öppna sig finns en viss risk att navelsträngen kommer ned i förlossningskanalen före babyn, och kommer i kläm. När navelsträngen kläms stryps babyns syretillförsel och babyn måste förlösas så fort som möjligt. Har babyn kommit långt ned i förlossningskanalen när detta sker kommer barnmorskan att skjuta tillbaka barnet för att minska pressen på navelsträngen tills babyn kan tas ut med kejsarsnitt. Navelsträngsframfall är vanligare hos omföderskor. Är du orolig för att detta ska hända dig kan du kolla med förlossningsavdelningen när vattnet går, eller lägga dig ned för säkerhets skull. Navelsträngsframfall är lyckligtvis sällsynt.

12. Navelsträngen bör få pulsera färdigt innan den kläms åt

Förr klämdes navelsträngen åt och klipptes av så fort som möjligt efter förlossningen. Numera rekommenderar WHO, Världshälsoorganisationen, att man väntar minst en minut innan navelsträngen kläms åt. I Sverige får den vanligen vara i fred tills den har pulserat färdigt. Det tar ungefär 2–3 minuter. Orsaken är att så mycket som 30 procent av babyns blod vid födelsen finns i moderkakan. Detta bör få komma tillbaka till babyn innan man klämmer åt navelsträngen. Tidigare hade många barn lågt blodvärde eftersom navelsträngen klämdes åt så tidigt. Nu är det lite vanligare med gulsot, eftersom det blir mycket hemoglobin i blodet då babyn på grund av den ökade blodmängden har så många blodceller från fosterlivet som ska brytas ned.

13. Symboliskt viktig att partnern klipper navelsträngen

När navelsträngen är hopklämd på två ställen (ett ställe ett par centimeter från babyn och ett närmare moderkakan) får oftast partnern eller annan medföljande äran att klippa av navelsträngen – om hen vill. Det kan vara en viktig symbolisk handling. Vissa tycker att det är lite äckligt och blir förvånade över navelsträngens lite sega och elastiska konsistens, men de flesta tycker att det är fint. Vid de tillfällen då babyn måste komma till världen raskt kan det vara nödvändigt att klippa navelsträngen direkt. Ibland klipps den en längre bit från barnet så att partnern ändå kan få göra det slutliga klippet senare.


14. Navelstumpen behöver luft – och utöver det ingenting

När navelsträngen är klippt så att det bara är en liten stump kvar ska man inte göra så mycket mer med den. Det är klokt att låta den luftas och se till att det inte blir för varmt och klibbigt runt den. Vik gärna ned blöjkanten så att navelstumpen kommer över den. Det viktigaste är att hålla stumpen torr. Kommer det lite vätska från den ska det torkas bort.

15. Navelstumpen faller av efter 7–10 dagar

Det finns ingen regel för när navelstumpen ska ha ramlat av, men oftast sker det runt en vecka efter förlossningen. Se till att hålla naveln torr, annars behöver du inte tänka mycket alls på den.

16. Varför får vissa inåtnavel och andra utåtnavel?

Det kan varken läkarna eller barnmorskorna som vi har pratat med svara på. Möjligen kan bråck eller infektioner ge större risk för utåtnavel. Men det är nog mest slumpen som avgör. Och navelns utseende spelar som regel ingen som helst roll.

Källor: Philip von Brandis, överläkare på förlossningsavdelningen vid Universitetssjukhuset i Stavanger, Kirsten Jørgensen, chef för Jordmorforening, samt Svangerskapsboken 2015-2016.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...