FörsökerFörberedelser20 tips som gör det lättare att bli gravid

20 tips som gör det lättare att bli gravid

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen, översatt av Emili André 3385

1. Ha sex ofta

Det enklaste är ofta det bästa också när det gäller befruktning. Har du oskyddat sex ofta ökar också chansen att lyckas. Det finns statistik som visar att 7 av 10 par lyckas bli gravida inom tre månader om de har sex varannan dag. Par som bara har samlag en gång i veckan har markant sämre odds – av dessa par lyckas bara mellan 1 och 2 av 10 på samma tid.

En del experter menar dock att det är bra om mannen ”sparar” sin säd för att ha sex vid den mest gynnsamma tidpunkten. Detta för att undvika att mannen ”skjuter lösa skott” och alla de bästa simmarna är slut före ägglossningen.

Det tar 72 timmar att producera en sädescell, och det tillkommer nya hela tiden. Men har man sex väldigt ofta kan det ge mindre sädmängd.

Mannens testosteronnivå är högst på morgonen, så morgonsex kan kanske vara ett bra tips?

2. Välj rätt ställning

Många tror att missionärsställningen är den som ska till för att avla barn. Och ofta lyckas man bra i den ställningen. Men det är faktiskt inte säkert att den är mest gynnsam. Nyckelorden är djup penetrering. Då kommer sädescellerna lättare och snabbare fram till målet. Därför är det bara att prova sig fram – gärna bakifrån eller med henne överst.

Det kan vara en fördel om han stannar inne i henne tills penis är slak för att undvika att säden rinner ut. Dessutom är miljön i slidan lite sur och kan ta knäcken på en del sädesceller innan de når fram till målet.

Vissa lägger också en kudde eller liknande under rumpan för att låta tyngdlagen hjälpa sädescellerna i rätt riktning uppför äggledaren. Det kan i alla fall inte skada. Det är också bra att kissa efter samlag – för att undvika infektioner.

3. Kolla glidmedlet

Använder ni glidmedel är det bra att kolla så att det inte innehåller spermiedödande medel. Men kan ni skippa glidmedlet helt är det bäst. Det kan nämligen hämma sädescellernas rörlighet.

4. Tänk på spermiekvaliteten

Testiklarna hänger på utsidan av mannens kropp av en anledning – nämligen för att undvika att det blir för varmt. Sädesceller trivs bäst vid lite lägre temperatur än resten av kroppen. Åtsittande underkläder kan göra att testiklarna blir för varma, vilket kan gå ut över spermiekvaliteten. Välj hellre vida boxershorts – i alla fall under perioden ni försöker.

Andra saker som kan göra testiklarna för varma är att ligga i badkar, basta, ha mobilen i fickan eller datorn i knäet. Att använda värme i bilsätet är heller inte att rekommendera.

Nikotin, alkohol, vissa livsmedel och kemikalier kan också påverka spermiekvaliteten. Därför är det bra att skära ner så mycket som möjligt på det.

5. Lär känna din menscykel

Din menscykel räknas från första mensdagen till och med dagen innan nästa mens börjar. En genomsnittlig menscykel är 28 dagar. Menscykler kan vara väldigt olika långa (från 20 till 40 dagar), så ta reda på hur lång din är. Vissa har också oregelbundna cykler som kan vara svåra att bli klok på.

Menscykelns längd kan också ändras allt eftersom vi blir äldre. Har du gått på p-piller eller haft hormonspiral ett tag kan du ha fått en annan cykellängd än innan du började med den typen av preventivmedel.

Hälsotillstånd, kosthållning, hårdträning, resor, stress och amning – allt sådant kan påverka din cykellängd. Det kan också en tidigare graviditet.

Kroppen förändras under menscykelns lopp, och om du lär känna din kropp kommer du också kunna skilja de olika faserna från varandra och hitta fram till den period då chansen för befruktning är som störst. En del tar hjälp av ett fruktsamhetsschema.

6. Hitta ägglossningen

Väldigt enkelt uttryckt har man bara en chans att lyckas varje månad. Det är under ägglossningen. Alltså är det avgörande att ta reda på när den infaller. En tumregel är att ägglossningen i princip infaller 14 dagar före nästa menstruation.


Om du använder ett fruktsamhetsschema kommer du märka att sekretionen från slidan förändras och blir till ett mer genomskinligt och klart slem vid ägglossning. Många som tar tempen konstaterar att den sjunker med 0,2 till 0,3 grader 12–24 timmar före ägglossning. Många upplever också att libidon ökar kring ägglossning.

Du kan naturligtvis också prova ägglossningskalkylatorn eller ägglossningstester. Kalkylatorn ger dig översikt över din fruktsama fas, inte bara ditt ägglossningsdatum. Sädesceller kan leva i flera dagar i äggledaren medan de väntar på ägglossningen, så därför är det bra att ha sex ofta under dagarna före ägglossning. Ägget lever bara i omkring ett dygn om det inte befruktas, så när ägglossningen har varit börjar ni få ont om tid.

Det är viktigt att vara klar över att chansen för att lyckas därefter bara är kring 25 procent även om ni gör allting rätt.

Läs också: När är chansen störst?

7. Orgasmen kan hjälpa till

Experterna tvistar om vad som är bäst – att hon får orgasm före, samtidigt som eller efter honom. De som menar att det är bäst om hon får orgasm först hänvisar till att det ökar mängden livmodersekret, vilket förenklar sädescellernas simtur upp till ägget. Skulle hon få orgasm samtidigt som han eller efter kan dock sammandragningarna i livmodern hjälpa till att dra sädescellerna längre in och i rätt riktning. Orgasm är ingen förutsättning för att bli gravid.

8. Spola kröken, skippa röken och var försiktig med kaffet

Både kvinnor och män blir mindre fruktsamma om de dricker alkohol. Så under tiden ni försöker är det bra att låta bli det. Var extra noggranna med tiden efter ägglossningen – då kan det ju hända att ni har lyckats, och att det finns en liten att ta hänsyn till. Som kvinna ska du ju hålla dig borta från alkohol i många månader i samband med graviditet och amning, så varför inte börja redan nu? Även om många barn bli till i alkoholpåverkat tillstånd är chansen bättre utan.

Det är väldokumenterat att rökning försvagar fruktsamheten hos både män och kvinnor. Så det är ingen bra idé om en av er eller båda ska fortsätta med denna ovana när ni försöker bli föräldrar. Kom ihåg att även snus innehåller nikotin.

Att sluta röka är dessutom den bästa gåva du kan ge ditt barn. Tänk att få börja livet rökfritt. Och fortsätta så.

Kaffe i större mängder kan både göra kvinnan mindre fruktsam och mannens spermiekvalitet sämre. Dags att byta till koffeinfritt kaffe eller te? Kom ihåg att vissa typer av choklad och läsk också kan innehålla koffein. Om du kan undvika det ökar dina chanser!

9. Var försiktig med mediciner

Visste du att vissa receptfria mediciner som Ipren och Naproxen kan hämma ägglossningen? Och även leda till tidigt missfall om du har blivit gravid. Du bör på det hela taget vara försiktig med vilka mediciner du tar medan du försöker bli gravid. Fråga gärna på apoteket, sök läkemedelsinformation eller hör med din läkare innan du tar något.

Använder du mediciner ska du aldrig sluta med dem utan att rådgöra med läkare. Vissa mediciner kan göra det svårare att bli gravid, och ibland kan det vara aktuellt att dra ner på dosen eller byta till en annan sort. Prata med din läkare!

10. Ät mat som ökar fertiliteten

Med en sund och varierad kosthållning kommer du långt. Men vill du hjälpa kroppen lite extra på traven finns det några sorters mat och dryck som kan vara särskilt gynnsamma. Mandlar, nötter, spannmålsprodukter, bönor och fet fisk innehåller alla vitamin E, som ska vara bra för spermiekvaliteten.

Vitamin C stärker kroppens immunförsvar, något som är gynnsamt för befruktning. Om immunförsvaret är upptaget med att bekämpa sjukdom nedprioriterar kroppen ofta graviditet. Du hittar rikligt med vitamin C i kiwi, apelsiner, nypon och röd paprika.

Zink är också bra för spermiekvaliteten och finns i valnötter, spannmål, kli och kött.

Lever, fisk, gröna grönsaker, citrusfrukt och grova spannmålsprodukter innehåller viktiga doser vitamin B, och är bra för både hennes och hans fruktsamhet.

Och ta fiskleverolja! Omega 3-fettsyror är bra både för er och för barnets start på livet. Fortsätt gärna ta det – ju längre desto bättre!

11. Kom ihåg folsyra!

Vissa vitaminer får man helt enkelt inte tillräckligt av bara genom en sund och varierad kost. Folsyra, en typ av B-vitamin, är ett sådant exempel. Den går också under namnet folat, och rekommenderas till kvinnor som försöker bli gravida, eller som redan är gravida. Det bästa är att börja med ett tillskott på 0,4 mg folsyra minst tre månader före en planerad graviditet.

Tabletterna kan köpas på apotek och i en del matvarubutiker. Se till att det är minst 0,4 mg. Flera sorters multivitaminer innehåller också folsyra, men ofta i för små mängder. Du kan fortsätta ta de här vitaminerna, men komplettera då med egna folsyretabletter. Du får aldrig ta fler multivitamintabletter för att komma upp i rätt dos folsyra – då kan du få i dig alldeles för mycket av andra sorters vitaminer.

Folsyra spelar en viktig roll precis i början av graviditeten när neuralröret ska stängas och allvarliga missbildningar kan uppstå, till exempel ryggmärgsbråck. En enkel tablett varje dag kan minska risken markant!

Även han kan med fördel ta folsyra. Det ska vara bra för spermiekvaliteten.

12. Håll vikten

Överviktiga och underviktiga har ofta svårt att bli gravida. Därför är det en klar fördel att befinna sig inom spannet för normalvikt. Underviktiga kan bli av med menstruationen och/eller ägglossningen, vilket naturligtvis påverkar fruktsamheten. Det tar i snitt längre tid för överviktiga att bli gravida, och de löper också större risk för komplikationer i samband med graviditet och förlossning.

Även överviktiga män kan få reducerad fruktsamhet eftersom östrogennivån i kroppen kan öka. Alltså har båda klar fördel av att vara normalviktiga när ett barn ska bli till.

13. Var ute i dagsljus

Chansen att bli gravid ökar med ljusmängden. Forskare som har studerat framgångsfrekvensen vid provrörsbefruktning upptäckte att chansen för en lyckad inplantering i livmodern var högre under månaderna med mer dagsljus. Vissa anser också att chansen för befruktning är mindre om barnet skulle ha fötts under de mörkaste månaderna.

Men det finns många fördelar med att komma ut i dagsljus – oavsett årstid. Inte minst ökar du mängden vitamin D. Många känner sig också mer uppåt när de har fått vara utomhus på dagtid. Och det kan ju påverka sexlusten …

14. Ha det bra – tillsammans

Att försöka skaffa barn tillsammans är ett stort och spännande beslut att ta. Och många skrider till verket med stor entusiasm och kärlek till varandra. Det är bra! Men tar det tid att lyckas kan frustrationen ta överhanden. Det är kanske lättare sagt än gjort, men att inte klandra den andra är det bästa du kan göra. Om ni kan ha det bra tillsammans ökar också chansen att lyckas.


En del väljer att flytta fokus från själva försökandet. De reser bort, tar en "försöksfri" månad, skaffar en hund eller något annat som kan hjälpa. Och ofta lyckas man bättre med mindre fokus på det. Och om inte har det kanske ändå hjälpt förhållandet?

Kom ihåg att ni alltid kommer vara ett par, även när familjen växer. Ta vara på tvåsamheten. Det är den bästa grunden för en familj, och den bästa gåvan ni kan ge barnet.

Men det finns ingen forskning som tyder på att oro förhindrar befruktning.

15. Stressa ner

Har du redan ont om tid? Om dagarna går åt till jobb, träning, möten och andra plikter, går det ofta ut över energin och spontaniteten. En kropp på högvarv prioriterar kanske också bort ett nytt liv att ta hand om? Och det tjänar ingenting till att du bränner ut dig redan innan ditt livs största uppgift – att bära fram ett nytt liv!

Om du kan skära ner på antalet aktiviteter, avsäga dig uppgifter eller nöja dig med lite färre träningstillfällen är chansen också större att du får mer tid med din partner. Och det kan ge resultat!

16. Gå på läkarundersökning

Är du helt frisk? Säker? Bara lite för låga hormonnivåer kan sätta käppar i hjulen för befruktning. En underliggande kronisk sjukdom kan sätta immunförsvaret i beredskap och en bebis nederst på prioriteringslistan. När man försöker bli gravid kan det vara en bra idé att utesluta sådana möjligheter i vilket fall som helst.

Och han kan väldigt gärna göra en allmän koll han också. Två friska partner har mycket större chans att lyckas.

Och skulle något upptäckas är det kanske enkelt att fixa så att chanserna blir bättre?

17. Prova alternativ medicin

Tror du på akupunktur, zonterapi eller homeopati? Vissa anser att sådana metoder kan hjälpa till att öka chanserna för befruktning. En del sådana kliniker är också särskilt inriktade på kvinnor och män som vill ha barn. Det finns forskning som hävdar att det hjälper, och annan forskning som motsäger det. Men det skadar väl inte att prova om du känner för det?

Det finns också produkter att köpa som sägs ha god effekt på fruktsamheten – till exempel bidrottninggelé, Wild Yams, granatäpple, grapefruktjuice och slemlösande hostmedicin.

18. Var tålmodig

De flesta som försöker bli gravida är väldigt redo för att få ett positivt graviditetstest. Med en gång! Helst ska det inte krävas mer än ett försök. Och man hör ju också ofta om dem som blir gravida av en olyckshändelse eller på första försöket. Oftare än man hör om dem som har försökt länge. Det beror nog på att det är högre status att vara superfertil än att ha försökt länge, snarare än att det är vanligare. I snitt tar det sex månader för ett par att bli med barn.

Tidigare ansåg man att paret borde ha försökt i minst 18 månader innan de söker hjälp. Nu har gränsen flyttats till 12 månader. Kanske för att förstföderskorna har blivit äldre? Chansen blir ju som bekant mindre ju äldre man blir. Kvinnor över 35 får rådet att söka hjälp redan sex månader efter att de börjat försöka, helt enkelt för att tiden inte ska rinna ut.

Om ni kan ta det lite lugnt och inte förvänta er resultat med detsamma är chanserna också goda att ni kan ha det bra tillsammans och inte stressa för mycket. Sex vid rätt tidpunkt i menscykeln är en fördel, men blir det för mekaniskt kan ni tappa lusten och då kommer resultatet inte nödvändigtvis snabbare än det skulle ha gjort annars.

19. Passa en bebis

Har du hört talas om kvinnor som säger att det rycker i äggstockarna när de håller en bebis? Det kan ligga något i det. Att modersinstinkten sätter in. Kanske värt ett försök? Och hur som helst får ni värdefull övning i att ta hand om ett litet barn. Det kan komma väl till pass när ni så småningom får ett eget.

Och kanske bygger ni upp ett framtida barnpassningskonto? Alltid bra att ha några sådana tjänster till godo!

20. Sök hjälp i tid

Det finns inga säkra siffror på hur många som inte lyckas bli gravida på egen hand, för det finns så många faktorer. Men vissa pratar om upp emot 1 av 7 kvinnor i fertil ålder. Siffran ökar med stigande ålder, men även unga kvinnor kan ha svårt att bli gravida.

Det rekommenderas att man försöker i 12 månader innan man söker läkarhjälp, kortare tid om kvinnan har passerat 35 år. Det kan ju hända att man skulle ha klarat det själv på 18 månaders försök, men när det tar lång tid tycker många par att det är hemskt svårt att vänta tålmodigt.

Den tidigare nämnda läkarundersökningen är bra att ta redan innan det har gått ett år. Kanske upptäcks saker där som går att göra något åt? Men för många är det aktuellt med utredning efter ett års försök, och begreppet som används är ofrivillig barnlöshet. Lyckligtvis finns det goda metoder för att få hjälp med befruktning.

Läs om ofrivillig barnlöshet och assisterad befruktning

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...