FörlossningEfter förlossningenStrama upp underlivet efter förlossningen

Strama upp underlivet efter förlossningen

Strama upp underlivet efter förlossningen
Av Elisabeth Rongved, frilansjournalist, Babyvarlden International 329 Uppdaterad 08.06.10
Nästan fyra av tio nyblivna mammor har svag bäckenbottensmuskulatur, med de mindre angenäma konsekvenser det medför. Men det finns lyckligtvis hjälp att få. 

 
– Svag bäckenbottensmuskulatur efter förlossning är vanlig, och kan ha väldigt
trista konsekvenser för den det gäller. Urinläckage i varierande grad är kanske det vanligaste, samt att man läcker luft från slidan. Jag har också patienter som i det närmaste avskrivit sex efter förlossningen för att det gör ont eller för att de har så dåligt förhållande till sitt eget underliv, säger specialfysioterapeut Else Marie Zakariassen.
 
Hon har specialkompetens på kvinnohälsa och inkontinensbehandling, och möter många kvinnor som kämpar med svag bäckenbottenmuskulatur. Många av dessa är nyblivna mammor. Och om urinläckage och dåligt sexliv är illa i sig så kan tillståndet för vissa vara ännu värre.

– Vissa har analinkontinens, då man läcker luft och avföring. Det är verkligen ett tabuområde, men också något som kan förbättras med träning. Svag bäckenbottenmuskulatur kan på sikt innebära framfall av slidväggar, livmoder och tarm, säger Zakariassen. 
 
Många har det tufft
Med andra ord: träning är nödvändig, både under graviditeten och efter förlossningen. Runt 30-40 procent av gravida och nyblivna mammor lider av svag bäckenbottenmuskulatur. Tyngden av barnet under graviditeten, hormoner och effekten på kroppen efter en vaginal förlossning gör att muskulaturen försvagas eller skadas.

 
– De flesta kvinnor märker ganska enkelt själv om muskulaturen är dålig. Läckage och luft är ju tydliga symptom att känna igen, men många har också en allmän slapp och öppen känsla, något som för många blir extra tydligt under samlag, säger fysioterapeuten.
 
Det kan ta ett år innan man känner igen sitt ”gamla jag”
– Det är svårt att säga vilka kvinnor som kommer att uppleva dessa biverkningar av graviditet och förlossning. Kvinnor som fått bristningar eller blivit klippta under förlossningen bör vara extra på sin vakt, men också de som haft en så kallat normal förlossning eller fått kejsarsnitt kan drabbas. Det viktiga är att man är uppmärksam själv, och vet att det finns hjälp att få, understryker Zakariassen. 
 
Hon säger att det kan ta ett år innan man känner igen sitt gamla jag efter en förlossning, särskilt om man ammar. Men om man har några av symptomen nämnda ovan och inte blivit bättre inom några månader så kan man få remiss till fysioterapeut för träning.
Använd inte hemmaträningsapparater okritiskt!
Det finns en rad hemmaträningsapparater för ändamålet på marknaden, men Zakariassen  är skeptisk till att man använder dessa okritiskt på egen hand, i tron att det räcker. De senaste åren har hon använt sig av en apparat med märket Biofeedback, där patienten med egna ögon kan se på en skärm hur starkt hon kniper, och följa sin egen utveckling. 
 
– Det är viktigt att få hjälp att komma igång så att man tränar på rätt sätt. Om man har tuffa symptom är det bra att man går till behandling och får ordentlig uppföljning så att man gör framsteg som man ska. All erfarenhet visar att de som inte går på uppföljningskontroller sällan blir bättre, säger hon.
 
Kolla tekniken hos barnmorskan 
 
– Många av mina patienter är förtvivlade eftersom de menar att de har tränat sin bäckenbotten, men i många fall har de tränat fel. Ett sätt att testa att du tränar rätt muskler är att prova knipa av strålen när du kissar. Klarar du det är du inne på rätt spår. Använd dock inte detta som ett träningssätt (risk för urinvägsinfektion). Man kan också känna efter med ett finger. Du ska känna ett litet tryck när du slappnar av efter knipet. 
 
För dig som är gravid kan det vara enklast att be barnmorskan kolla så att du gör rätt, nästa gång du är på kontroll. 

Minst två gånger i veckan 
– Alla kvinnor bör träna bäckenbotten två till tre gånger i veckan. Lider du av läckage bör du göra 15 till 30 knip varje dag. Ett bra knip ska vara i 10 sekunder. Det är jättebra att göra det till en vana att knipa i vardagliga situationer, till exempel i bilen på väg till jobbet, när du pratar i telefon eller när du sitter i möte, är fysioterapeutens tips.

 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...