Gravida får höra mycket. Alla vill dela med sig av sina egna erfarenheter och visdomsord om tiden före förlossningen. Det kan vara svårt att skilja mellan vad som är sant och vad som inte är det.

1. Amning kommer naturligt
Nej, amning måste man lära sig! Både du och barnet ska lära er rätt tillvägagångssätt, amningsställning och sugteknik. Hade det varit så intuitivt hade vi inte behövt Amningshjälpen eller hjälp från barnmorskor och undersköterskor för att få igång amningen. Det är helt normalt att det är svårt och jobbigt i början. Men det finns alltså hjälp att få.

2. Amning gör inte ont
Tja, detta är en sanning med modifikation. Såriga bröstvårtor, tilltäppta mjölkgångar, mjölkstockning och infektion i bröstet är då verkligen inte behagligt. En liten som provar sina sylvassa små tänder på bröstvårtan är heller inte särskilt skönt.

Läs också:

3. Du får aldrig mer sova!
Det kan kännas så, men det är lyckligtvis inte sant. Då skulle man ju dö! Barn är lika olika som alla andra människor – några sover mycket medan andra sover lite. Men ofta är det ett övergående problem. De flesta barn sover hela natten – förr eller senare.

4. Vikten du lägger på dig under graviditeten försvinner direkt
Hah, liksom! Man kan ju drömma. Men även om en del av vikten försvinner under förlossningen är det många mammor som sliter med de sista envisa kilona. Ofta kräver viktnedgång hårt arbete, dessvärre. Självklart är det undantagen vi oftast blir serverade i bloggar och medier.

5. Med knipövningar blir underlivet som förr
Jodå, knipövningar ger bra resultat. Men de kan inte uträtta underverk. Ibland behövs kraftfullare verktyg.

6. Bristningarna försvinner bara du smörjer tillräckligt
Från illröda tigerränder till gråaktiga hudfåror. Men de blir nog dessvärre kvar för gott. Inte ens litervis med krämer rår på märkena i huden – även om många krämer hävdar att de kan trolla bort dem.

7. När du får upp babyn på bröstet glömmer du alla smärta
Det är ett magiskt ögonblick när du får se den lilla babyn för första gången. Och smärtorna släpper taget fort. Men många minns smärtorna väldigt väl. Dessutom har man en tendens att minnas dem igen när värkarna drar igång inför nästa förlossning.

8. Du kommer aldrig kunna göra roliga saker igen!
När du har barn kommer du aldrig…kunna dansa runt i underkläder, gå på fest, dra på spännande resor och så vidare, och så vidare. Nonsens! Babyn kommer inte hindra dig från att roa dig. Det krävs kanske lite mer planering och tid, men det är få saker du kunde göra förr som du ALDRIG kan göra igen. I värsta fall måste du kanske vänta några år, bara.

9. När babyn äntligen är född tar sexlivet fart igen
Jodå, man kan ju drömma. Och det kan vara frestande att trösta gravida (och deras partner) med att sextorkan snart närmar sig slutet. Men sömnbrist, amning, svettning och en baby som skriker bidrar sällan i positiv riktning för sexlivet. Men ingen regel utan undantag…

10. Det blir lättare
Det blir annorlunda. Men lättare? Var tid har sin charm, heter det. Du blir tryggare i dig själv som förälder och lär känna ditt barn bättre. Men det dyker ständigt upp nya utmaningar. Men kanske blir det mindre skrämmande?

Vad tyckte du om artikeln?