Gravid15 saker du bör veta om moderkakan

15 saker du bör veta om moderkakan

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen i samarbete med barnmorska Grethe R. Teigen 25 Uppdaterad 18.10.19
Moderkakan är själva källan till liv och tillväxt för babyn i magen, och kallas livet träd. Men det är mycket du kanske inte vet om den.

1. Moderkakan bildas innan du vet att du är gravid!
Vid befruktningen består det befruktade ägget av en cell – som senare blir bland annat baby och moderkaka. Tre till fyra dagar efter befruktningen bildas två cellager inne i ägget – det ena blir babyn och det andra moderkakan. Sex dagar efter befruktningen ”kläcks” ägget i livmodern, och moderkakscellerna fäster mot livmoderväggen. När detta händer är det fortfarande runt en vecka kvar innan du kan veta att du är gravid, och embryot är bara 0,2 millimeter stort.

2. Moderkakans placering är viktig för resten av graviditeten
Moderkakan kan fästa var som helst i livmodern. Det vanligaste är på den bakre väggen. Både bakvägg, framvägg och överst i livmodern är oproblematiska ställen. Men ibland fäster sig moderkakan vid öppningen där barnet ska komma ut och då kan det bli problem.  Det kan ge blödningar, men framför allt kan det innebära att barnet inte kan födas vaginalt eftersom moderkakan täcker för öppningen.

Moderkakans placering undersöks på rutinultraljudet i vecka 17–19. Ligger moderkakan i vägen för förlossningskanalen får du göra ett nytt ultraljud senare under graviditeten för att kolla om den fortfarande täcker öppningen och barnet därmed måste förlösas med kejsarsnitt. När livmodern och moderkakan växer följer lyckligtvis de allra flesta moderkakor med bort från öppningen.

Om moderkakan fäster i framväggen kan det hända att du inte känner lika mycket fosterrörelser, eftersom moderkakan fungerar som en stötdämpare.

3. Den skapar hormonet som gör graviditetstestet positivt
Din kropp vet inte att den är gravid förrän ägget fäster mot livmoderväggen och moderkakan börjar producera humant koriongonadotropin (hCG). Det är det hormonet som ger utslag på graviditetstestet. Ibland mäts mängden hCG för att se att det stiger som det ska. Det produceras mer hCG om du är gravid med mer än ett barn.

4. Moderkakan har två sidor – en som är mammans och en som är babyns
Moderkakan är både en del av babyn och en del av mamman. På babyns sida bildas ett nätverk av blodådror och runt tiden då du upptäcker att du är gravid förbinds embryot med moderkakan genom en liten stjälk som senare ska bli navelsträngen. På mammans sida bildas också ett nät av blodådror. Du kan tydligt se skillnaden mellan de två sidorna om du tittar på moderkakan efter förlossningen.

5. Mammans blod och babyns blod blandas aldrig
Allt babyn i magen behöver får den från ditt blod genom moderkakan. Ändå har ditt blod och babyns blod aldrig kontakt. Blodådrorna på moderkakans olika sidor ligger så tätt att syre och näringsämnen går över från ditt blod till babyns, och avfallsprodukter från babyns blod går över till ditt.

6. Den är kroppens enda slit och släng-organ
Moderkakan är det enda organet som kroppen skapar för att använda bara en kort period. Kort efter födelsen finns det inte längre någon användning för den och kroppen stöter ut den. Jobbet är gjort, tack för hjälpen!

7. Den ser ut som ett träd
Namnet ”livets träd” är faktiskt ganska beskrivande. Babyns sida av moderkakan ser nämligen ut som ett träd. Navelsträngen blir stammen och ett stort nätverk av blodådror sprider ut sig i en cirkel på moderkakans yta. Ganska vackert!

8. Den skyddar babyn
Moderkakan fungerar också som ett filter som skyddar barnet mot skadlig påverkan utifrån. Bland annat kan moderkakan skydda mot en del bakterier och virus. Det är också via moderkakan (och senare modersmjölken) som antikroppar från mamman går över till barnet och skyddar det den första tiden efter födseln, medan babyn bygger upp sitt immunförsvar.

9. Det som påverkar dig påverkar babyn – genom moderkakan
Det du gör påverkar babyn i magen. Det är från dig babyn får syre och näring. Så det är viktigt att äta en sund och varierad kost. Babyn brukar ta det den behöver, så det är du som drabbas om du till exempel får i dig för lite järn. Även alkohol, andra rusmedel och mediciner går genom moderkakan till babyn – så var försiktig. Det kan få allvarliga konsekvenser för den lilla kroppen. Rökning gör så att både dina blodådror och blodådrorna i moderkakan drar ihop sig – därmed får babyn minskad blodtillförsel. Nikotin går också över till babyns blod.

10. Navelsträngen är fäst i moderkakan – dubbelt så mycket blod till babyn som från
Förbindelsen mellan moderkakan och babyn är navelsträngen. Den består av tre stora blodådror om är sammantvinnade. Två blodådror tillför babyn syre och näringsämnen från moderkakan, och en går tillbaka från babyn till moderkakan med avfallsämnen. Efter födelsen bör navelsträngen får pumpa färdigt innan den klipps, så att allt blod i moderkakan hinner komma tillbaka till babyns kropp.

11. Så stor är moderkakan
I början av graviditeten är moderkakan mindre än en punkt, men den växer stadigt tillsammans med babyn. Vid födseln väger moderkakan som regel mellan 500 och 800 gram, är cirka 20 centimeter i diameter och 2–3 centimeter tjock. Det finns både stora och små moderkakor – så detta är ett genomsnitt.

12. Moderkakan jobbar även efter att barnet är fött
Babyn är dubbelt säkrad med syre de första minuterna efter födseln. Moderkakan fortsätter att jobba, och syrerikt blod pumpas fortfarande till barnet efter att det har tagit sitt första andetag. Det är en bra extra säkerhet och kommer nog väl till pass efter den stora påfrestning som det är att födas. Det är också ett av skälen till att man ska vänta tills navelsträngen är tömd innan man klipper den.

13. Moderkakan ska lossna senast en timme efter att babyn är född
Babyn har kommit till världen, men du är inte helt klar ännu. Nu ska moderkakan ut. Oftast är det ganska snabbt och enkelt överstökat. Barnmorskan greppar navelsträngen och du pressar ut moderkakan på en eller två krystningar.

Men ibland sitter moderkakan hårdare fast, och kommer inte ut. Då kan man prova akupunktur, att tömma blåsan, lägga babyn till moderns bröst eller massera livmodern och ge medicin. Kommer den ändå inte ut måste mamman ges narkos och moderkakan opereras bort. Den får nämligen inte vara kvar!

När moderkakan lossnar blir det ett sår som blöder där den satt. Det är viktigt att livmodern drar ihop sig ordentligt, för att minska sårytan. Det är blod och vätska från såret som utgör avslaget – blodet som kommer de första dagarna och veckorna efter förlossningen.

14. Du bör be att få se den!
Moderkakan är intressant, och absolut värd en titt. Den kan också berätta en del om hur barnet har haft det inne i livmodern – du kan se om den ser frisk och fin ut, eller inte. En del tycker att det är äckligt att se moderkakan men om du vill se den så säg till barnmorskan så visar hon den gärna. Några föräldrar önskar att få med sig moderkakan hem och gräva ned den i trädgården. Förr planterades ibland ett träd där moderkakan var nedgrävd – och det blev barnets träd.

15. En del äter moderkakan efter förlossningen – i kapselform
Kardashian-systrarna har gjort det, och är alls inte ensamma om det. De har tagit vara på moderkakan efter förlossningen, och fått den nedmald och inkapslad. De menar att moderkakskapslar ska vara bra för både mor och barn under tiden efter förlossningen. En del djur äter också upp moderkakan, så kanske ligger det något i det?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...