Så snart man har fått ett litet spirande liv i magen verkar spärrarna för vad folk kan säga till en släppa helt. Skulle du fråga någon som inte är gravid om hon har lagt på sig eller har några konstiga önskningar?

Kanske är det bara ett försök att få igång ett samtal med den gravida, när folk ställer personliga frågor om både det ena och det andra. Men det är inte säkert att försöket är så lyckat. Kanske känner du igen dig, och har fått någon av dessa frågor själv?

1. Passar dina kläder fortfarande?
Det är välkänt att kroppen förändras när du är gravid, och det kan vara skönt att byta till mer rymliga och bekväma kläder när magen växer. Men vi skulle väl aldrig fråga någon som inte är gravid om deras kläder fortfarande sitter bra?

2. Har ni fortfarande sex?
Vissa får minskad lust medan andra får ökad sexlust när de är gravida. Men du frågar väl knappast andra om vilka sexvanor de har?

3. Äter du…igen?
Varför ska det vara helt acceptabelt att kommentera hur ofta en gravid person äter?

4. Äter du det?
Inte nog med att gravida äter ofta. De har dessutom ofta särskilda cravings. Och det är kanske inte efter sådant som de flesta är sugna på att äta. Är det något konstigt med makrill i tomatsås toppat med ost och majonnäs under mesost, eller?

5. Hur är det med din livmodertapp?
Kanske är det fint att familjen frågar om underlivet börjar bli redo för förlossningen, men en ytligt bekant har väl knappast någon glädje av att veta hur det står till där nere. Det blir lite väl privat…

6. Hur mycket har du gått upp?
Alla kvinnors favoritfråga. Som ingen skulle komma på tanken att fråga någon utan en baby i magen…

7. Har du bristningar?
Denna fråga kommer oftast från någon som antingen vill känna sig bättre själv efter att ha hört ditt svar, eller inte har en aning om hur det känns att ha stora märken på magen.

8. Du hade väl egentligen velat ha en flicka, va?
Kan du föreställa dig hur det skulle kännas att få en sådan fråga efter att babyn är född? Detta är en fråga som kan slinka ur någon efter att könet avslöjats på ultraljudsundersökningen.

9. Var det planerat?
Detta är ju egentligen bara ett lite finare sätt att fråga om du glömt p-pillren, eller hoppade i säng utan att tänka på konsekvenserna. Hur babyn blev till är knappast något som andra än du och barnafadern har något med att göra.

10. Har du kräkts mycket?
Kanske inte det värsta att fråga någon som är gravid, men en lite konstig inledning på ett samtal, kanske?

11. Är du fortfarande tillsammans med barnets pappa?
Vad har en främling med det att göra? Och varför frågar du det, egentligen? Ser jag ut som om jag är ensamstående? Och ser alla ensamma mammor likadana ut?

12. Har dina barn samma pappa?
Spelar det någon roll om man har flera barn med samma man eller om man har olika pappor till sina barn?

13. Är du säker på att det bara är en därinne?
Ultraljud har funnits i Sverige i runt 40 år. Det är få som inte vet hur många barn som gömmer sig i magen. Så kommentaren är egentligen bara en dåligt kamouflerad pik om att den gravida ser stor ut.

14. Är din mage inte ovanligt stor/liten?
Storleken på magen är aldrig rätt – för främlingar. Antingen tror de att du väntar tvillingar eller att du har gått över tiden – långt före beräknat förlossningsdatum, eller så är de oroliga för att magen är för liten. Alltså – antingen har du ätit för mycket eller så är det något fel på babyn. Jo tack, för alla gravidmagar ser ju precis likadana ut…

Inspirerat av Babble.com

Vad tyckte du om artikeln?