Är jag gravid?

Är jag gravid? Illustrationsfoto: Shutterfoto
Av Bebisvarlden 574 Uppdaterad 21.11.07

Vissa har misstankar eller förhoppningar om att vara gravid långt före en eventuell graviditet ger utslag på ett test. Och att bara sätta sig ner och vänta kan vara svårt. Även om du tillhör de som planerat och ser fram emot att bli gravid så är det vanligt att uppleva osäkerhet när allt blir konkret. Vill jag verkligen ha barn? Passar det nu? Klarar vi detta?

 

 

Den enklaste sättet att få svar på den stora frågan är att köpa ett graviditetstest på Apoteket. De flesta tester fungerar dagen efter förväntad menstruation. Graviditetstester är enkla att använda och det följer med en bruksanvisning i paketet. De vanligaste består av en pinne som man kissar på eller doppar i urin, resultatet läses därefter av på en liten display.

Hormonet HCG
Alla graviditetstester kollar om hormonet hCG finns i kroppen. Hormonet finns nämligen bara om man är gravid och bildas när det befruktade ägget fäster på livmoderväggen. HCG-nivån är högst fram till vecka 8-10 och sjunker sedan gradvis fram till förlossningen. Grundregeln är att hormonnivån fördubblar sig varannan dag under de första veckorna i graviditeten.

Hormonet har betydelse för att underhålla corpus luteum, som är ett område i äggstockarna. Detta område producerar stora mängder progesteron i början av graviditeten. Vid befruktning fortsätter corpus luteum att producera hormonet i flera veckor. Då uteblir menstruationen och ägget fäster i livmodern. Därefter verkar hCG stimulera moderkakans egen produktion av progesteron och östrogen. Även om könet redan är bestämt så har hCG bland annat betydelse för utvecklingen av de manliga genitalierna hos pojkfoster.

Kan man lita på graviditetstestet?
Graviditetstester räknas som helt säkra om de används som de ska. Ett test man tar hemma är lika säkert som det som tas på en vårdinrättning, det är därför inte nödvändigt att boka tid hos läkare för att bekräfta en graviditet.

Om testet visar negativt och du är säker på att du gått över tiden är du sannolikt inte gravid. Men om ägglossningen kommit senare än du trott kan hCG-nivån vara för låg för att ge utslag på testet.

Om testet är positivt är du gravid. Ni får då efter en tid ta kontakt med en mödravårdcentral för att bli inskrivna -det brukar man göra runt vecka 12.

Vad betyder det om jag får ett negativt resultat efter ett positivt?
Om du får ett negativt resultat efter ett positivt bör du kanske vänta några dagar innan du tar ett nytt. Om du har haft graviditetssymptom som försvinner samtidigt som ett test visar negativt kan det betyda att du inte längre är gravid.

Blödning i vecka tre
Mellan tre och fyra veckor in i graviditeten fäster ägget i livmoderhinnan. Vissa får då en liten blödning som brukar kallas fästblödning. Det sammanfaller i tid när man annars skulle haft mens och kan oroa men beror alltså på att ägget fäster. Blödningen är mycket svagare än menstruation och påminner snarare om en blodig flytning. Många får ingen blödning alls. Båda varianter är helt normala.

Graviditetstecken
Vissa kvinnor fattar misstanke om graviditet före menstruationen har uteblivit medan andra inte märker något alls. Här nedan kan du se några av de vanligaste graviditetstecknen. Märk väl att symptomen varierar från graviditet till graviditet -vissa har flera tecken, andra inga och ingetdera säger något om hur väl graviditeten fortskrider.

• Spotting: liten blödning när ägget fäster sig i livmodern (mellan 3 och 4 veckor)
• Ömma bröst/konstig känsla i brösten (från cirka 3 veckor)
   Konstig metallsmak i munnen (från cirka 3 veckor)
• Större och mörkare fält runt bröstvårtorna (areola) (från ca. 3 veckor)
• Trötthet (från cirka 3 veckor)
• Utebliven menstruation (från cirka 4 veckor)
• Illamående (inte bara på morgonen) (från cirka 4-6 till cirka 10-13 veckor)
• Överdriven kissnödighet (från cirka 6-8 veckor)

 

 
 När är chansen till befruktning störst?

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...