En kvinnas möjlighet att bli gravid styrs av en speciell molekyl. Molekylen är som en livvakt som tar hand om äggen i äggstockarna. Det har forskare i Umeå  upptäckt. Detta kan leda till att ofruktsamma kvinnor i framtiden skulle kunna få hjälp att få barn via provrörsbefruktning.
Ungefär en procent av alla kvinnor lider av en sjukdom som gör att de hamnar i klimakteriet alldeles för tidigt, en del redan i 20-års åldern. Och redan innan dess lyckas deras ägg i äggstockarna aldrig bli tillräckligt mogna. Men kanske skulle de här kvinnorna i framtiden kunna få hjälp via upptäckten från Umeå universitet.
 
Kan man ta ut en bit äggstock från en sjuk kvinna och börja bombardera hennes omogna ägg, i laboratorium med ett framtida läkemedel som aktiverar den här molekylen, då skulle man till slut kunna få helt mogna ägg.
Det säger Kui Liu, docent i medicinsk kemi och biofysik som ligger bakom studien.
 
– Genom att göra detta kan vi förbättra tillväxten av äggen, säger Kui Liu till Sveriges radio.
 
Mycket forskning kvarstår
När äggen väl har mognat i laboratoriet kan de befruktas och placeras in i kvinnan igen, precis som vid vanlig provrörsbefruktning. Men – den här möjliga praktiska tillämpningen dröjer. Åtminstone något årtionde, spår Kui Liu.
Vad tyckte du om artikeln?